Социофилософска тема

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 3:45 pm

А аз ти отговорих веднага, още във втория пост, че държавата не е народа и че интересите им са диаметрално противоположни.

Все едно кокошката да се чуди - абе защо ме коли стопанинът сега? Сигурно има някаква дълбока причина, сигурно го прави защото няма друг избор, а не, например, защото му се е прияло пиле?
Last edited by shayhiri on Fri Mar 23, 2007 3:46 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Mar 23, 2007 3:46 pm

Мен пък ме интересуваше и общо-взето съм на твойто мнение:)

Коруин, не вярвам, че някой е фалирал поради интернет, но съм склонна да повярвам, че е фалирал поради неспособност да се ориентира в търговска среда. Ако твоето студио беше правило и комерсиални игри, или е имало по-добър маркетинг, днес нямаше да ги съжаляваме, нали?

И пак ще кажа - евала на ентусиазма! На Мадона мое да не й пука, че някой българин е дръпнал последния й албум, мое и да не знае, че на света имало нещо, наречено България, но някой тук самоинициативно се юрва да й защитава правата. А що никой не защитава и моите права, а?!

Edit: Шайхири, когато една държава я докара дотам, че да гледа на народа като на месодаен добитък, значи е крайно време да бъде отсвирена. Държавата е функция на народа, изхожда от него, целта й е да осигурява добруването на народа и пр. и пр. Говорим за нормална бяла държава. В противен случай - всички знаем за диктаторските африкански режими и ситуацията на този континент, нали?
Last edited by Marfa on Fri Mar 23, 2007 3:50 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 3:49 pm

Шайхире, написал съм си и сам, че откривам топлата вода.

Не разбираш въпроса.

Въпросът е защо ФОРМАЛНО и ПРАВОВО нема отражение на тоя факт. Защо се лъжем в очите, дет се вика. Защо се търпи положението.
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Mar 23, 2007 3:52 pm

Павароти си е Павароти все пак. Тук не говорим за най-известните и продаващи най-много, които, колкото и да ги пиратстват, пак са на печалба. Става дума за по-малките на пазара, борещи се да се наложат там, за които това, че техният продукт не е успял да си покрие разходите, не означава просто леко разочарование, а сериозни проблеми, евентуален фалит или невъзможност да наберат средства за анправата на следващия си филм/игра/албум/whatever.

Иначе конкретен пример е трудно да се даде, защото е практически невъзможно да се оцени точно влиянието на пиратството върху приходите. Но със сигурност има такива.

Да се върна на първоначалната теза на Мор. Аз не съм съгласен да делим притежателите на авторски права на наши и чужди. Това си е абсолютна дискриминация. Откъде накъде ще е ОК да нарушавам авторското право на Мадона, но не и на Слави Трифонов примерно? Като сме почнали така, дайте тогава да направим държавна политика да обучаваме български крадци и измамници и да ги пращаме в чужбина, там да крадат и мамят, и да връщат спечеленото тук. После да ги обложат с един хубав данък. И това е в интерес на народа, нали така?

Също така, съвсем логично е, че ако държавата не защитава авторските права на чуждите граждани и компании, скоро и на нея ще й отвърнат със същото. И никой български творец няма да може от чужбина, което няма да е много в интереса на гражданите. Да не говорим колко много други възможности за натиск имат САЩ и ЕС, ако решим да им се репчим, които ще са къде по-вредни за нас като народ от това, че тук от време на време някой се сеща да подгони тракърите.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 3:56 pm

Там е идеята, Дем, че никой нема ти отвърне със същото, щото на никой не му пука за законите в България и мизерното в световен мащаб пиратство от България, че да си напраи труда да праи квото и да е :)

естествено, че е дискриминация. ако всички ше сме равни, трябва да сме в една световна държава, не в много отделни.

как така не е дискриминация да се поощрява българското производство като се налагат мита на чуждото, но е дискриминация да не се наказва нарушение на чуждо авторско право? сейм шит.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 3:58 pm

Ако трябва да бъдем съвсем честни, аз изначално говорех за това, че държавата не трябва да ограничава народа си масово поради международни спогодби, а напротив, ако обратното е в негов интерес.
Всяка обществена организация трябва да защитава интересите на обществото. Но доколкото обществените организации стават все по-глобални (вече дори не държавни, а на ниво държавни обединения като ЕС), то и започват за защитават правата на някакви по-големи групи и да отричат автономността на по-малките.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Mar 23, 2007 4:00 pm

Боли ме фара за Мадона. Както казах аз също дърпам книги и филми като невидял, въпросът беше принципен.

