Социофилософска тема

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 11:26 am

The Dragon wrote:Ами нека да видим какъв софтуеър ползвам:

1.Windows Vista - законна макар и да не е купена. Тя просто си има легален 4месечен trial. След 4 месеца - format + reinstall
2. Visual Studio Express - безплатно
3. Visual Studio Professional – служебен лиценз
4. VMWare Workstation 6 - beta, свободна за изтегляне
5. mono - безплатно
6. Foxit Reder - free
7. Winamp - free
8. VLC player - free
9. SVN - free
10. TortoiseSVN - free
11. 7zip - free
12. Office 2007 - pirated
13. XNA Game studio Express - free.
14. Nero - pirated
15. Eudora - lite
Парите си ги печеля от точки 1-10.

Рол - как тогава можеш да говориш за морал и манталитет - нали морала понякога е да правиш това което не ти е кеф. Тоест - купувам това което ми е кеф, спрямо това което трябва. Ми и убер пиратите със спестените пари купувт това което им е кеф - вечеря в ресторант със гаджето да речем.
Така е, с тая разлика, че пиратите разпространяват, а аз само ползвам. Само единият офис е по-скъп от ВСЯКО нещо, което съм си купил през живота си за удоволствие. И де факто нямам реална причина да ползвам оригинален софтуер, нито продуктът, който вадя, променя качеството си от това, че го вадя на пиратски. Тъй че пак питам - каква е реалната разлика в морално отношение? Не мисля, че щеше да е различно, ако софтуерът ми беше оригинален, а пиратствах филмите и игрите...

И ми е любопитно ако беше един дизайнер наистина, дали щеше да си купуваш програмите.
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 11:35 am

Искаш да кажеш, че всичко което си си купил за кеф през живота е на цена по-малка от 126$

http://www.pricegrabber.com/p__Microsof ... _31221719/
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 11:38 am

Хмм, странно, аз все си мислех, че говорим за България :) Я ми покажи бг-магазин, от който да си купя Офис за 130$

И бтв да, всяко нещо, което съм си купувал, поотделно е по-малко от офиса :) Но ти не ми отговори на по-съществения въпрос. След като това дали си предлагам труда на оригинален или неоригинален софтуер, не променя качеството му, защо да съм морално задължен от милионите оригинални неща, сред които трябва да избирам едва няколко, да избера него?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Mar 24, 2007 11:39 am

От друга страна като се замисля се лишавам от удоволствието да тормозя съпорта ежедневно с въпроса защо в най-новия илюстратор когато почнеш да пишеш на кирилица нещо в него и той изгърмява?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 11:51 am

Рол - по тази логика зашо радиостанциите трябва да плащат за оригинална музика, след като качеството на звука който предават не се променят ако са пиратски флакове?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 11:54 am

Защото го разпространяват? Що ме караш да се повтарям с всеки пост? Тва ти го написах преди няма и два.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Mar 24, 2007 11:56 am

Начи, да обобщя това, което е видимо и за пиян, кьорав по рождение ангорски заек:

1.Пиратството не е добро.
2.Пиратството, (както и всяка незаконна дейност между впрочем) процъфтява само ако са налице необходими за това условия.
3.Преследването на незаконна дейност, вместо предотвратяването на условията за наличието на такава, е равнозначно да лекуваш счупен крак с аналгин - обезболява, ама дотам.

С други думи, ако държавната машина не желае да има пиратство, корупция сред лекари и учители и прочие негативни явления на съвременната абсурдистанска действителност, да спре да дава аналгини, ами да се захване да лекува фрактурата. Адски много хора в тая страна получават споменатата от Амелито 250 лева заплата. За някои градове и по-малки населени места въпросните 250 лева са дори и несънувано богатство. Едновременно с това съвременният български човек, когото ежедневно го призовават да се чувства европеец, системно се лумпенизира поради мизерията, в която тъне. Не преувеличавам. В една бяла държава невъзможността да купиш нови обувки на детето си, защото трябва да си платиш тока и трябва да ти останат и пари за някакво ядене, е мизерия. Не е типичната африканска мизерия, но е мизерия. Оттук и Жоровите думи - държавата има едно предназначение - да осигурява добруване на народа.

