Мефистофел
Струва ми се, че разсъждавате малко от позицията на будната гражданска съвест. Тук не става въпрос за смелост, патриотизъм и прочие, а за чист маркетинг. Интересен псевдоним е почти като готино заглавие или картинка на корицата. А и се помни повече от Иван Петров, например. В крайна сметка защо един състав може да е с английско име, а един писател не. Не виждам логика, честно. Трип, сам казваш, че човек трябва да изгражда имидж в интернет, но не мислиш ли, че точно анонимността и съответно липсата на предубеденост към автора е основният плюс на този път. Пък и хората там пак най-често те знаят под някакъв ник.
В началото анонимността и липсата на предубеденост помагат. В началото. По-нататък ми се струва безмислено и недостойно, особено ако авторът е набрал достатъчно популярност сред определен кръг хора. Ако аз бях част от този кръг и уважавах автора чрез неговите творби и комуникацията си с него (щото в Интернет това е неизбежно), щях да искам да знам как се казва, кой е, откъде е, и т.н. Мистичността и анонимността, особено в днешно време, нито вървят, нито са нужни. Аз не ги харесвам. Всичко това, разбира се, е лична позиция.
А относно имената на авторите, Торн, мисля, че знаеш какво имаме предвид с Живик. Тук не става въпрос просто за имена на английски, щото така го кефи автора. Тук става въпрос за цигански номера с цел книгата да се продава повече. Илайджа Джауит не е избрала името си, щото я е кефило, сигурен съм. Да напишеш книга, след това да я издадеш, като направиш всичко възможно да скриеш, че си българин с мисълта, че ако те мислят за американец, ще ти купят книгата, е идиотско. На мен лично ми е противно. Да не говорим, че е и твърде глупаво и недалновидно. Щото в днешно време всеки може да провери - и проверява - авторите, които чете, в Интернет. И като се окаже, че онзи се е преструвал, логичната реакция е презрение. Независимо от достойнствата на книгата.
Също така, нямам абсолютно нищо против автор, който издава книгите си под псевдоним. Нека само го прави от правилните подбуди.
А относно имената на авторите, Торн, мисля, че знаеш какво имаме предвид с Живик. Тук не става въпрос просто за имена на английски, щото така го кефи автора. Тук става въпрос за цигански номера с цел книгата да се продава повече. Илайджа Джауит не е избрала името си, щото я е кефило, сигурен съм. Да напишеш книга, след това да я издадеш, като направиш всичко възможно да скриеш, че си българин с мисълта, че ако те мислят за американец, ще ти купят книгата, е идиотско. На мен лично ми е противно. Да не говорим, че е и твърде глупаво и недалновидно. Щото в днешно време всеки може да провери - и проверява - авторите, които чете, в Интернет. И като се окаже, че онзи се е преструвал, логичната реакция е презрение. Независимо от достойнствата на книгата.
Също така, нямам абсолютно нищо против автор, който издава книгите си под псевдоним. Нека само го прави от правилните подбуди.
Да, както примерно Йоан Владимир, която всички познават. Артистичният псевдоним е едно, а фалшивата самоличност - друго, особено когато е толкова обречена, какт отбеляза Трип.
И още нещо - групите с английски имена се показват пред хората. Това, че са си избрали чуждоезично заглавие, не ги прикрива по никакъв начин. Което ме връща в началото на поста.
Впрочем, не разбирам с какво предубедеността към един автор, когото с лекота си разконспирирал като прикрит българин, е по-малка от тази да се издаде като такъв. Наистина не схващам...
И още нещо - групите с английски имена се показват пред хората. Това, че са си избрали чуждоезично заглавие, не ги прикрива по никакъв начин. Което ме връща в началото на поста.
Впрочем, не разбирам с какво предубедеността към един автор, когото с лекота си разконспирирал като прикрит българин, е по-малка от тази да се издаде като такъв. Наистина не схващам...
And you can't dance with a devil on your back...
А защо номерът да е цигански. Ако успее да наложи автора, не виждам нищо лошо в това. И защо да се чувстваш излъган – в крайна сметка, ако книгата си струва, значи си заслужава парите. По-скоро това означава, че би я купил само заради името на автора, което пак ни връща към идеята, че явно то продава, а не съдържанието. Сега, ако отзад пише, че е бестселър според Ню Йорк Таймс и че Мартин или Кинг я смятат за шедьовър, с пълно право можеш да кажеш, че се опитват да те измамят, но ако проблемът е само в името като носител на информация, то по тая логика и Йоан Владимир заблуждава читателите заради пола си. Щото много хора съвсем откровено си казват, че няма да купят книга, написана от жена.
Странно, никога не съм срещал такива. Нито пък аз някога съм имал подобни предразсъдъци. Не е сериозно това.
Чувствам се излъган ЗАЩОТО авторът се е опитал да ме излъже. Ако книгата си струва, но авторът е лъжец, аз пак ще остана с кофти впечатления, независимо от обективните качества. Ако пък бих я купил само заради името на автора, това означава, че му имам доверие, а за да му имам доверие, трябва а) да съм чел нещо негово вече и б) да не ме е лъгал.
И Йоан Владимир, пак повтарям, не е никакъв пример за нищо, защото ВСЕКИ знае, че е жена. Артистичният псевдоним, зад който всеки знае кой стои, и прикритието зад измислено име, са две КОРЕННО различни неща.
Едит: Говоря конкретно за продаването на книги. Понеже стана дума за интернет, исках да го уточня. В нета сме всякакви, правим каквото си искаме. Но хванеш ли да продаваш книги, замесиш ли пари в цялата работа, измамата вече става провинение, така мисля аз.
Чувствам се излъган ЗАЩОТО авторът се е опитал да ме излъже. Ако книгата си струва, но авторът е лъжец, аз пак ще остана с кофти впечатления, независимо от обективните качества. Ако пък бих я купил само заради името на автора, това означава, че му имам доверие, а за да му имам доверие, трябва а) да съм чел нещо негово вече и б) да не ме е лъгал.
И Йоан Владимир, пак повтарям, не е никакъв пример за нищо, защото ВСЕКИ знае, че е жена. Артистичният псевдоним, зад който всеки знае кой стои, и прикритието зад измислено име, са две КОРЕННО различни неща.
Едит: Говоря конкретно за продаването на книги. Понеже стана дума за интернет, исках да го уточня. В нета сме всякакви, правим каквото си искаме. Но хванеш ли да продаваш книги, замесиш ли пари в цялата работа, измамата вече става провинение, така мисля аз.
Щото е цигански - да напишеш например фалшиви благодарности към измислени американски приятели в началото и да се изкараш преводач на собствената си книга не е нищо друго, освен цигански номер.
А дори книгата да си заслужава, горчивият вкус в устата ми остава. Казах ти, това е лично усещане. Освен това аз лично няма да си купя книга преди да узная поне мъничко за нея, а в нашия случай това означава да разбера, че авторът лъже.
А Йоан Владимир всеки може да я провери в интернет и да разбере, че е жена (да не говорим, че тази информация сигурно я има и в книгите й), за разлика от М.С. Стоун примерно.
А дори книгата да си заслужава, горчивият вкус в устата ми остава. Казах ти, това е лично усещане. Освен това аз лично няма да си купя книга преди да узная поне мъничко за нея, а в нашия случай това означава да разбера, че авторът лъже.
А Йоан Владимир всеки може да я провери в интернет и да разбере, че е жена (да не говорим, че тази информация сигурно я има и в книгите й), за разлика от М.С. Стоун примерно.
Знаят го хората, които вече са й фенове (като мен
). А тук говорим за първосигнална реакция към неизвестен автор – ще купиш ли тази книга, ще прочетеш ли този разказ. За всеки нов читател, който я срещне само като име под разказа, това може да се окаже причината да го прочете или не.
А сексизмът в литературата не е за подценяване, повярвайте ми.

