Изродщинка - оптическа илюзия с дракон

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Daggerstab
Arcanist

Изродщинка - оптическа илюзия с дракон

Post by Daggerstab » Fri Oct 06, 2006 9:54 am

Grand Illusions.com - Optical Illusion - Dragon Illusion
This is a wonderful optical illusion. This little dragon is made out of paper - you simply cut it out and stick it together, and stand it on a table or window ledge. But when you move around, the dragon's head seems to follow you around the room. Have a look at the video, to see what we mean. The effect is really uncanny.
Ефекта можете да видите на това видео (1,5 МВ, WMV). Наистина е изродско :-) Можете да си изтеглите дракончето на pdf оттук, да го разпечатате и да си го сгънете.

(Докопано благодарение на тазседмичния Коментар на Изумителния Ранди)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 06, 2006 10:42 am

Изрязах го, нагънах го прилежно и пр., но ефектът въобще не е впечатляващ. А го направих точно както си е дадено пък! :evil:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 06, 2006 10:44 am

ха тва беше сред първите задачки в Прона ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 06, 2006 11:18 am

Верно, а аз се чудех отде ми е толкова познато:) Ама няма значка, факт е, че при мен не се получи особено илюзорно:? а е нагънато перфектно, залепено, всичко как си трябва, ма хич не шашка.

Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 06, 2006 11:33 am

Мързи ме са да го сглабям, с тия леви ръце :?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Oct 06, 2006 1:07 pm

При мен пък се получи, но ефектът е по-силен, ако стоиш по-далече, да кажем на поне 3 метра от него. Сега, не бих казал че е изродско, но определено е забавно :)
This signature is not yet rated

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 06, 2006 1:44 pm

Дааам, тествах го при по-голямо разстояние:) Така по-стаа. Само че на около два метра, нямам възможност чак за три тука, ма се получава, да.

Уук.

Dark_Lord
Smallfolk

Post by Dark_Lord » Sat Oct 07, 2006 12:22 am

Мисля, че част от илюзията се дължи на зеления цвят? Може би? Нищо чудно? ... Хъм? Хм..
Все още не съм го направил, трябва да си вържа принтера, иначе ще си имам черно бял дракон.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Oct 09, 2006 9:15 am

Не знам за зеления цвят, аз това го пробвах в офиса, а там принтера ни е черно-бял. По скоро е от начина, по който е нарисуван дракона, знам ли.
This signature is not yet rated

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 09, 2006 9:51 am

Второто по-вероятно. И моят дракон е чернобял, но не в това е основната разлика.

Уук.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Oct 09, 2006 8:20 pm

всичко зависи от осветлението - ако не е подходящо, се разваля илюзията. цветът няма значение.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue Oct 10, 2006 11:33 am

Бележка към онези, които не са забелязали - на листчето с дракона има инструкция да се гледа с едно затворено око :) Една от причините за илюзия е липсата на усещане за дълбочината при монокулярно зрение, затова и видеоклипчето е толкова впечатляващо - видеокамерата, разбира се, е само с един обектив ;-). Готин ефект би се получил и в някой 3д екшън, там гледната точка също е моно.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Dark_Lord
Smallfolk

Post by Dark_Lord » Sun Oct 15, 2006 5:43 am

Току що си отпечатах дракончето на луксозна хартия, леко лъскава такава.. Даже с9и направих резервно копие. Ще го пробвам утре и ще направя снимка.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Oct 15, 2006 7:38 pm

Става става ;)

още нещо интересно от хартия ;)
http://www.oncotton.co.uk/peter/index/A ... UT_000.htm