Поема за Касандра /за ценители на некомерсиална литература/
Поема за Касандра /за ценители на некомерсиална литература/
Онзи ден, внасяйки ред в хаоса, случайно ми попадна едно прашасало книжле. Прокарах ръка по вехтите страници и ... лавина от спомени ме отнесе далеч, далеч във времето. Времето на моята младост !
Значи вървя си аз през далечната 1997 година. Време на мрачна истерия по безумните латино сериали. Тогаз Касандра беше на мода.
И изведнъж на една сергийка за книги виждам следното нещо:
ПОЕМА ЗА КАСАНДРА / поема по едноименния сериал /
Извадих с трепереща ръка няколко монети и посегнах към нещо, което щеше да озарява живота ми години наред !!!
Надявам се и вие да усетите поне капчица от забавлението, което си доставяхме, четейки това абурдно по своята същност писание.
Та за какво иде реч:
Значи вървя си аз през далечната 1997 година. Време на мрачна истерия по безумните латино сериали. Тогаз Касандра беше на мода.
И изведнъж на една сергийка за книги виждам следното нещо:
ПОЕМА ЗА КАСАНДРА / поема по едноименния сериал /
Извадих с трепереща ръка няколко монети и посегнах към нещо, което щеше да озарява живота ми години наред !!!
Надявам се и вие да усетите поне капчица от забавлението, което си доставяхме, четейки това абурдно по своята същност писание.
Та за какво иде реч:
Къде ми е виаграта ?
Нещата започват още от автобиографията на авторката:
Авторката на тази поема Радка Борисова Гюрова е родена през 1927 година в о. Владиславци, Софийско. Още шестгодишна знае да чете. Склонност да пише стихове и разкази проявява още като ученичка в основното училище. Тя е била „белетристка и поетеса" според думите на учителката й Мара Димитрова. Не продължава образованието си пораде невежеството на нейните сродници. Но тя продължава да съчинява и пише когато пасе добитъка и оре на нивата. Писането я задоволява морално-естетически. За съжале-ние, нищо не е запазила от онова време.
Има публикации във вестниците „Жена", „Луд труд" и „Смях". Член е на Съюза на българските художници - приложно изкуство. Участвува с няколко стихотворе-ния в антологията „Душата на Бурел".
Силно впечатление й направил телевизионният сериал „Касандра". Тя се вдъхновява и написва поема за него, която се състои от 25 глави - 150 куплета.Тази поема може да не е от някакво капитално значение за нашето поетическо творчество и г-жа Гюрова няма претенции да го представя за такова. Поемата й има значение за самата нея - при писането тя изпитва голяма творческа наслада.
При посещение на артиската Корайма Торес в София авторката й подарява произведението си, за което получава хиляди благодарности.
Поемата ще задоволи интереса на тези, които са гледали сериала. Обикновено сериалите след време избледняват в паметта на хората и се забравят. Поемата ще възкреси „Касандра" и наново ще извика чувствата на възхищение от доброто и порицание на злото - поемата ще изиграе огромното си възпитателно въздействие. В този смисъл поемата има съвременно звучение - да направи хората по-добри.
Къде ми е виаграта ?
ПОЕМА ЗА КАСАНДРА Първо издание
© Абтор: Радка Борисова Гюрова © Редактор: Райко Арсов Любенов © Издател: Радка Борисова Гюрова
Предпечатна подготовка: ИИК „РОД"
Авторка и сценаристка на сериала „Касандра" е Делия Фиальо. За тези, които са гледали поредицата, написах тази поема. Почитателите на сериала ще видят незримо образите на героите, най-яркият от които и Корайма Торес - изпълнителката на главната роля. За пръв път тя се появява в теленовелата „Чучулигата" през 1989 г. Но популярността й идва с главната роля в сериала „Касандра". Звездата на актрисата блести по целия свят: САЩ, Канада, Коста Рика, Еквадор, Перу, Хондурас, Уругвай, Гватемала и т.н., а през 1996 година се появява и в България. В Индонезия я посрещат като божество, а в Испания -като кралица.
Неин партньор е Освалдо Риос, който притежава някакво особено излъчване. На звездния небосклон той излита с минисериала „Сега или никога".
В паметта на читателите ще се възкресят образите на Алфонсо, Ерминия, Андреина, Офелия, Игнасио и много други, които заедно изграждат този филм. Прекланям се пред техния талант и вещина. Те дадоха всичко от себе си, за да изградят този вълнуващ филм.
С много любов и ентусиазъм облякох в стихове този сериал, за да извикам наново чувствата на възхищение от доброто в света.
Приятни мигове с поемата в ръце!
Авторката
Къде ми е виаграта ?
Започва се. Затаете дъх, хора на перото / и клавиатурата / ! Иде Радка Борисова Гюрова ! Учете се от всяка дума, от всеки стих. Ясно е че никой не може да се доближи до това ниво, но трябва да се опитва, нали ?