Между добруване и задоволяване на всякакви капризи обаче има разлика. Добруване означава българинът наистина да се почувства като европеец, да може да купува редовно обувки на детето си, да не получава нервни кризи, когато види колко трябва да плати за тока си, да не изпада в ужас, че ще му се наложи да отиде на лекар, ей такива дребни неща. Не че това е писано някъде, но по широкия бял свят отдавна са го разбрали...

И когато човек успее да достигне до някакъв нормален статус на съществуване, когато действително купуването на един филм ще му отнеме 1/40-та от месечното възнаграждение, тогава условия за пиратство, корупция и пр. няма да има. Да, подобна промяна няма да стане изведнъж, но е остро неизбежна. За какво ще ми е да кеся пред нета и да търся свястна кракната версия на Виста-та да кажем, като просто ще отида да си я купя от магазина, без да се притеснявам, че ще виждам зор със свалянето на ъпдейтите и пр. глупости? За какво ще ми е да тегля рипната версия на любим филм, вместо да ида си го взема на нормално двд? И така нататък. Факт е, че в момента държавата просто създава условия за пиратства, корупции и други такива. Все едно да се чудим защо в отходните тръби има бактерии, предизвикващи дезинтерия. Да, пиратството може и да е неправилно. К'во може, то си е неправилно, никой не спори по това. Неправилно е обаче и превръщането на тая страна в гето. Неправилни са приоритетите. Неправилна е кочината, в която ни държат. Затова е и темата за Абсурдистан, за страната на неограничените невъзможности. Щото оная вечер по телевизията пак обещаваха повишение на тока от юли и напук на всички закони на търговията, които действат по света, у нас цените на стоките по Великден пак скочиха... Е ми майната им на аналгините, не ги ща. Аз също съм радетел за ползването на оригинална продукция, ама искам да имам възможност да си я купя.

Сега, надявам се никой няма да ми излезе с изтъркания лаф "ами и аз искам да карам Ферари, ама като не мога да си го купя - дай да го открадна". Не говоря за това. Едно на ръка, че в България, за да караш такава кола трябва да си боклукчия например, говоря за покриването на един минимален житейски статус, отговарящ на житейския статус на нормален човек в нормална бяла страна. И ония от племето тутси в Бурунди не ползват легален софтуер, нали? Е, те нямат електричество и к'во да ядат, но това е друга тема. Схващате разликата. Тях никой не ги вдига и слага за европейци, на тях още им се обяснява що е то кондом и защо е добре да не акаш там, където си изкопал кладенец с питейна вода. При нас всичко е европейско - европейски цени, европейски стоки, европейски програми, европейски реклами, европейски IT продукти и какво ли още не. Само че огромна част от българина е принуден да кисне на бурундийско трудово възнаграждение и то ако си го получи изобщо. Пиратството е лошо нещо. Принуждаването на някой да пиратства обаче също не е по-добро. В съда могат да те осъдят за подбудителство и мисля, че случаят тук е точно такъв.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 12:07 pm

Roland wrote:Защото го разпространяват? Що ме караш да се повтарям с всеки пост? Тва ти го написах преди няма и два.
Рол - ти разпространяваш труда си. ТИ ПЕЧЕЛИШ ПАРИ използвайки чужда интелектуална собственост, без и да се опиташ да компенсираш собствениците и. Това е по-сериозно нарушение отколкото гледане на филм на изтеглено xvid-че. Ако наистина имаш морал и претендираш, че твоя морал и манталитет те поддтикват да използваш оригинални продукти то трябва да закупиш първо тези от които печелиш пари. Иначе е просто лицемерие.

@Марфи - държавата трябва да осигури само и единствено равенство пред закона и ред, както и инфраструктура. Нямаш конституционно право на евтин бензин, ток и храна. Ако имаш значи законотворците ни са по-големи идиоти и от симеон. Но това е за друга тема.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Mar 24, 2007 12:15 pm

The Dragon wrote: @Марфи - държавата трябва да осигури само и единствено равенство пред закона и ред, както и инфраструктура. Нямаш конституционно право на евтин бензин, ток и храна. Ако имаш значи законотворците ни са по-големи идиоти и от симеон. Но това е за друга тема.
Е, това ти го осигуряват във всеки уважаващ себе си добре уреден нацистки концлагер. Що си мисля, че не е това целта на държавата?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Mar 24, 2007 12:16 pm

