Джонатан Стрейндж и Мистър Норел - Сузана Кларк
Джонатан Стрейндж и Мистър Норел - Сузана Кларк
Имам чувството, че книгата на 2006-та май излезе в самия й край. И разбира се трябваше да я пуснат от Прозорец, с възможно най-калпавото оформление и на цена, ПО-висока от тази на оригиналното томче в коя да е Книгомания...
Действието се развива в началото на 19-ти век и стилът... ами стилът наподобява писането от онази епоха. Вътре има малко Дикенс, малко Остин, много маниерничене... адски зарибяващо е, като се има предвид, че книгата еписана 2005 г.
Впрочем, тя е носител на World Fantasy Award 2005 и Хюго 2005, само да отбележа.
Историята разказва за една алтернативна Англия, в която магията се смята за нещо нормално, но уви, е изчезнала преди столетия. Съвременните "магьосници" са просто учени джентълмени, които четат и пишат за магия, но не могат да я практикуват. И на тази сцена се появява Мистър Норел - дребен старец, живял досега в уединението на провинциалното си имение, който е решил да върне практическата магия в Англия.
Може и да не ви звучи особено зарибяващо, но книгата, поне докъдето съм стигнал, е просто разкошна.
Действието се развива в началото на 19-ти век и стилът... ами стилът наподобява писането от онази епоха. Вътре има малко Дикенс, малко Остин, много маниерничене... адски зарибяващо е, като се има предвид, че книгата еписана 2005 г.
Впрочем, тя е носител на World Fantasy Award 2005 и Хюго 2005, само да отбележа.
Историята разказва за една алтернативна Англия, в която магията се смята за нещо нормално, но уви, е изчезнала преди столетия. Съвременните "магьосници" са просто учени джентълмени, които четат и пишат за магия, но не могат да я практикуват. И на тази сцена се появява Мистър Норел - дребен старец, живял досега в уединението на провинциалното си имение, който е решил да върне практическата магия в Англия.
Може и да не ви звучи особено зарибяващо, но книгата, поне докъдето съм стигнал, е просто разкошна.
And you can't dance with a devil on your back...
Аз си я взех вчера и съм едва в началото но кефи на мах. Яд ме е само че след като си я взех Ники ме информира, с онази негова самодоволна усмивка
"пак си се преебал", че английското издание е по-евтино. Писна от българските издателства просто. Не стига че пускат по една качествена книга веднъж на три месеца ами почнаха и доста сериозно да ни товарят с цените. И все пак точно за тази книжка не съжалявам че се израсих двайсетачка, за разлика от последните ми попълниния от "невероятната" ИСФ поредица на БАРД (които си купувам вече от колекционерска стойност и дори не ги отварям).

... а английското издание, дори мизерният пейпърбак, е толкова як:) Мне, олигофрени отвскъде. Но пък, мамка му, набарват все яки книги, пък явно и все пак НЯКАК печелят достатъчно.
А за книгата съм чел, че е писана има-няма 15-на години и, че е изпипвана умишлено в този нетипичен стил, което остро си личи при четене в оригинал, текстът е просто убиец, където и да го хванеш. Евала на такива автори, макар че 15 години за една книга...
А за книгата съм чел, че е писана има-няма 15-на години и, че е изпипвана умишлено в този нетипичен стил, което остро си личи при четене в оригинал, текстът е просто убиец, където и да го хванеш. Евала на такива автори, макар че 15 години за една книга...
О, той я пише...
(И я дописва само защото приятели го хващат и го затварят в някаква вила за два месеца, без достъп до китара, интернет... чекай, тогава е нямало интернет... хубу де, какво толкоз го е разсейвало?...)
А Vellum на Хал Дънкан? А подготовката на първия Малазан? А *хильотя се* "Одисей" на Джойс?
(И я дописва само защото приятели го хващат и го затварят в някаква вила за два месеца, без достъп до китара, интернет... чекай, тогава е нямало интернет... хубу де, какво толкоз го е разсейвало?...)
А Vellum на Хал Дънкан? А подготовката на първия Малазан? А *хильотя се* "Одисей" на Джойс?
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...
Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.
Първият Малазан не е писан особено дълго. В смисъл, там измисляне, планиране и т.н. ок, но самото писане е било около година-година и нещо. С огромен гап между нея и останалите после.
Иначе на Сузи наистина й личи, че над всяка дума практически е баяла. А това са... много думи...
Иначе на Сузи наистина й личи, че над всяка дума практически е баяла. А това са... много думи...
And you can't dance with a devil on your back...
По-вероятно не са успели, то само Любо Николов се справи с различните регистри във "Властелина", и то за две години работа (мисля). На български просто нямаме така разграничени висок/старинен и нисък/съвременен регистър...
А и нали знаете сроковете и плащанията за преводачи...
Кажете друго - преводът орязан ли е? Оригиналът бил към 900 страници, чувам.
А и нали знаете сроковете и плащанията за преводачи...
Кажете друго - преводът орязан ли е? Оригиналът бил към 900 страници, чувам.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...
Re: Джонатан Стрейндж и Мистър Норел - Сузана Кларк
Между другото, Рол, ще те държа лично отговорен за това изречение.Roland wrote:Имам чувството, че книгата на 2006-та май излезе в самия й край.
Книгата за 2006-та за кого, бе, човек? Нали знаеш, че с тоя авторитет, който имаш - не се будалкам, for once today - хората те слушат и може да си направят погрешни изводи.
Естествено, тук трябва да си зададем въпроса кои хора...
Или нещо не съм разбрал? Да не би да си имал предвид една друга книга, която излезе в края на 2006-та, пък после да си се отплеснал по тангентата?
Смеейки се - цял ден, тварез! - Калин
Last edited by kalein on Thu Jan 04, 2007 10:06 pm, edited 1 time in total.