Великден
Moderator: Moridin
- JaimeLannister
- Forsaken
Морвен. Не си права че религиите са безмислени. Все пак те са една много богата философия. В много моменти са донесли добро и са били прогресивни. Друг е въпроса, че например християнството вече е остаряло. Което напълно доказва неговата несусутоятелност. А освен това има и още много други доказателства ама да не навлизам в подробности. За обичайте съм напълно съгласен. И аз още не съм отказал коледата. Просто това е един обичаи. Няма лошо. Маня, пиене. И никoй не се чуди като почнеш да лейсих под масата. Всъщност повечето хора така възприемат празниците. Просто като традиция. Проблема с религиите е когато се стигне до фанатизъм. Тогава става лошо. А за съжаление до фанатизъм се стига и примерите са около нас.
Таис. Мисля че грешиш. В съвсем скоро време ще проуча въпроса обстойно. Но знам, че според разбиранията, поне на православната теологическла наука, христос е основоположник и създател на църквата. Поне те така приемат. Аз не съм експерт но се позовавам на този авторитет. А иначе съвсем не се съмнява, че въпроса е спорен. Все пак това е било преди 20 века.....
Таис. Мисля че грешиш. В съвсем скоро време ще проуча въпроса обстойно. Но знам, че според разбиранията, поне на православната теологическла наука, христос е основоположник и създател на църквата. Поне те така приемат. Аз не съм експерт но се позовавам на този авторитет. А иначе съвсем не се съмнява, че въпроса е спорен. Все пак това е било преди 20 века.....
Вярваш ли в нещо друго
или просто се държиш
за крило на пеперуда
и безмислено кръжиш ?
Как е горе - тука долу
със ръце не се лети.
Можеш да му се помолиш,
Помоли му се и ти !
или просто се държиш
за крило на пеперуда
и безмислено кръжиш ?
Как е горе - тука долу
със ръце не се лети.
Можеш да му се помолиш,
Помоли му се и ти !
Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:06 am, edited 1 time in total.
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar
Всъщност църквата като организация е създадена от апостолите Павел и Петър, които доста са променили идеите на Исус. А в близък до сегашния си вид възниква по времето когато става официално призната и по-късно единствена религия на Римската империя. А това, което пропагандира църквата е грешно as usual. 

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
На това, че Християнската Църква е спъвала прогреса за цяло хилядолетие. Това, че е била най-мощното средство за подтискане на бедните и безвластните с гениалната идея за оня свят, на който всичко се връщало. Налаганото за векове умишлено невежество на всички. И че и сега се опитва да се бърка и да диктува на хората какво да правят и че трябва да следват някакви строги и често глупави правила не защото се предполага, че така ще е по-добре за тях, а защото иначе Господ ще ги накаже.
Стига толкова засега, мога и още ако наистина ви интересува.
Стига толкова засега, мога и още ако наистина ви интересува.

Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Ауууу!!!! Покрай козунаците, шарените яйца и мачкането на племенниците пропуснах такава монументална дискусия
Както и да е, още веднъж честит ви празникна всички!
А сега по въпроса... Ами май и аз като Марфа ще се намъкна доброволно в категорията на "бабичките", с всичките му негативи от тая работа
. Мога само да се надявам, че могат да ме категоризират, като един от интелигентните хора, дето да им се чудиш как така могат да вярват на някакви си там странни работи, написани в книга преди много много години.... Ами на, заблудите по хората ходят. Обаче, когато нещата опрат до Бог, стават много много абстрактни. И много относителни... Ами да помислим за това: милиони хора вярват, че има Бог и че Исус възкръснал, за да плати за греховете на хората, та да получат шанс да се върнат при Бога. От друга страна са хората, които ВЯРВАТ, че нищо подобно не се е случало. Ами не са ли и едните, и другите вярващи? Защото няма категорични доказателства, че това не се е случило. Въпросът опира до свободния избор в какво точно ще вярваш. Друг е въпросът, че църквата е имала особено отношение към въпросния свободен избор. Т.е. можеш да вярваш в това, в което тя иска да вярваш, а може и да не вярваш. Упражняваш си правото на избор, след което или си част от паството, или умираш по особено интересен начин. Даааа... така е. Но жестокостта и фанатизмът не са приоритет на християнството - те са си слабости човешки, които си търсят своето оправдание.
И Таис, напълно си права, в центъра на Християнството стои любовта - безусловна и всеопрощаваща. Това е именно Новия завет.
И между другото интелектуалците могат да открият много интересни неща в Библията. Много логични неща, много философия, че и поезия. Естествено никой не е длъжен да я чете, още по-малко да й вярва - въпрос на свободен избор (споменах ли го по-рано). Но си мисля, че ако ще заклеймяваш нещо като глупост, а хората, които повече или по-малко го приемат, за дебили, добре е да познаваш това нещо наистина добре.
Anyway, надявам се, че всеки от вас се е наслаждавал на празниците

