Lady in the Water
И аз не харесвам всичките му филми, но "добър" е достатъчно скромно определение, с което можем да го наградим дори само заради "Шесто чувство", чиито качества общо взето малко хора оспорват 

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com
Според мен Шаямалан е един доста неразбран творец. Всички очакват от него повторение на първия му филм и реакцията обикновено е "В "Шесто чувство" обратът накрая беше по-добър, тука беше много развлачено нещо", а според мен всеки негов филм се опитва да каже нещо, има си сериозна идея. Lady in the Water не е изключение, даже според мен е типичен негов филм - историята е на заден план, важна е идеята.
Иначе съм готова да споря за това колко добър режисьор е и за липсата на атмосфера, защото смятам, че точно в това е майстор. Например винаги разполага умело камерата за създаване на нужното настроение, но без това да се натрапва и въздействието е почти подсъзнателно.
Иначе съм готова да споря за това колко добър режисьор е и за липсата на атмосфера, защото смятам, че точно в това е майстор. Например винаги разполага умело камерата за създаване на нужното настроение, но без това да се натрапва и въздействието е почти подсъзнателно.
Last edited by Ghibli on Thu Dec 07, 2006 5:29 pm, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Мне, просто режисьорът идея си е нямал как точно да си предаде идеята, ако питаш мен.Moridin wrote:Любовта? Am I missing something?

След като слага финални обрати във всеки свой филм, нормално е хората да очакват това, не виждам нещо лошо в това. Той сам се набутва в капана на очакванията да изненада много пак зрителите, нещо практически невъзможно, защото всеки идиот вече очаква неочакван край и дори и да се изненада точно какъв ще е той, пак няма да е същото, каквото би било ако хората не знаеха какво да очакват.Според мен Шаямалан е един доста неразбран творец. Всички очакват от него повторение на първия му филм и реакцията обикновено е "В "Шесто чувство" обратът накрая беше по-добър, тука беше много развлачено нещо"
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Не знамMoridin wrote:Любовта? Am I missing something?

А според мен като ни показва това идеализирано общество именно за да го противопостави на съвременното и да ни напомни какво сме платили в замяна на прогреса.За другото... ами не мисля, че това е била основната идея. Нещо повече, филмът според мен явно намекваше, че идеята за изолация от цивилзацията е абсолютен hoax.
Да, но имам чувството, че хората очакват само и единствено "неочакван край", а филмите на Шаямалан не са само това.Matrim wrote: След като слага финални обрати във всеки свой филм, нормално е хората да очакват това, не виждам нещо лошо в това.
Извинявам се много, Гибли, ама точно в частта с идеализираното общество грешиш, според мен. Първо, въпросната идилия се крепи на редица лъжи и театър, целяща да всели страх и да не кара хората да задават въпроси. Второ, въпреки че уж има идилия, отново става убийство, т.е. точно това, от които тези хора са се опитали да избягат. И трето, в крайна сметка се оказва, че обществото не може да оцелее без помощ от външния свят. Така че съм напълно съгласен с Мор, че идеята е по-скоро че едно идеално общество не може да оцелее само без да се промени. А ако се промени, то вече не е идеално ...
This signature is not yet rated
[elitism]Какво да се прави, на повечето зрители не им дреме за никакви идеи, искат екшън, неочакван край и т.н.[/elitism] Аз лично обожавам изненадващи финали, но само заради това да гледам някой филм ми се струва твърде глупаво, ако не друго защото ако останалите елементи куцат едва ли ще стигна до този край, пък ако ще и той да е най-великото нещо от откриването на колелото насам.Да, но имам чувството, че хората очакват само и единствено "неочакван край", а филмите на Шаямалан не са само това.
Аз все си мисля, че идеята беше повече по оста "целта и средствата за нейното постигане".А според мен като ни показва това идеализирано общество именно за да го противопостави на съвременното и да ни напомни какво сме платили в замяна на прогреса.
- Spoiler: show
Хм, забравих за спойлерите, понеже филмът е доста стар.
Значи, СПОЙЛЕРИ!!!
Наистина, може и да бъркам, но аз така ги виждам нещата. Ако трябва да задълбаем в подробности:
- за страха: ами те нали реално нямаха от какво да се страхуват, ако не навлизат в забранената територия? Която е забранена не по прищявка на старейшините, а защото на това се крепи съществуването на общността, всичко, за което се борят. И то за старейшините не е просто експеримент или игра - готови са да пожертват най-скъпото си, за да може общността да продължи да съществува. Проблемите се появиха, когато героят на Ейдриън Броуди започна да си играе с останалите...
- ...и пак той беше нападателят. Не съм сигурна как да тълкувам това, че проблемите идваха от "ненормалния", но за себе си го приемам от една страна като знак за това, че иначе подобно нещо би било изключено, и от друга като напомняне, че все пак хората не са всесилни и не могат да контролират всичко. Лудостта се промъква въпреки старанието им, но не е резултат от действията им - "лудият" просто си беше такъв.
Значи, СПОЙЛЕРИ!!!

