Искрените ми съболезнования.Beric wrote:Първата част беше доволно трудна за превод. Не технически, но направо ти скапва психиката след две три страници. Рольо поне пропусна бараката със земеделски инструменти и главите с плевене на зеле![]()
Коя е тази история?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
А-ах-ха-ха-ха! Онези, веганските елфчета, нали?
BTW, Rol, ако сетингът не е Толкин, къв е тоя дракон, тия орки, почти-назгули, елфи и джуджета (и то от баш толкиновия тип)? И нищо друго освен тях. Ъм?
BTW, Rol, ако сетингът не е Толкин, къв е тоя дракон, тия орки, почти-назгули, елфи и джуджета (и то от баш толкиновия тип)? И нищо друго освен тях. Ъм?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Е, аз не бих ги прочел и под смъртна заплаха, но пък съм проучил обстойно "феномена Паолини", така че продължавам да твърдя, че в "Ерагон" няма нищо авторско, а крадените оттук-оттам парчета са съшити с аматьорски слаба проза.
Познанията ми по въпроса ми позволяват да отговоря информирано и на въпроса на Марфа, а именно: ролята на R2D2 и C3PO в "Ерагон версията" на "Стар Уорс" се изпълнява не от друг, а от... драконицата Сапфира (която - ако не беше синя, а зелена на цвят - щеше да се казва Емералда). Погледнете общия преразказ на Ерагон/Стар Уорс в заглавния пост - там където става въпрос за ролята на дроидите, се има предвид точно дракона.
Това също, разбира се.
Но не отхвърляйте толкова прибързано тезата ми, колега паолинтолог!
Факт е, че драконовото яйце/дроидите са предмет на "the inciting incident" в двата варианта на Стар Уорс историята - и то по доста сходен начин.
Да не говорим пък, че Сапфира май поема (доста неуспешно) ролята на comic relief впоследствие, което допълнително я оприличава на Трипио.
Но не отхвърляйте толкова прибързано тезата ми, колега паолинтолог!
Да не говорим пък, че Сапфира май поема (доста неуспешно) ролята на comic relief впоследствие, което допълнително я оприличава на Трипио.
Оф хора, аре стига хейти. Повече от половината в тази тема не сте челии книгата. Единственият тук, който дава някаква градивна критика е Роланд.
Вярно историята наподобява МВ, и какво от това. Така скачате все едно това е края на света братче. А като ви гледам не сте и кой знае какви фенбойчета на МВ. Явно найстина стават ясни разни неща. Спрете да се превземате, Ерагон въобще не е чак толкова краден МВ. А Лукас далеч не е толкова дребнав колкото вас, че да тръгне да съди Паолини. Има си милоини човека
))
Относно глупостите за сетинга, че бил на Толкин
Говорите глупости, чел съм достатъчно традиционални фентъзита
Нема нищо общо.
Вярно историята наподобява МВ, и какво от това. Така скачате все едно това е края на света братче. А като ви гледам не сте и кой знае какви фенбойчета на МВ. Явно найстина стават ясни разни неща. Спрете да се превземате, Ерагон въобще не е чак толкова краден МВ. А Лукас далеч не е толкова дребнав колкото вас, че да тръгне да съди Паолини. Има си милоини човека
Относно глупостите за сетинга, че бил на Толкин
- Freddy Krueger
- Adept
Аз не съм чел Ерагон (за щастие). Обаче ако изброените в началния пост неща са верни, си е очеизбождащо плагиатство дори по крайно толератните стандарти на фентъзито в това отношение.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!