Както и да е, още веднъж честит ви празникна всички!
А сега по въпроса... Ами май и аз като Марфа ще се намъкна доброволно в категорията на "бабичките", с всичките му негативи от тая работа

И Таис, напълно си права, в центъра на Християнството стои любовта - безусловна и всеопрощаваща. Това е именно Новия завет.
И между другото интелектуалците могат да открият много интересни неща в Библията. Много логични неща, много философия, че и поезия. Естествено никой не е длъжен да я чете, още по-малко да й вярва - въпрос на свободен избор (споменах ли го по-рано). Но си мисля, че ако ще заклеймяваш нещо като глупост, а хората, които повече или по-малко го приемат, за дебили, добре е да познаваш това нещо наистина добре.
Anyway, надявам се, че всеки от вас се е наслаждавал на празниците

Юда, егоист, луда и wow-холик 

По мое скромно мнение, самата идея за организирана религия е порочна.
Нямам нищо против всеки да си вярва в каквото си поиска, било то Христос, Мохамед, Буда или чашата си с водка. Чистата вяра е нещо прекрасно, но до момента в който започнеш да я пропагандираш и налагаш., а не дай си боже (исках да кажа, не дай си, о чашо с водка
) да организираш йерархии и да налагаш канони. В смисъл, иска се голяма наглост, за да твърдиш, че точно твоето тълкуване на неясните слова на даден пророк, за които дори не се знае дали са записани точно in the first place, трябва да се спазва от други хора, понякога милиони от тях. А ползата от цялото това начинание е повече от съмнителна. Говорейки си за прословутото християнство следва да се спомене, че само когато всички смятащи се за християни се обединят около дадена версия, само тогава те биха имали някакво (минимално) основание да упрекват неверниците, че не виждат Истината (tm). Разбира се, това няма да стане, дори и Христос да се явява всеки ден, всеки щеше да тълкува словата му по различен начин.
Този момент винаги ме е озадачавал - огромният брой вярващи спокойно си затварят очите пред дадени моменти в Библията и си казват, че точно тези заповеди, послания, etc ще ги спазват, а други да речем са попаднали там по чиста случайност. Е, как така? Това или са словата на Бог и ко, или са жалки измислици? Смятате ли, че всемогъщият Господ би бил толкова малоумен та да гледа как 2000 години се проповядва Библия различна от неговата версия? Ако човек вярва в това, спокойно може да повярва в абсолютно всичко.
Нямам нищо против всеки да си вярва в каквото си поиска, било то Христос, Мохамед, Буда или чашата си с водка. Чистата вяра е нещо прекрасно, но до момента в който започнеш да я пропагандираш и налагаш., а не дай си боже (исках да кажа, не дай си, о чашо с водка

