Страстите христови
За протокола - погнусата, за която аз говоря, не е чувство, а физическо усещане, което ако е цел на филма, само му вреди.
За Сам - Аз не казвам, че не може да сложи каквото си иска режисьорът вътре, казвам, че мен ме дразни, а това човек да му е гадно и излишно нещо не го прави дете :)
За Сам - Аз не казвам, че не може да сложи каквото си иска режисьорът вътре, казвам, че мен ме дразни, а това човек да му е гадно и излишно нещо не го прави дете :)
And you can't dance with a devil on your back...
Ами, Роланд, радвам се, че съм те зарадвала по някакъв начин - да върна услугата в крайна сметка.
Що се касае до куките - едно уточнение - това не са куки - това е вид бич, който се е използвал от римляните, когато са бичували.
Колкото до разбирането - има неща, които човек трябва да знае, явно, преди да гледа филма. Аз също не се наслаждавам на сцени на насилие - обикновено не гледам такива филми или, ако все пак ги гледам, избягвам да ги коментирам особено възторжено. С други думи, ако "Страсти Христови" се гледа само като една историйка за един човечец, дето някакви лоши хора го разпнали, като преди това "само дето не го изнасилили" - ами безмислена работа е, съгласна съм. Но този филм е много повече от това. Той представя история от една религия и носи духа на тази религия. Обратното би било, като да направиш филм по фентъзи, но като махнеш магията и приказните същества. Остава само една обикновена история. А обикновени истории за Исус - много.
Има много кръв - да така е. Изборът на сценарий е паднал върху този момент от живота на Исус, когато той се жертва, а не моментите, когато поучава. Кръвта е цената, платена за всички хора, и затова тя се лее обилно. Християнството се основава на идеята, че греховете на всеки човек са заплатени с тази кръв. На всеки човек, не само там, в този момент, но и за тези, които се раждат след това. Както и че всеки последващ грях е свързан с този момент от миналото (в тази връзка - Мел има само едно участие във филма и това е ръката, която забива единия от пироните). Няма да влизам в подробности - който се интересува от тази философия (не говоря за религията- пропаганда никога не съм имала желание да правя), може да се запознае с нея.
Още в началото на филма Сатана изтъква, че цената за всички грехове ще е висока. Това поставя центъра на филма. Цената е тежка - физическа и душевна. Показването на мъченията поставя също и още един контраст - след всичко това, което възмущава и отвращава зрителя, следва прошката и призоваване към любов един към друг - още един от основните моменти в Християнството.
Образът на Мария също е представен изключително - това ми напомня повече на Католическия образ на Богородица.
Както и да е, не съм критик и със сигурност изпускам много неща. Не мисля и, че мога да предам достатъчно добре това, за което съм наясно. Но искам да отбележа, че репликата ми за разбирането на филма не цели да засегне. Аз не се осмелявам да подценявам нечия интелигентност. Но съм убедена, че човек не може да знае всичко (не е и необходимо
). А заради това, което зная за тази конкретно история, видях филма като нещо, което си струваше да се види.

Що се касае до куките - едно уточнение - това не са куки - това е вид бич, който се е използвал от римляните, когато са бичували.
Колкото до разбирането - има неща, които човек трябва да знае, явно, преди да гледа филма. Аз също не се наслаждавам на сцени на насилие - обикновено не гледам такива филми или, ако все пак ги гледам, избягвам да ги коментирам особено възторжено. С други думи, ако "Страсти Христови" се гледа само като една историйка за един човечец, дето някакви лоши хора го разпнали, като преди това "само дето не го изнасилили" - ами безмислена работа е, съгласна съм. Но този филм е много повече от това. Той представя история от една религия и носи духа на тази религия. Обратното би било, като да направиш филм по фентъзи, но като махнеш магията и приказните същества. Остава само една обикновена история. А обикновени истории за Исус - много.
Има много кръв - да така е. Изборът на сценарий е паднал върху този момент от живота на Исус, когато той се жертва, а не моментите, когато поучава. Кръвта е цената, платена за всички хора, и затова тя се лее обилно. Християнството се основава на идеята, че греховете на всеки човек са заплатени с тази кръв. На всеки човек, не само там, в този момент, но и за тези, които се раждат след това. Както и че всеки последващ грях е свързан с този момент от миналото (в тази връзка - Мел има само едно участие във филма и това е ръката, която забива единия от пироните). Няма да влизам в подробности - който се интересува от тази философия (не говоря за религията- пропаганда никога не съм имала желание да правя), може да се запознае с нея.
Още в началото на филма Сатана изтъква, че цената за всички грехове ще е висока. Това поставя центъра на филма. Цената е тежка - физическа и душевна. Показването на мъченията поставя също и още един контраст - след всичко това, което възмущава и отвращава зрителя, следва прошката и призоваване към любов един към друг - още един от основните моменти в Християнството.
Образът на Мария също е представен изключително - това ми напомня повече на Католическия образ на Богородица.
Както и да е, не съм критик и със сигурност изпускам много неща. Не мисля и, че мога да предам достатъчно добре това, за което съм наясно. Но искам да отбележа, че репликата ми за разбирането на филма не цели да засегне. Аз не се осмелявам да подценявам нечия интелигентност. Но съм убедена, че човек не може да знае всичко (не е и необходимо