Наистина, може и да бъркам, но аз така ги виждам нещата. Ако трябва да задълбаем в подробности:
- за страха: ами те нали реално нямаха от какво да се страхуват, ако не навлизат в забранената територия? Която е забранена не по прищявка на старейшините, а защото на това се крепи съществуването на общността, всичко, за което се борят. И то за старейшините не е просто експеримент или игра - готови са да пожертват най-скъпото си, за да може общността да продължи да съществува. Проблемите се появиха, когато героят на Ейдриън Броуди започна да си играе с останалите...
- ...и пак той беше нападателят. Не съм сигурна как да тълкувам това, че проблемите идваха от "ненормалния", но за себе си го приемам от една страна като знак за това, че иначе подобно нещо би било изключено, и от друга като напомняне, че все пак хората не са всесилни и не могат да контролират всичко. Лудостта се промъква въпреки старанието им, но не е резултат от действията им - "лудият" просто си беше такъв.
- CruelGoblin
- E'lir
Шаямалан си е казвал, че основния замисъл в Селото е бил да покаже докъде би стигнал човек, за да защити близките си. Света, който откъснатите си създават е почти перфектен, но това не означава, че останалата част от света не съществува. И затова плашат децата от малки, за да не припарват извън селцето, което е защитено от злините на цивилизацията. А това, че е неправилен подхода на старейшините си е така...
А хората гледат филмите му, защото всеки път очакват смразяващ филм на ужасите... макар че именно тази част вече не му се отдава така
.
А хората гледат филмите му, защото всеки път очакват смразяващ филм на ужасите... макар че именно тази част вече не му се отдава така

Аз точно заради това твърдя, че е неразбранCruelGoblin wrote: А хората гледат филмите му, защото всеки път очакват смразяващ филм на ужасите... макар че именно тази част вече не му се отдава така.

Самото съществуване на чудовищата и откъснатостта от света си е причина за страх, дори и да имаше силови полета и тежка артилерия по периметъра около селото, за да ги държи на разстояниеза страха: ами те нали реално нямаха от какво да се страхуват, ако не навлизат в забранената територия?

Аз го тълкувам като сценаристка немощ - ако не можеш да измислиш разумна причина най-лесното е да създадеш луд герой, който практически не се нуждае от разумна мотивация за действията си. Много по-интересно щеше да е ако някой по своя воля решеше да прекоси гората, а не подтикнат от действията на селския идиот. Все пак почти всички знаят, че идилии не съществуват и причината за това далеч не е в лудите хора, а в човешката природа.Не съм сигурна как да тълкувам това, че проблемите идваха от "ненормалния", но за себе си го приемам от една страна като знак за това, че иначе подобно нещо би било изключено, и от друга като напомняне, че все пак хората не са всесилни и не могат да контролират всичко.