Чакай, чакай, ние за Исус Христос си говорим, нали? За Месията? Е, какъв Спасител е, ако бива спъван от разни жалки традиции? По-скоро прилича на жалък мошеник опитващ се да налучка идея, която да допадне на възможно най-голям брой хора. Определено апостолите му са били много добри в PR-a и пропагандата, но това едва ли прави посланията носители на каквато и да е ценност.а за отношението на Христос към жените съвсем не си наясно... достатъчен пример за това е отношението му към Мария Магдалена, към една пропаднала жена... да не забравяме и традициите все пак... всички послания са писани преди векове, а жената се сдобива с права, във вида, в който ти ги познаваш едва в началото на миналия век, че дори по-скоро в средата му... и то не навсякъде...
за останалото - няма какво да коментирам..
Този момент винаги ме е озадачавал - огромният брой вярващи спокойно си затварят очите пред дадени моменти в Библията и си казват, че точно тези заповеди, послания, etc ще ги спазват, а други да речем са попаднали там по чиста случайност. Е, как така? Това или са словата на Бог и ко, или са жалки измислици? Смятате ли, че всемогъщият Господ би бил толкова малоумен та да гледа как 2000 години се проповядва Библия различна от неговата версия? Ако човек вярва в това, спокойно може да повярва в абсолютно всичко.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Jaar
- Mistborn
Почнаха да се въртят едни и същи неща. И за да не се поватрям и аз ще дам един пример:
Веднъж в училище трябваше да характеризираме себе си като линост с пет думи/кратки изречения. И никой т целия клас не писа за себе си :Аз съм християнин".
Смятам, че това е много показателно, поне за младото (към което и се приобщавам) поколение. Всеки си има своята вяра, която има николко/няколко/много допирни точки с религията. А тази религия, от своя страна зависи от средата, в която човек е отраснал.
В полунощ при настъпването на Великден бях на църква с приятели. И си прекархме много хубаво. Докато партиархът си мрънкаше под носа, аз си държах запалената свещ и усещането, вярата, мислите си бяха мои. И много различни от традиционните за празника.
Веднъж в училище трябваше да характеризираме себе си като линост с пет думи/кратки изречения. И никой т целия клас не писа за себе си :Аз съм християнин".
Смятам, че това е много показателно, поне за младото (към което и се приобщавам) поколение. Всеки си има своята вяра, която има николко/няколко/много допирни точки с религията. А тази религия, от своя страна зависи от средата, в която човек е отраснал.
В полунощ при настъпването на Великден бях на църква с приятели. И си прекархме много хубаво. Докато партиархът си мрънкаше под носа, аз си държах запалената свещ и усещането, вярата, мислите си бяха мои. И много различни от традиционните за празника.
Миналото прекроихме,
Крива къща построихме
Нещо тука не е в ред,
Две назад, една напред.
И от бъдещето ми додява
Ще го има или няма
Някой гледа, някой слуша,
Всичко ми дойде до гуша.
Това отдавна не е рок-енд-рол!
Крива къща построихме
Нещо тука не е в ред,
Две назад, една напред.
И от бъдещето ми додява
Ще го има или няма
Някой гледа, някой слуша,
Всичко ми дойде до гуша.
Това отдавна не е рок-енд-рол!
Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 11:08 am, edited 1 time in total.
Tais - 80 lvl, human mage
- Lubimetz13
- Mistborn
Ей, деца, успокойте страстите! Някои вярват, други не вярват...но ние продължаваме да сме 2004 година от раждането на...как му беше името?...аа, даа, Христос. Верно бе! И Те управляват света ( Те са Те, да не се бъркат с Дисни ). Няма какво да направим, Ние, малцината Зрящи. Не и щом воини на Вярата като Таис и Марфа са сред Нас и Ни говорят, и Словото Им Ни гори...`дрън-дрън-дрън и така нататък`. Просто християнската църква е най-силната и въпреки, че от векове отслабва, все още много хора я следват. Няма нищо лошо, щом никой не ме принуждава да съм от тях. Защото не вярвам в нито една от догмите на християнството - то ми е смешно и противно. Но не разбирам защо се пените като лош сапун по мръсна кожа един срещу друг. Никой няма да промени позицията си, а, и да си го кажем честно, едва ли на Големия Лош Свят му пука каква е Истината ( trademark, really ), според Когото и Да Било Тука. За едни Църквата е свята, за други - нищо повече от удобно място за органично облекчаване. Всеки е прав за себе си. Както вече казах, това не е повод да изхабим цяла тема, създадена с целта да ни поздрави с един празник ( чиито смuсъл ме дразни, признавам ). Иначе, ако питате ( вие не питате, но все пак...) какво е в действителност мнението ми - подкрепям Дем и Мат - да нямате някаква роднинска връзка случайно? :РРР
Last edited by Lubimetz13 on Tue Apr 13, 2004 2:10 pm, edited 5 times in total.
Да, но все пак ако Исус е Божи син и бла, бла... какъвто претендира да е, не трябва да му пука дали има прецеденти или какво е прието по времето, а просто да си каже Голямата Истина (tm), колкото и да не е приятна. Иначе прилича на съвременен политик, казващ на избирателите каквото те искат да чуят, това имах предвид.Мат, за да не стават недоразумения... Исус го споменах само във връзка с Мария Магдалена... другото си бе отделно изречение за традициите по онова време в еврейската общност и не само в нея... може би ще ми дадете пример с равноправна жена по времето, когато е живял Христос в която и да е държава или град-държава? та това имах предвид...
Имах предвид идеите за равноправието на жените and stuff, за които бях останал с впечатлението от твоя пост, че Исус не ги бил проповядвал, защото били нетрадиционни за периода.