11-ти септември

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Xexexe

Post by BaYa » Wed Oct 04, 2006 7:04 pm

SIRYANA, withe Georges Clooney

За свикване с мисълта, light-драматизация на реалният живот - т.е. истинската политическа игра (извадки от живота на "незабележимите" - онея угоени гадинки с черният фрак, представители на абстрактният капитал"изъм"). :twisted:

Извинете но започвам нормалният епизод на пяна в устата и пр., както винаги когато чуя тая проклета дума - капитал. Та отивам мирно и тихо да се пеня в по-интимна обстановка! :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 05, 2006 9:17 am

Бе вероятно в мен ще да е причината, ама какво искаше да кажеш?! :shock:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 05, 2006 10:07 am

Че е желателно да гледаш Сириана, за да видиш светя на нефтения бизнес погледнат през розови очила.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Oct 05, 2006 10:46 am

Или по-скоро без розови очила - спомням си една реплика, където се казваше, че не можело да се подкупват чужди правителства. Един от висшите мениджъри на голяма американска компания отговаря: "И кой казва това?" - мисля, че е много показателно за това, което действително се случва. Просто на големите компании не им пречи чуждите правителства да са корумпирани, стига да е в тяхна полза, толкова е просто ...
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 05, 2006 11:57 am

Живик - доста по гадно е от филма - справка - делтата на Нигер.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Oct 05, 2006 1:46 pm

Не отричам, просто на фона на това, което по принцип се казва/показва в киното, Syriana е доста добро приближение и е стъпка в правилната посока. Иначе сигурно има далеч по-гадни неща, за които не се говори по медиите, от които на човек да му настръхнат косите.

Между другото, в момента наистина има скандал за корупция в Казахстан, свързан с голяма американска инвестиция в петролния сектор :) - за справка, това беше поводът за разследването, описано в Syriana. Май ставаше въпрос за племенника на президента, или на министър-председателя, не помня точно.

simple_stupid
Sorcerer

Re: Xexexe

Post by simple_stupid » Thu Oct 05, 2006 1:56 pm

BaYa wrote:SIRYANA, withe Georges Clooney

За свикване с мисълта, light-драматизация на реалният живот - т.е. истинската политическа игра (извадки от живота на "незабележимите" - онея угоени гадинки с черният фрак, представители на абстрактният капитал"изъм"). :twisted:

Извинете но започвам нормалният епизод на пяна в устата и пр., както винаги когато чуя тая проклета дума - капитал. Та отивам мирно и тихо да се пеня в по-интимна обстановка! :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

ВЪЛКЪТ

Нощта повдига бавно траурния креп,
поръсен с утринни сълзи
и в синята мъгла пълзи
поток от труженици, поели път за хлеб.

И въздухът е сякаш плътно напоен
с въздишките на шумний град,
които бликат и трептят
по устните на сивия работен ден.

А ето старий вълк завръща се пиян -
на плячка бил е цяла нощ,
където в празничен разкош
той вдигал е стакан подир стакан.

Бастон, дебела шуба, пура - всичко на място,
а в замъглените очи
банкерската душа звучи
с единствената своя струна от злато.

Мъглата вдига се. И цял в лъчи облян,
гърми стохилядния град,
а старий вълк - а старий свят
отива да си легне гузен и пиян.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Oct 05, 2006 2:14 pm

Виж, аз също харесвам Смирненски, но не мисля, че е удачно да се вписва във времената на глобализацията. Иначе става малко безсмислено, защото пак се връщаме към идеята, че всички които печелят пари са лоши, и изобщо не ги ебе за бедните, както и за Андрешко и лошия бирник и т.н. Ако ще се връщаме обратно, защо я въведохме тая пуста демокрация, да си бяхме останали комунисти, пък да си кютаме със социална и справедлива държава, и да плюем по големите лоши капиталисти в Западна Европа и Америка.

И малко off topic, хареса ми много какво си написал във форума на "Сега" по адрес на срещата между Крамник и Топалов, напълно те подкрепям. Между другото, публикували са го в днешния брой, но предполагам, че вече си го видял :)

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Thu Oct 05, 2006 2:37 pm

zhivik wrote:
И малко off topic, хареса ми много какво си написал във форума на "Сега" по адрес на срещата между Крамник и Топалов, напълно те подкрепям. Между другото, публикували са го в днешния брой, но предполагам, че вече си го видял :)
Не! майтапиш ли се! Отивам да видя!

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Thu Oct 05, 2006 7:35 pm

Хихихи... тези наистина са го изтипосали. Извода е, че човек и в руски форум трябва да внимава какво пише, щото журналята като не знаят какво да напишат пускат кибици от форумите да се излагат.
Важното е, че ВЕСКО днес спечели красива и впечатляваща Победа, тъй че и журналистическият ми "пробив" завършва с призив, който не остана да виси в пустото като прани гащи.

