Dem, наистина ли посланието "Не купувайте диаманти от Сиера Леоне, кървави са" ти се натрапи толкова много по време на филма или си се пуснал по течението с това мнение?
Честно, аз такова натрапчиво послание по време на самия филм не видях и не усетих. Според мен на преден план бяха истинските проблеми на Африка – корумпираните правителства, военизираните местни групировки, тормозещи населението, използването на деца-войници, пълния хаос в бежанските лагери и невъзможността на различните хуманитарни организации да се справят със ситуацията. И към всичко това се добавя и армията на белите, която снабдява с оръжие всеки, който си плати и сменя страната на която се бие пак в зависимост от това кой плаща повече. Ужас и безумие е това, което става в Африка. Аз съм потресена от това, което видях във филма, а знам, че е самата истина. Въпросът с кървавите диаманти ми беше доста на заден план. Последните 10 мин може и да ти изглеждат пришити изкуствено, но в тях беше 1 от най-емоционалните, тъжни и красиви моменти, които съм виждала на кино и то на фона на какъв пейзаж само. Може би са добавени с идеята, че трябва това, което става във филма – да се изнесе на светло начина на добив на тези диаманти – да стане и в реалния живот. Да се даде гласност на този проблем. А надписът накрая е насочен към онези зрители, които разбират само, когато им се говори в прав текст.
Не знам какво друго бих могла да кажа за този филм. Отидох в киното с идеята, че ще гледам обикновен приключенски екшън, нещо като Рудниците на цар Соломон, а то какво се оказа... направо ме смаза. Чудесна актьорска игра от всички, не само от номинираните - и Дженифър Конъли, и Арнолд Вослоу играха много добре.
За мен Blood Diamond e много силен филм, със сигурност ще го гледам пак.
pulled out