А сексизмът в литературата не е за подценяване, повярвайте ми.
Ок, и аз съм на мнение, че ако авторът вкара фалшива информация, вече можем да говорим за опит за евтина измама. Но псевдонимът не се води за такава.Щото е цигански - да напишеш например фалшиви благодарности към измислени американски приятели в началото и да се изкараш преводач на собствената си книга не е нищо друго, освен цигански номер.
Ако е ясно, че е псевдоним. Иначе е също толкова фалшива информация
А името "Йоан Владимир" е ТОЛКОВА очевиден псевдоним, че никой и за миг няма да предположи, че е истинско, дори да обърка пола. А и Емо е прав, че инфо не липсва за нея, вкл. в книгите й.

Ами колкото до първосигналната реакция - моята просто не е такава. Нали ти казах, просто проверявам, ако щеш, прелиствам книгата даже. Не знам колко хора го правят второто, но първото със сигурност не го пропускат.
Освен това нямам проблем с пола на автора, даже би ми било интересно да говоря и познавам жени-автори, не виждам защо трябва да са по-стеснителни и потайни от мъжете. Но, така де, в по-общ план може и да си прав. Но пък ние си изказваме личните мнения, не говорим за общи положения, нали?
За псевдонимите съм напълно съгласен с теб, само дето повечето "английски/американски" автори от български произход се водят преводачи на книгите си, което вече е лъжлива информация.
Освен това нямам проблем с пола на автора, даже би ми било интересно да говоря и познавам жени-автори, не виждам защо трябва да са по-стеснителни и потайни от мъжете. Но, така де, в по-общ план може и да си прав. Но пък ние си изказваме личните мнения, не говорим за общи положения, нали?

За псевдонимите съм напълно съгласен с теб, само дето повечето "английски/американски" автори от български произход се водят преводачи на книгите си, което вече е лъжлива информация.
Добре, ся, нямам под ръка нейна книга, но съм УБЕДЕН, че навсякъде си се казваше, че е псевдоним именно на ЖЕНА. И какво толкова си се загрижил за жените-авторки ениуейthorn wrote:Да де, но няма как да знае, че зад него се крие жена, а това е целта.

Аз пък съм на някакво по-средно мнение. В смисъл, разбираемо е да се опиташ да притеглиш повече публика с някакъв псевдоним и дори измислена националност. Бих изпитала насмешка ако обаче на такава книга има някоя горда измислена анотация от западен вестник или смешно посвещение от рода на "На леля Джемайма и брат ми Стивън" за по-голяма достоверност. А до презрение бих стигнала само ако заедно със западняшкото име се пробутва някакъв боклук. Ся, аз бих го презирала и ако е оригинален западен боклук, но ако е роден под прикритието на англоезичен такъв, ще ми е по-противен.
Last edited by Morwen on Thu Nov 23, 2006 9:44 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Трип, Роланд, вие гледате по-професионално на нещата. А повечето хора нито имат време, нито особено желание да търсят информация за книгата, която ще купят, а още по-малко за автора. В крайна сметка понякога купуваш книга, за да си уплътниш времето, докато си във влака или на почивка. Тогава просто взимаш нещо, което изглежда или звучи добре и това е. Затова тези неща са важни, заради обикновения, неособено навътре в нещата читател. А точно той в крайна сметка означава печалба.