Та, днес гледах така чакания 'Апокалипто' и... почти не ме впечатли. С други думи: беше почти скучен и тотално БЕЗСМИСЛЕН. Хубавото за филма, което мога да измисля е:
1) Брутална автентична (доколкото Мел Гибсън би могъл да знае каква е била в действителност) атмосфера.
1.1) Атмосферата включва единия куп детайли по 'украсата' на хората. Обеци, кости, гердани от кости, кожи разни, пера, ала-бала, пищност с други думи и то доста автентична (пак повтарям, ако изобщо има как да се докаже, че в действителност е било така).
2) Подходящата музика или по-скоро drums part с ала племенен привкус.
3) Много силни отделни сцени: силни като присъствие на героите, като емоционално внушение, почти натрапчиво осезаеми емоции/състояния.
3.1) Въпросните сцени са адски добре заснети, предполагам това се дължи колкото на добрата режисура, толкова и на операторското майсторство.
4) Главният герой кефи по някакъв свой си 'племенен' начин.
Минусите:
1) Доста е скучен филмът, ако и през по-голямата част да има 'екшън' с бой, кървища, преследване в джунглата и прочие.
2) Според мен е и абсолютно безсмислен. Всички онези дрънканици в анонсите, че показвал упадъка на една цивилизация са 'дрън-дрън'. В общи линии тук НАИСТИНА оставаш без впечатление, че нещо ти е казано. Нещата просто се случват едно след друго и ти трябва да си вадиш сам изводите, но основно какво е искал да каже Гибсън аз ... не че не разбрах, просто го нямаше. И да, на екрана просто се случваха разни неща, умихара хора, други бяха водени на заколение, колени много ефектно с изтръгване на сърцето от гърдите в почти близък план, трети търчаха като пантера ранени в джунглата, преследвани от един куп боядисани и надупчени катили... и толкоз. Така и не ми стана ясно как се е разпадала въпросната цивилизация отвътре, за да последва след това лесното й доунищожаване от испанските колонизатори.
3) Тук кървищата и жестокостите наистина са почти 100% безсмислени и излишни.
В общи линии филмът до голяма степен лъха на документалност със свръх натуралистичен елемент, не е лош, но не е и нищо толкова особено. Не е нищо мащабно, каквото, според мен, би могло и би трябвало да бъде, имайки предвид каква тема, а именно УНИЩОЖЕНИЕТО/РАЗПАДАНЕТО на цяла мощна цивилизация/култура от миналото, третира.
Това е, не ви съветвам да давате 6лв. за кино.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around