П.П. Инак за поезия и филми не споря. Сирияна е най-смешният филм, който съм гледал (това последното напълно сериозно), но за моя изненада някой го възприеха дори като откровение. Не знам защо! Изкуство... к'во да го правиш.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 05, 2006 8:06 pm

А, между другото докат' сме на офтопика, няма ли да се намери добър админомародер, който да отвори тема за Топалов-Краминк, да прехвърли последните три поста в нея да даде възможност и на останалите да кажат туй-онуй в нея, а?:)

Уук.

BaYa
Forsaken

Амиии

Post by BaYa » Thu Oct 05, 2006 9:30 pm

zhivik wrote:Не отричам, просто на фона на това, което по принцип се казва/показва в киното, Syriana е доста добро приближение и е стъпка в правилната посока. Иначе сигурно има далеч по-гадни неща, за които не се говори по медиите, от които на човек да му настръхнат косите.

Между другото, в момента наистина има скандал за корупция в Казахстан, свързан с голяма американска инвестиция в петролния сектор :) - за справка, това беше поводът за разследването, описано в Syriana. Май ставаше въпрос за племенника на президента, или на министър-председателя, не помня точно.
Живик, мерси за подтика (?) аз се заблея за няколко часа и глей кво става ...:twisted:

Марфа, това което исках да кажа е че като пример (микроскопичен но все пак примерен) дава едно обшо виждане за това кой и как дърпа конците! Помня репликата която каза Живик и прехвърлена в реалният живот ми изглежда потресаваща. Но много повече ме мъчи друго (слагам в спойлер за да не разваля на някой фила)
Spoiler: show
Причината по която е избран малкият брат (не от бащата, американците ясно го принуждават) който е едно неудачно улигофренче.
Също начина по който американците се подсигуряват че големият, брат който Клуни се опитва да спаси, няма никога да изяви претенции към трона.
По стечения на обстоятеслтвата съм работила няколко години за част от саудитското кралско семейство и в това отношение нещата са бая както ги представя филма! И м/у тях има такива кат малкият брат, но има и някои (малко) като големият брат!
The Dragon-е ( :D ), не само не се и съмнявам ами и го знам. Нигерия, един от най-дълбоките петролни кладенци е мизерна страна. Но пък същото става и с двете най-богати на диаманти страни: Южна Африка (все още се ядва) и Ангола (кажи ми та да ти кажа). И колко още има на тоя свят ... :cry:

Това беше просто първият пример който ми хрумна, не повод за разправия дали едни или други са по нещастни! Знам че съм чела нещо от или за Robert Baer и знам че е човек доста разочарован от страната на която е (смятал че е) служил цял живот!
Просто пример който ми изглеждаше доста примерен, представителен! :mrgreen:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 05, 2006 9:46 pm

Да бе, вдянах:) Не знаех просто, че имало ткъв филм, та ми стана неясно за ко си говорите, ама като прочетох и разбрах:)

Уук.

BaYa
Forsaken

Хехехе

Post by BaYa » Thu Oct 05, 2006 9:49 pm

По малкото което мога да отгатна за теб, мисля че ще ти хареса. Макарче си е само филм а не законопроект за оправяне на света! :twisted:

М/у другото да те информирам преди да ги откриещ директно пред вратата ти - имам няколко колежки/приятелки които сериозно мислят да скокнат до БГ да им представищ хипертигъра ти! :mrgreen:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 05, 2006 10:19 pm

Байа - добре поне, че в момента на трона на Саудитска Арабия са компетентни хора. Новия стар е крал е доста хитър и умел политик, а начело на Сауди Арамко е един от последните истински геолози в сържавата. Лошото идва до 5 години когато краля - все пак на преклонна възраст е доста вероятно да се е споминал и цялото това поколение което в момента тъководи държавата почне да се оттегля от политиката. Неопитността на новите управници + много сериозната социална, културна и демографска криза пред която е изпрвена страната вещае много сериозни неприятности - на младите вече им е писнало от 20 000 кралско семейство, жените и те ще са набутат в кашата за да получат някакви права. И това на фона на нежната и романтична музика на явлението Peak Oil. Самата идея нещо да застраши доставките на 12% от световния петрол, при резерв от 1% води до кошмари. Щатите не могат да се намесят защото са много отвъд какъвто и кредит да са имали в този район на света, а един Алах знае какво може да им хрумне на молите в Техеран. При евентуална ескалация на конфликта, която е почти сигурна, от световните пазара автоматично отпадат около 15-20 милиона барела дневно - красота. Всички ще се наложи да учим много бързо руски. Абе близките години ще са много интересни, защо нямам няколко милиарда да ги инвестирам сега :(