Български фентъзи писатели

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
hellside
E'lir
Posts: 174
Joined: Mon May 14, 2007 2:51 pm
Location: Sofia
Contact:

Български фентъзи писатели

Post by hellside » Mon May 14, 2007 3:00 pm

Повечето от почитателите на фентъзи книгите са на мнение, че българските автори за нищо не стават, че само копират и излишно се разливат и хабят хартия.
Аз не мисля така.
Наречето го патриотизъм, или мазохизъм, или някой друг изъм, но аз лично харесвам всички български автори, особено тези, които се осмеляват да пропишат фентъзи, че и да го издадат под своето собствено име. За съжаление до колкото знам, много се крият зад псевдоними, и са малко трудни за "разкриване". Досега фентъзи авторите познати на мен са шепа хора ( като изключим всички публикувани в антологиите на Аргус и в Таласъмиите ) - Ники Теллалов, Милена Фламбурари, Владо Тучков, Емил Минчев, Елена Павлова, Елена Емануилова, Янчо Чолаков... и май това са.
Безуспешно се опитвах да открия и още една книга Дъщерята на огъня, макар и малко обезкуражена от коментарите за посредствеността и - щом е българска, нека моето пристрастно съзнание да определи качествата и все пак
Та въпросът ми е - има ли още някой български автор на фентъзи ( не коментирам добър или не) издаден в България освен шепата хора, изброени по- горе? Някой укриващ се зад звучно про-американско именце или издаван в толкова малък тираж, че и родителите му не са успели да си го купят навреме? Наскоро разбрах за българин криещ се зад М.С. Стоун - и сега съм на кръстоносен поход в издирване на книгите му

Пристрастен фен към българските опити за фентъзи литература, да.

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Mon May 14, 2007 3:18 pm

Не знам дали трите Ендивала + "Приключение с меч и магия" се считат за литература...

Освен тях - Божидар Грозданов, "Господарите на Мрамора" - писана е по Ендивал; Ани Илиева (всъщност, нея би трябвало да я знаеш от Таласъмиите, ако не - "Легенди за стражите на трите порти"); относително наскоро излезе един сборник с разкази по "Приключението" - "Замъкът на престола"...
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

hellside
E'lir
Posts: 174
Joined: Mon May 14, 2007 2:51 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by hellside » Mon May 14, 2007 3:28 pm

Да, "Престола..." го имам - бях си го поръчала по интернет и бях наистина искрено изненадана от нестандартния му формат :D
Кой не знае Йоан Владимир, сега - ако него/нея не знам, то значи никакво фентъзи не съм чела, само че тя не издава, а само публикува в интернет "Стражите" до колкото знам.
А Ендивал така и не мога да разбера по описанията книга ли е, игра ли е, или и двете?
Сега се сещам и за още една авторка - Екатерина Минкова и нейната Фифлия. И за разказите на Добрев-Иванов "Професия Юнак". Аз като помисля малко, може и сама да си се сетя, а :mrgreen:

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Mon May 14, 2007 3:43 pm

hellside wrote:А Ендивал така и не мога да разбера по описанията книга ли е, игра ли е, или и двете?
Настолна ролева игра.

Друга "гранична форма" са книгите-игри. Сред българските имаше доста фентъзи, Любомир Николов беше писал доста под псевдоним, също и други хора.

Има уики за българско фентъзи и фантастика:
http://bgf.zavinagi.org
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Mon May 14, 2007 3:51 pm

Ако си в София мога да ти изровя една бройка от "Дъщерята на огъня". Като човек пряко участващ в създаването й, не мога да коментирам доколко е посредствена.

Личното ми мнение, е че няма как българския автор да блъска по 8 часа на ден нещо, за да си плати тока и да е напълно конкурентен на професионалните писатели.

hellside
E'lir
Posts: 174
Joined: Mon May 14, 2007 2:51 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by hellside » Mon May 14, 2007 3:53 pm

Благодаря много за сайта - докато ровех из него се сетих за още няколко българи, които съм чела - Искрен Зайрянов, Христо Пощаков и Иво Беров.
Чудя се защо Таласъмия не издават вече романи - този на Зайрянов беше единствения награден от конкурса май, след това - нищо. А самите сборници ги бавят ужасяващо много. А точно темата за приказно фентъзи с елементи от фолклора ме привлече към българските автори в началото.
Но аз като кротък фен си чакам търпеливо.

