Дали Библията показва основата на социума не знам, не ме и интересува, честно казано. Трябва да се изучава в часовете по литература или история може би, но не мисля, че трябва да изучаваме религията - за това си има религиозни училища. Аз съм твърдо против всякакви поробващи съзнанието изпълнения, а религиите са точно това. За това, че източното православие не проповядва масови самоубийства - съгласен, но това не е причина да се изучава в училище.Amelia wrote:Az pyk ne sym syglasna, che Biblijata ni pokazvala osnovata na sociuma takyv kakyvto e. Bihte li mi go iljustrirali s primeri? Moje i da ima neshto takova v malobroinite dylboko-religiozni obshtestva, koito naistina se rykovodjat edva li ne 1:1 s kanonite v neja, no specialno nashija socium e dosta daleche ot bibleiski.
Inache sym syglasna, che trjabva da se uchi v uchilishte, pri tova oshte v 8mi klas (i natatyk). Ako shtete - napravo chasove po religioznanie da ima. Shtoto navyn byka ot nenormalni (ili oshte po-zle - normalni i syvsem dobre orientirani v pazarnata ikonomika) sektanti, a podrastvashtite, koito gi bie hormona v glavata i sa super-duper "angsty" poradi tehnite si tam veliki problemi, sa mnogo sklonni da se podlyjat i da stanat porednata fanatizirana jertva. Ne che sym goljama fenka na iztochno-pravoslavnata cyrkva, no tja pone ne propovjadva masovi samoubiistva i ne iska da si prodadesh imushtesvoto zaradi neja. A, da, oshte neshto. Dosega ne sym vidjala nito edin izcyklen i oligaven iztochno-pravoslaven hristijanin, koito da me zaplashva s prestoi v Ada, prosto shtoto ne me kefi da vjarvam v taja materija po nachina, po koito go pravi toi (a protestanti takiva sym sreshtala baja). Ta ako shte stavame religiozni, to pone da go pravim po vyzmojno nai-tolerantnija nachin, a?
Za Vazov - gore vidjah neshto leko frapantno za "Nemili-nedragi" (proizvedenie, koeto me e razplakvalo i koeto obojavam). Verojatno ne sym razbrala avtora na posta, zatova da si pitam:
tigermaster, naistina li namirash tova proizvedenie za edna ot slabite tvorbi na Vazov?
Za men e edno ot nai-dobrite. Btw i az sym chela "Pod igoto" s kef. 7-8 pyti. Obache ako razgledame v podrobnosti cjalata "Epopeja na zabravenite", njama da ostane vreme za ostanalite avtoriA te syshto imat kakvo da pokajat.
PS. Iskreno se nadjavam, che onova s Shifyra na Leonardo kato chast ot programata po literatura shte se okaje porednata oprovergana nelepost, podobno na onazi za preminavaneto ot kirilica kym latinica (tuk da si izkaja smirenite izvinenija, che pisha s chujdata azbuka - v chujbina sym, a kirilizatoryt ne bachka).
За "Немили-недраги" обективно мнение от мен не очаквайте, защото това произведение наистина не ми хареса, когато го изучавах в училище