Lubimetz13 wrote: Глупости. Творецът има право да иска толкова пари за творчеството си, колкото му скимне. Право на потребителя е да даде тези пари или да си ги спести. Да се твърди, че един певец или художник няма моралното право да поставя произволна цена на труда си, е равнозначно на твърдението, че този певец или художник е всъщност задължен на потребителя по някакъв начин, че потребителят притежава част от артиста и неговия интелектуален труд по презумпция. Което е Глупост с главна буква.
ГЛУПОСТИ! С главна, с малка, с каквато искаш буква. Творецът за твое, мое и чието ще да е съжаление НЯМА абсолютно никаквото право да определя цена на труда си, нито тук нито в САЩ, нито където и да е било. Защото цената за труда му я слага разпространителят. ФАКТ. Колкото и да не ти е кеф на теб или на твореца.

Производственият разход за едно CD + авторските права + цветната книжка + луксозната опаковка + печалбата за твореца, когато въобще му се калкулира такава е 4.50 лева. НАЙ-ЕВТИНОТО оригинално CD родно производство е 13.99. Интелигентен изглеждаш и вярвам можеш сам да си сметнеш надценката, която плащаме ние. За да е още по-яко в магазини като Orange и Александра Видео Шок надценката е между 200 и 600% за същите тия CD-та. Творецът съвсем между другото не получава абсолютно нищо от тия продажби.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 12:26 pm

The Dragon wrote:
Roland wrote:Защото го разпространяват? Що ме караш да се повтарям с всеки пост? Тва ти го написах преди няма и два.
Рол - ти разпространяваш труда си. ТИ ПЕЧЕЛИШ ПАРИ използвайки чужда интелектуална собственост, без и да се опиташ да компенсираш собствениците и. Това е по-сериозно нарушение отколкото гледане на филм на изтеглено xvid-че. Ако наистина имаш морал и претендираш, че твоя морал и манталитет те поддтикват да използваш оригинални продукти то трябва да закупиш първо тези от които печелиш пари. Иначе е просто лицемерие.
Не ми говори глупости. Аз разпространявам труда си, който е изцяло оригинален продукт. Мога да го разпространявам и написан на пишеща машина. Ти можеш ли да работиш на пишеща машина? Мога да го разпространявам и написан на ноутпад. Ти можеш ли да работиш с ноутпад? Аз не печеля пари, използвайки чуждата интелектуална собственост, а използвайки единствено собствения си капацитет и познанията си в два конкретни езика. Изобщо не ме приравнявай до вас, програмистите, защото това, което АЗ върша, е толкова стократно по-слабо свързано със софтуера, на който го правя, че де факто изобщо не зависи от него. И не, това далеч не е по-сериозно нарушение от гледането на Xvid-чета. Аз НЕ печеля пари от Офиса.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 24, 2007 12:40 pm

В момента говориш глупости. Ти печелиш пари от офиса защото използваш такива негови функции като да речем спелчек, copy/paste форматиране и какво ли не - накрая ти предваш един продукт който е изработен с MS Office който е работил на компютър с работещ на него MS Windows. О да - можеш и на ръка да го пишеш - но продуктите на Microsoft са ти улеснили живота неимоверно. Ти си ги използвал.
А на notepad също не можеш да го напишеш поради липса на Unicode и оригинален Windows.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 24, 2007 12:43 pm

Не, в момента ти говориш глупости :) няма функция на офиса, без която да не мога да мина. А мога да си го пиша и под линукс, нали? Оная безплатната ОС...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Mar 24, 2007 12:44 pm

ако некой ти я инсталне. ;р то опън офис и за уина има. стиа спорихте двамата само :) 98цата е евтина даже имам нейде една лицензирана тука от последното бачкане хартиса ;). въпроса е че предпечат ако не бачкаш в некоя печатница сам не можеш да си позволиш да правиш бз сериозен начален капитал, който ако не фанеш да работиш с чуждестаранна фирма си фалирал.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat Mar 24, 2007 1:15 pm

Roland wrote:Не, в момента ти говориш глупости :) няма функция на офиса, без която да не мога да мина. А мога да си го пиша и под линукс, нали? Оная безплатната ОС...
Хахахха тва искам да видя...Как ти се оправяш с Линукс:):):)