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Mon May 14, 2007 4:05 pm

Пламен Митрев - с всичките си романи по Конан Варварина макар и писани под псевдоним. Наясно съм колко е мразен тука така че ми спестете жлъчните си коментари.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Mon May 14, 2007 4:50 pm

hellside wrote: Чудя се защо Таласъмия не издават вече романи - този на Зайрянов беше единствения награден от конкурса май, след това - нищо. А самите сборници ги бавят ужасяващо много. А точно темата за приказно фентъзи с елементи от фолклора ме привлече към българските автори в началото.
Но аз като кротък фен си чакам търпеливо.
Ми не издават защото няма... романи и пари най-вече, напоследък май има и недостиг на качествени разкази.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6947
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Mon May 14, 2007 5:03 pm

inkheart wrote:Пламен Митрев - с всичките си романи по Конан Варварина макар и писани под псевдоним. Наясно съм колко е мразен тука така че ми спестете жлъчните си коментари.
Нещо си в грешка. Никой тук не мрази Пламен Митрев.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Mon May 14, 2007 5:37 pm

Ми да. Даже сме пили бира с него :)

User avatar
Bat Garo Still Rots
Moderator
Posts: 1503
Joined: Fri Mar 10, 2006 10:34 pm
Location: Proud to be from Lagera

Post by Bat Garo Still Rots » Mon May 14, 2007 6:53 pm

Тучков го знаем, четри чука трябва да има :) Но книгата никак не ме поблазни.
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon May 14, 2007 8:01 pm

Мен тая позиция на всеядно харесване ми е доволно странна честно казано, а и безкрайно вредна, но ти си знаеш..
And you can't dance with a devil on your back...

hellside
E'lir
Posts: 174
Joined: Mon May 14, 2007 2:51 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by hellside » Tue May 15, 2007 10:15 am

Roland wrote:Мен тая позиция на всеядно харесване ми е доволно странна честно казано, а и безкрайно вредна, но ти си знаеш..
Е, да - да подкрепям българските опити за фентъзи е странно и "всеядно" поведение от моя страна, но нали за мен все пак всичко би трябвало да опира до вкуса и мотивацията на читателя, а не до изтънчения вкус и преситени сетива на професионалния критик по неволя :D
И все пак - и "най-злия" критик от максимално висок калибър на цинизъм и претенции би трябвало все нещичко да харесва измислено и записано на родния му език, или добрите автори в България са само преводачите, а? 8-)

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue May 15, 2007 10:23 am

Работата е не там, че сме преситени и с изтънчени сетива, а че нещата, които пишат българските автори, чужди автори са ги писали доста преди това и доста по-добре.
Българските писатели пишат клиширани до болка неща, минали-неминали през една авторова редакция, минали-неминали през една редакция от страна на издателя и пуснати с идеята да направят кефа на автора си, а не на читателите.
А това да се кефиш на боклуци не помага на българското или което и да било фентъзи по никакъв начин. Това да им дръпнеш една хубава обоснована критика, или да предложиш на автора някоя и друга книга за писането, или да направиш писателска работилница - това е помощ. Щото в другия случай най-много да ги насърчиш да издават още слаби книги.

Между другото, това, което аз виждам като част от разрешението на проблема, е младите перспективни български автори да си намерят (в Интернет най-лесно) някоя групичка от хора, която да им осигури подкрепа и реална помощ в процеса на писане и да почнат да се упражняват, като си пускат нещата в нета. Вместо да си седят в стаята и да чакат вдъхновението и геният Отгоре да ги осени, че да напишат нещо свястно.

А хубави неща, записани и измислени на родния ми език, има много. Ама не са фентъзи.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue May 15, 2007 11:25 am

А колкото до българските опити за писане, може просто да побраузиш в нета, някои от нещата там може да се окажат и по-добри от издадените на хартия.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest