Аз оставам с впечатлението, че пак ще разделят наградите, така че никой да не остане недоволен. Така че май "Вавилон" най-вероятно ще вземе Оскар за най-добър филм, въпреки че филмът не е чак толкова велик. Добър е, спор няма, но на от филмите на Иняриту на мен лично "21 грама" ми харесва повече. И на мен ми хареса, че са номинирали "Little Miss Sunshine", но ми се струва че е повече за цвят.
Колкото до Лео, май вече е почнал да влиза в правия път - аз още не съм се наканил да гледам "Blood Diamond" (филмът ми седи на харда от 2-3 седмици), но след като за този филм писаха дори във
Foreign Policy (списание за външна политика), значи би трябвало да има някаква причина. Поне на мен ми хареса в "The Departed", пък и аз си мислех навремето че е обещаващ актьор

(виж "Защо тъгува Гилбърт Грейп" или "Животът на момчето" за справка). Така или иначе, май Форест Уитакър ще вземе наградата, в което лошо няма.
При женските роли, май Хелън Мирън е фаворит, поне изпълнението и беше доста добро в "The Queen", макар че и Джуди Денч е силна конкуренция. Между другото, от всички номинирани, само Мерил Стрийп е американка

При второстепенните роли аз съм за Алън Аркин ("Little Miss Sunshine"), ама май ще я дадат на Еди Мърфи за "Dreamgirls" (и този филм си чака реда да го гледам). При жените ми се иска наградата да получи Ринко Кикучи за "Вавилон" - определено сюжетната линия в Япония беше най-силната във филма, поне според мен.
И накрая за режисура май най-накрая ще дадат награда на Мартин Скорсезе, макар и не за най-добрия филм в кариерата му. Но то и на Ал Пачино единствения му Оскар е за "Усещане на жена", който въпреки всичките си качества, не е най-силното му изпълнение. Та така, за всекиго по нещо, никой да не си тръгне обиден и т.н.
А, и разбира се стискам палци на Гийермо дел Торо за "El Laberinto del Fauno", макар че се изненадах, че "Volver" (на Педро Алмодовар) го няма в номинациите за чуждоезичен филм.
Edit: Една бележка за Уил Смит - вижте първо "Six Degrees of Separation" и "Ali"; човекът може и да е типичния комерсиален актьор, но от време на време има проблясъци. Не че и мен не ме дразнят повечето му филми, но съм склонен да допусна, че от време на време може и да играе.