София Филм Фест '07

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 12, 2007 11:04 am

Между другото залата беше толкова претъпкана с купени места, че НЕ ПУСКАХА хората с покани. И нито един не си е излязъл. Всъщност Рольо май каза, че двама били, ма аз не съм ги видял. Даже ръкопляскахме накрая. Тъй че, Моргана, моите уважания, но мисля, че преувеличаваш, или пък сте били малко хора и сте се уцелили едномислещи по въпроса :)
This is it. Ground zero.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Mon Mar 12, 2007 12:36 pm

Така, снощи гледах най-значимият филм на този фестивал. Без преувеличение. Неудобната истина е предупреждение, което всеки от нас трябва да види и осмисли, защото (без майтап), от това зависи оцеляването на планетата Земя и нашето като биологичен вид. За да не стане като във вица, който разказа Маги Малеева преди прожекцията: "Срещнали се две планети и едната попитала другата: Как си? Другата и отговорила: Ох, абе прихванала съм някаква болест, нарича се "хора". Първата я успокоила: А, спокойно, те минават от само себе си". :?
Повече информация по въпроса

:arrow: http://www.climatecrisis.net/
:arrow: http://www.gorichka.bg/

Преди филма пък даваха нещо, което беше взело награда за късометражен филм. Българско, естествено. Казва се "Ти гониш" и предлагам на автора му да си потърси друга работа, щото за кинаджия не става. Ама явно беше напипал начина някой да му финансира глупостите - темата на филма беше опасността да хванеш СПИН. Общо взето за една вечер всичките бездарни актьори във филма го хванаха по невероятни и смехотворни начини, докато изричаха дървено стъписващите си клишета. Едвам го издържах тва нещо, добре, че беше само 16 минути. :x
:shark:
Feel the summer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 12:41 pm

Неудобната истина е за компа. И то при положение, че не ги знаете още тия неща. А и да ги знаем - ква полза? Тлъстите американци са тези които съсипват земята (в най-голяма степен), филмът е адресиран точно към масовия US идиот.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Mon Mar 12, 2007 12:45 pm

Адресиран е към всички нас! И наистина, вземи поне на компа го виж тоя филм. Вярно, няма специални ефекти, кръв и тълпи ревящи изроди, но си заслужава някой да насочи вниманието към него, нищо че темата му е скучна - оцеляването на живота на планетата! :evil:

И аз си мислех преди да го гледам, че всичко знам, но снощи разбрах колко съм грешал.
Feel the summer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 12:54 pm

Амос? Гледал съм го - и то внимателно. Всичко, което казва, вече го знаех. Не че е тайна. Просто хората си го пускат край ушите.

И да не го знаех, от мен нищо не зависи. Както и от теб

Целта на филма е да стресне свините в Америка, за да почнат да държат сметка на правителството си за самоубийствената му политика. Това няма да стане. Свинете са си свине.

Другата цел на филма е да изкара много милиони за Ал Гор. Това вече стана. И да даде тласък на политическата му кариера, което е съмнително.

Съжалявам, че си се психирал толкова. Първия път наистина е малко неприятно. Но няма смисъл.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 12, 2007 12:59 pm

[офтопик] Много обичам обобщения като "свинете в Америка", "комунистите в Китай", "тъпанарите в България", "манафите в Турция" и т.н. Много е яко да сложиш цяла нация в един калъп. [/офтопик]
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Mon Mar 12, 2007 1:04 pm

Това поне е нещо, заради което си заслужава човек да се психира. За разлика от други неща.

За смисъла не съм съгласен! И докато всички си повтарят, че от тях нищо не зависи, всичко лека-полека ще отива по дяволите!

А и мен обобщенията много ме кефят. Щом близо 300 милиона души са "дебели свине" само защото имат американски паспорт, питам се какво може да се каже за близо 8 милиона с български...
Feel the summer!

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Mon Mar 12, 2007 2:11 pm

Много се радвам за тези от вас на които Tideland им е харесал. Аз на този фест съм гледала само 2 филма, вече писах за тях, така че не мога да кажа кой е бил най-добър затова и не съм гласувала, някак нечестно ми се струва.

Елейн, за кой от 2-та ми спойлертага става дума? Ако е за 2-рия, за какви морални послания говориш, аз никъде в мой пост не съм споменала за такива. Казах аз какво видях в този филм, а какво е искал да каже с него Тери Гилиъм, това вече не знам, ако изобщо е искал да каже нещо то не е стигнало до мен. Някой каза, че Джелайза-Роуз е била през цялото време във връзка с реалността. Не, не съм съгласна. Започна да осъзнава реалността едва на края, когато видя катастрофата на влака, ранените хора, убитите. Според мен това дете живееше в свой собствен свят без да осъзнава истинските измерения на заобикалящата я действителност.
Сега нямам мн време за обяснение, а и точно този филм нямам какво да го коментирам. На вас ви е харесал - ОК, на мен - не.

Филмът Неудобната истина е мн хубав, гледах го преди време. Човечеството има нужда от такива филми, защото с арогантността си, варварското отношение към природата и животните, пълното пренебрежение към хармонията на заобикалящата го среда, обрича на смърт и себе си и планетата на която живее. Аз такова нещо от една наистина цивилизована раса не мога да си представя.
pulled out

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Mar 12, 2007 2:22 pm

Моргана :), май си сбъркала адресата, аз само споделих колко ме е трогнал филма и начина по който е заснет, представена историята и най-вече всички детайли изграждащи тези великолепни образи. Към теб нищо не съм писала :P.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 3:09 pm

Morwen wrote:[офтопик] Много обичам обобщения като "свинете в Америка", "комунистите в Китай", "тъпанарите в България", "манафите в Турция" и т.н. Много е яко да сложиш цяла нация в един калъп. [/офтопик]
Аз пък не ги обичам. Издават ограниченост и ксенофобия. Затова и уточних: свините в Америка. Ако исках да обобщавам, щях да кажа просто "американците". Или "свините по принцип".

Всичко е въпрос на проценти. Около 2/3 от тия 300мил. в Америка, Амос, наистина са свини - но не защото са американци, за което не са виновни, а защото са дебели и/или ограничени - за което са. Така че не ги обвинявай на национално равнище. По целия свят има свини, просто там са най-много.

Морви, и ти си същата. Комунистите в Китай са не повече от 20-30%. Манафите в Турция - уви - вероятно още по-малко. А това, че тъпанарите в България вече възлизат на 60-70% все още не ни дава право да обобщаваме. Нека поне изчакаме още пет години, докато и повечето от останалите свестни хора си заминат нанякъде.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Mar 12, 2007 3:18 pm

shayhiri wrote:
Морви, и ти си същата.
Я пак, Морви е какво? :evil: :evil: :evil:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 3:32 pm

Като Амос? Относно обобщаването? Четете внимателно. :) И непредубедено.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Mon Mar 12, 2007 3:33 pm

Напълно споделям мнението на Моргана за Тайдланд. Филмът успя да ме издразни яко, и то не толкова заради некрофилските или педофилските си undertones, или протяжното си нищонеслучване, колкото заради факта, че малката така и не разбра, че живее сред изроди, а не в приказка. Гилиам изобщо не успя да ме накара да видя нещата през очите на детето, даже съвсем нарочно държеше зрителя извън измисления й свят, в егати перверзния контраст между реалност и измислица. И ако след катастрофата Гилиам нямаше наглостта да намеква, че "вълшебството" не си е отишло, щях да възприема филма като опит да се покаже детската уязвимост и самота. Сега обаче ми се ще да вземе да се гръмне с цялото си оригиналчене и сюрреализъм. И тоя филм ми се случи баш след като гледах "Лабиринта на Пан". :evil:

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Mar 12, 2007 3:36 pm

shayhiri wrote:Като Амос? Относно обобщаването? Четете внимателно. :) И непредубедено.
Сори просто първото, което включих като го прочетох беше нещо много по-страшно, може би е трябвало ти да уточниш по-добре.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 3:50 pm

Няма нищо. Ако човек допусне да излезе от контекста, може да си помисли какво ли не. Случва се, макар и много рядко. В такъв случай е най-добре да приема за даденост, че проблемът е в неговия телевизор, за да се избягват неприятни недоразумения.