shayhiri wrote:simple_stupid wrote:Разликата между Гладиатор и Небесно царство беше, че първият беше Филм със Сърце, а вторият е опит да се направи такъв филм. Изкуството за туй е велико, щото не прощава, когото не си искрен.
Хм. А дали проблемът на Царството не е че:
- арабите не са лоши
- нашите (кръстоносците) са лоши
- Балиан е истински рицар, който винаги би отстъпил, ако това ще е по-добре за хората му и т.н.
Да сравним с 300, където арийците на Леонидас/Буш требят злостно демоничните орди камикадзета на Ахмадинеджад, и ще получим отговора защо едното се харесва, а другото - далеч не толкова.

щеше да си прав само ако в Гладиатор стоеше същото противопоставяне, каквото в Царството, и изборът ми и откриването на "сърце" се дължеше на горните посочени от теб "проблеми". Разбира се, не е това, но ти си свободен да търсиш и да откриваш "обяснения" за нещата около теб в света колкото ти е по силите. (между другото съм готов да се басирам, че за разлика от теб съм и персофил, и арабофил, но това е наистина съвсем различна тема)
Хубаво е, че на български става тази ебавка с "300"...
Преди бая години на едно упражнение един преподавател написа "300" на дъската и попита какво е това... Дали е "300" числото и "300" "зоо"-парк зависи единствено от контекста, в който е поставено.
Контекста се определя не от това, че "отразяваме" еднакво "обективната и независимо съществуваща от нас действителност", а от кохерентността, в която с някой сме потопени, а с други уви не.