С това започвам серия от литературни четения. Ще поствам по малко, за да може да се осъзнае всеки малък детайл ! Обърнете внимание на култовите рими и умозаключения. Да се направи поема по сериал... Това е просто нечовешко ! Но и за тази дейност се изисква талант, съгласете се Очаквам позитивна и креативна дискусия ! Enjoy !
I
С това започвам серия от литературни четения. Ще поствам по малко, за да може да се осъзнае всеки малък детайл ! Обърнете внимание на култовите рими и умозаключения. Да се направи поема по сериал... Това е просто нечовешко ! Но и за тази дейност се изисква талант, съгласете се Очаквам позитивна и креативна дискусия ! Enjoy !
I
О, Касандра! Как да напиша за теб тази поема,
когато в живота ти много лица трябва да спомена!
Ще започна пак с цирка и то пак със същите лица -всичките единни и надарени със златни сърца. Преди осемнадесет години циркът бе в този град -мнозинството от тях не знае първия му парад...
Майка ти Андреина с приятелката си Офелия гледаха от балкона тези приказни веселия... Започвам с майка ти, която бе сираче богато, и с баща Ароча, добряк и със сърце злато.
И мащеха с нейните две деца - близнаци,
които нямаха, помежду си никакви различни знаци.
Ерминия бе жена властна и надменна -
а обиждаше я и нараняваше почти всеки Божи ден.
Но ето, че Андреина се влюби в един лекар безумно
ожениха се и заживяха щастливо и разумно
и чакаха те тебе да се родиш с нетърпение,
защото смъртта дебнеше майка ти с настървение.
Умря тя, че бе болна, но теб те зърна с умиление -и възнесе се душата й към Бога с примирение... В тоя момент и баща ти при катастрофа загина и дядо ти Ароча веднага на мястото замина.
Къде ми е виаграта ?
Мили, Дедо Джон,
искам от сърце да ти благодаря за невъобразимата проява на щедрост, благодарение на която закоравелите ни и задушени от модерен цинизъм души имат благословения шанс да се докоснат до разтърсващото творчество на г-жа Радка Гюрова (поклон пред този колос в съвременната поезия!). Сърцето ми потръпна още докато четях въведението и биографията.
А какъв ефект има прочита на "първа серия"!!!!! Какво начало!!! Какво елегантно представяне на героите, с все златните им сърца и слабости човешки!!!!! И докато човек още попива първите щастливи картини, седнал във въображението си до Андреина и Офелия на балкона, интригата започва да се затяга като примка около врата и ни оставя без дъх! ....
Деде Джон, ти баща, ти майка, дай на гладните души още!!!!!
С много обич и благодарност
Ланис
искам от сърце да ти благодаря за невъобразимата проява на щедрост, благодарение на която закоравелите ни и задушени от модерен цинизъм души имат благословения шанс да се докоснат до разтърсващото творчество на г-жа Радка Гюрова (поклон пред този колос в съвременната поезия!). Сърцето ми потръпна още докато четях въведението и биографията.
А какъв ефект има прочита на "първа серия"!!!!! Какво начало!!! Какво елегантно представяне на героите, с все златните им сърца и слабости човешки!!!!! И докато човек още попива първите щастливи картини, седнал във въображението си до Андреина и Офелия на балкона, интригата започва да се затяга като примка около врата и ни оставя без дъх! ....
Деде Джон, ти баща, ти майка, дай на гладните души още!!!!!
С много обич и благодарност
Ланис
Юда, егоист, луда и wow-холик
Аз по принцип не си падам да говоря за книги, но съм много позитивно настроен. Поемата е клише, твърде дефектно,но все пак съвършено.Хареса ми с всичките си интересни послания, повечето от които, струва ми се и самата авторка случайно е нацелила. Леко подсладения трагизъм в историята е твърде сложен за простичката ми натура, но перверзията която прозира ме кара да искам ОЩЕ!
По-добре късно, отколкото по-късно!
Ни можте си представи как са зарадва деда ви кат виде как е спомогнал за подобряване настроението ви !
Знаех си аз че тук е единственото мястото, където подобно култово произведение би било оценено по достойнство ! Та тук сте хора на изкуството !
Изживявам едно своеобразно deja vu ! Честно ви казвам, токова смях е падал на това писание че не е истина. Събирали сме се специално за да четем и разиграваме тази гениална творба, на която самият Шекспир би завидял !!!
Поради големия инстерес, очаквайте в с коро време всички серии ! По 1 на ден Без събота и неделя, разбира се !
Либов, раздяла, предателство и изневяра. Ще станете свидетели на всичко това. Потопете се в света на Касандра само срещу 0.59 ст. на прочитане !
Банкова сметка :
USD: 1253453466235235235235352352352 - ДСК клон Владиславовци.
Виетнамски донги: 23452362626223525- ДСК клон Ханой
Помогнете на Радка Борисова Гюрова да продължи работата си / дори докато пасе добитъка /, да ни дарява с нови и нови шедьоври ! А кой знае, може точно от тук да тръгне новата и подобрена Радка... Дано !!!