Направи си тема и веднага скачам да защитавам и твойте права, а съм убеден че не само аз. Вервай ми след като изпишем 10 страници и там никой нема да смее да ти земе пари за лебец камо ли за ток и парно. Ще осъдим и в Страсбрг и Брюксел и навсякъде да ти дават зеле без пари.

Стига толкоз спам за днес, явно наистина си беше само спам...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 4:00 pm

Мор и Марфа - ами нали и аз това ви викам - дайте да ходим на митинга пък барем има някаква полза!

Морви продължава да има извинителна причина да не ходи, затова няма да я закачам повече - но не и останалите! Като пискате толкова, що не направите нещо по въпроса? Нали ви бъркат в здравето? Бръкнете им и вие!

По принцип подобни действия са безсмислени, защото нямат резултат. Дори каузата да е безкрайно справедлива. Каквато в случая не е. Но ви предоставя повод. Безпрецедентно нарушаване на групов интерес, каквото рядко се случва - и ако се използва правилно, има резултат.

Използвайте го. Иначе ще си останете с въпросите.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 4:02 pm

Шайхире, спри менторския тон плз :roll:

Просто едно УБЕР ИЗПОЛЗВАНЕ на повод ше е пикника в южния парк, не е истина. Освен това аз роптая срещу некви тука конституционни принципи, ти ми говориш за мизерните акции на ГДБОП. Не ме вълнуват материалните неща! :P
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 4:02 pm

Алекс, Марфа е във Варна, а Мор си е обяснил в темата за филма защо няма да ходи.
Повод за какво ни предоставя?
Мор, принципите се променят по повод конкретни причини, а и доколкото помня преди няколко дни именно по повод повода беше нахъсан. Ама и ти си един пишман революционер... :lol:
Last edited by Morwen on Fri Mar 23, 2007 4:05 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 4:04 pm

А, не си права, аз бих отишъл ако добре го организираме, въпрос на приоритети. В смисъл отивам не щото ше има къфто и да е резултат, диспайт масовите поучителни твърдения на Алекс, ми щото да чуя мъдри мисли и не чак толкова.

Виж, ако групово митингът се навие да тръгне към площад Народно Събрание, стигне дотам в 10 вечерта и повандалства, съм по-навит :mrgreen:
Last edited by Moridin on Fri Mar 23, 2007 4:06 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 4:05 pm

Moridin wrote:Шайхире, спри менторския тон плз :roll:

Просто едно УБЕР ИЗПОЛЗВАНЕ на повод ше е пикника в южния парк, не е истина. Освен това аз роптая срещу некви тука конституционни принципи, ти ми говориш за мизерните акции на ГДБОП. Не ме вълнуват материалните неща! :P
Тва, за което говориш, е наливане от пусто в празно. ЕСТЕСТВЕНО, че държавата ще гледа да се съобразява с другите страни, то ТОЧНО това е грижата за малоумния й народ :roll: Нали иначе ще ни натикат в трета глуха и ще ни отрежат отвсякъде? Въобще, айде като ше си плямпаме цикльорски и безмоторно, ПОНЕ да не стига до върха на носа ни, а малко по-надалеч, а? Щото интересът на народа не е от днес за утре, а от днес за след 20 години. Когато, впрочем, ти ще си още само на 40 и ще искаш да живееш по-добре от сега, мисля си. :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Mar 23, 2007 4:06 pm

И аз искам да вандалствам на площад "Народно събрание" :(
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Mar 23, 2007 4:06 pm

Там е идеята, Дем, че никой нема ти отвърне със същото, щото на никой не му пука за законите в България и мизерното в световен мащаб пиратство от България, че да си напраи труда да праи квото и да е
Не съм съгласен. Не виждам защо не, още повече имайки предвид, че вече сме в ЕС, т.е.дори мита не може да слагаме на стоки от съюза, а камо ли подобна груба дискриминация на чуждите граждани и фирми.

Пък и нали говорихме по принцип, а в такъв случай е съвсем логично да ти отвърнат със същото от другите държави. Защото и те ще се гружат за интереса на своите граждани и т.н. Или пък ще ти сложат едни хубави икономически санкции, които ще донесат много повече неприятности за българските граждани от това, че му спряли няколко тракера.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 4:08 pm

Ми не знам, мен тия толкова плашещи санкции от вън не са ми никак реалистични. Както казах, известни са много държави без особено санкции по линия авторско право и особено виртуалното такова. Никой не е спрял дипломацията или икономиката с тях. Държавите си гледат основно геополитическия и икономическия интерес и използвайки това, нашта държава съвсем спокойно мое си разиграва коня, ненаказвайки интелектуалните престъпления на народа си.
This is it. Ground zero.