Юда, егоист, луда и wow-холик 

Ми освен едно "браво" да ти кажа, че ти е харесал... То е по-добре, когато на човек му харесват филмите, факт...
Не, обаче ти не осъзнаваш ли, че всичките тези неща, които в момента ми обясняваш, аз съм наясно с тях? И че говоря против филма не непознавайки тези идеи, а именно въпреки тях? За мен той е неуспешен носител именно на тези идеи и това, че ги има вътре, не го прави добър, защото не са предадени добре. As simple as that.
Не, обаче ти не осъзнаваш ли, че всичките тези неща, които в момента ми обясняваш, аз съм наясно с тях? И че говоря против филма не непознавайки тези идеи, а именно въпреки тях? За мен той е неуспешен носител именно на тези идеи и това, че ги има вътре, не го прави добър, защото не са предадени добре. As simple as that.
And you can't dance with a devil on your back...
Аз пък не съм сигурен че ми е харесал, неслучайно казах на Лъж че не заслужава 10/10. Но все пак за мен силата на филма е много голяма. Режисьорът от началото на филма до края ни кара да съпреживеем всичките страдания на Исус като свои. Защото все пак той се е саможертвал за нас в крайна сметка.
И трбява да кажа че съм напълоно съгласен със Ланис, мненията ни се припокриват по повечето въпроси.
И трбява да кажа че съм напълоно съгласен със Ланис, мненията ни се припокриват по повечето въпроси.
Всъшност има и още едно място къдеот се появява макар пак не във пълен ръст. Когато Мария Магдалена целува крака на Исус, това е всъшност крака на Мел Гибсън.Lannis wrote:Мел има само едно участие във филма и това е ръката, която забива единия от пироните

"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти
Живот на високи обороти
- Jaar
- Mistborn
Когато прочетох за пръв път за този филм (в списанието, между другото) се изненадах, че Моника Белучи ще участва в него. И после разказвах на един приятел, че и тя ще играе, но забравих в чия роля - на Мария Магдалена или на Дева Мария.
Той ме погледна, разсмя се, усетих се какво съм казал и на свой ред се разсмях, естествено. Това малко офф, ама ...
Още не съм го гледал филма, въпреки че имам голямото желание. Утре, надявам се, ще мога и аз да се включа адекватно в дискусията. И все пак - кажете как се справи Моника Белучи със своята роля?

Още не съм го гледал филма, въпреки че имам голямото желание. Утре, надявам се, ще мога и аз да се включа адекватно в дискусията. И все пак - кажете как се справи Моника Белучи със своята роля?
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them
Once you find them
- Moridin
- Global Moderator
Хмм... от една страна може да имаш предвид, че едва ли ще дадат Дева Мария на Моника Белучи, което поне вързва смисъл, но аз по-скоро останах с впечатлението, че смяташ Дева Мария и Мария Магдалена за една и съща, което не е така; и да - Моника Белучи е втората и се справя... ми не зле, ако не друго, но не може човек да каже, че играта й е с нещо впечатляваща.
This is it. Ground zero.
- Jaar
- Mistborn
Може и да не съм много религиозен, ама не чак дотам, както Moridin ме изкара ... Имах впредвид Моника Белучи в ролята на Дева Мария?! Което си е безумно, особено като се замисли човек за "Необратимо". Значи отново не е направила впечатление с невероятна актьорска игра?
Довечера много ще внимавам, за да не изпусна тези толкова обсъждани куки/бич.
Довечера много ще внимавам, за да не изпусна тези толкова обсъждани куки/бич.
But there never seems to be enough time
Once you find them
Once you find them
Тъкмо това защо е цялата тази жертва и болка, си остава някак недоизяснено.Samail wrote:. Но все пак за мен силата на филма е много голяма. Режисьорът от началото на филма до края ни кара да съпреживеем всичките страдания на Исус като свои. Защото все пак той се е саможертвал за нас в крайна сметка.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
МАЙОРЕН СПОЙЛЕР
Една единствена реплика, която ме разстреля тогава: Създавам нов свят...
Не че го разбирам. Но ТОЙ вярва в това. И повечето християни, предполагам. Между другото, това ми хареса - колко концентрирани са идеите - едно изречение...
Една единствена реплика, която ме разстреля тогава: Създавам нов свят...
Не че го разбирам. Но ТОЙ вярва в това. И повечето християни, предполагам. Между другото, това ми хареса - колко концентрирани са идеите - едно изречение...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Та понеже Рол пише review за филма
и понеже му знаете мнението по въпроса
не е лошо да има поне още едно
и понеже му знаете мнението по въпроса
не е лошо да има поне още едно
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Добре де, щом си наясно с всички идеи, представени във филма, значи пак опираме до субективносттаНе, обаче ти не осъзнаваш ли, че всичките тези неща, които в момента ми обясняваш, аз съм наясно с тях?

Сам, това с крака на Мел Гибсън не го знаех

.Тъкмо това защо е цялата тази жертва и болка, си остава някак недоизяснено
Ами не е съвсем така

Юда, егоист, луда и wow-холик