П.с.
Ей, чак сега видях подписа на Рол. Оценявам. Имам лека забележка към завършека но... Това е за друга тема, май
Знаех си аз че тук е единственото мястото, където подобно култово произведение би било оценено по достойнство ! Та тук сте хора на изкуството !
Изживявам едно своеобразно deja vu ! Честно ви казвам, токова смях е падал на това писание че не е истина. Събирали сме се специално за да четем и разиграваме тази гениална творба, на която самият Шекспир би завидял !!!
Поради големия инстерес, очаквайте в с коро време всички серии ! По 1 на ден Без събота и неделя, разбира се !
Либов, раздяла, предателство и изневяра. Ще станете свидетели на всичко това. Потопете се в света на Касандра само срещу 0.59 ст. на прочитане !
Банкова сметка :
USD: 1253453466235235235235352352352 - ДСК клон Владиславовци.
Виетнамски донги: 23452362626223525- ДСК клон Ханой
Помогнете на Радка Борисова Гюрова да продължи работата си / дори докато пасе добитъка /, да ни дарява с нови и нови шедьоври ! А кой знае, може точно от тук да тръгне новата и подобрена Радка... Дано !!!
П.с.
Ей, чак сега видях подписа на Рол. Оценявам. Имам лека забележка към завършека но... Това е за друга тема, май
As I was going up the stair,
I met a man who wasn't there...
Къде ми е виаграта ?
Насам народе ! Само днес може да се възползвате от промоцията 2:1 ! Две серии за цената на една !!! Днес и сега : поръчвайте! Само за 999.999 донги !!!
II
II
Със завръщането на дядо ти нов удар му бе нанесен, че малката му внучка от смъртта бе отнесена... А истината бе, че тя с мъртво бебе бе заменена и в цирка на циганката Доринда бе подарена.
И много скоро циркът с табора замина надалеч и ти заедно с тях, за да не се върнеш никога веч... И заживя в цирка, ти мъничко бедно създание, което за всички от цирка ти бе нежно дихание,
Растеше ти заедно с животни, птици и хора и скоро стана любимката на всички от табора, защото от сърце и душа ти всички обичаше, защото с нежност и любов ти братя ги наричаше.
Името ти бе Касандра - танцьорка чаровна и мила, номера, с камите рискован - ти всички бе пленила. За всичките ти дарби - принцеса бе наречена и на вожда на племето за жена бе обречена.
Бе призната за най-красивата циганка на света, но ти приемаше всичко това скромно и без суета. И волна като птица кръстосваше страни незнайни и от ден на ден ставаше по-хубава и по-омайна...
Но след много години съдбата се бе намесила да се завърнеш в този град, където си се родила. И ето го цирка познат пристигна в същия град и по познатата улица премина славен парад.
Къде ми е виаграта ?
Тук вече прозира истинския талант на Радка. Ще станете свидетели на неподражаем стил и мелодика на римите:
III
III
Циганка съм аз и танцувам вечер на манежа и в една прекрасна вечер аз съзрях младежа., Тази вечер само за него танцувах вихрено и с погледи се фиксирахме смело и искрено.
От пръв поглед се влюбихме един във друг безумно, без да помислим дали нашата любов е разумна... На лунна светлина заредиха се нашите ррещи -коя от коя по-омайно сладки и горещи.
Но закони има моето племе неписани. А орисници в черна доба мене орисали -да не мога да бъда на моя принц вречена, защото на вожда на племето съм обречена...
Като светкавица блесна голямата ми любов и мигновено се изгуби като в най-тъмен ров... О, съдбo мoя, защо ми е тази хубост и дар, кат не мога да бъда на сърцето си господар!
А как мечтаех за къщичка бяла с градинка отпред и в нея цветя всякакви, дъхави цъфнали-навред... И ето, че един ден дойде на моя приятел бащата да ме заведе със себе си - и да си взема нещата.
Мотивът бе, че приличам на Андреина - дъщерята, която му бе отнета от Бога и от съдбата. Но не бяха съгласни баба Доринда и нашият вожд, думите му към господина сякаш режеше с нож.
Къде ми е виаграта ?
Дедо Джон, предвид факта, че днес прочетох и първата част, с тези две допълнителни дъхът ми спря! Можем само да се надяваме, че тази поема не е изчерпала таланта на Радка и тя ще ни радва с още много такива прозведения. А дотогава ще "тръпнем в нетърпение" за следващите части на този шедьовър. Изказът и мелодията са вълшебни. Няма да влизам в дълбините на анализа, че свят ми се завива.
Още веднъж "благодаря" за това, че сподели това откритие!!!
Още веднъж "благодаря" за това, че сподели това откритие!!!
Last edited by Lannis on Tue Apr 06, 2004 4:34 pm, edited 1 time in total.
Юда, егоист, луда и wow-холик