Match Point

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Demandred
Moderator

Match Point

Post by Demandred » Mon May 15, 2006 6:28 pm

Днес гледах последния филм на Уди Алън Match Point и бях възхитен. Чудесна драма със традиционните за Алън изпипан отвсякъде сценарий и много силно представяне на актьорите. Малко към края твърде много заприлича на Crimes and Misdemeanors, но като цяло е наистина добър филм.

Някой друг гледал ли го е?

П.С. Днес за първи път ми се случи да гледам филм в киносалон и да съм единствения зрител в залата през цялото време. Вярно, че беше от два часа следобед прожекция, но все пак е жалко, че интересът беше толкова малък.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon May 15, 2006 6:28 pm

Хм, бройнах го от плаката, но не съм го гледал още
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon May 15, 2006 10:31 pm

Да, гледах го, но не останах чак толкова впечатлен (и между другото, в моя случай бяхме трима души в залата, пак 2 часа прожекция, но в събота :) )

Не отричам достойноствата на филма, наистина интересен сюжет, и по-важното, интересни герои. Въпреки това, някак си спойката според мен куцаше. Не знам защо, но цялостното ми усещане за филма беше някак си леко насилено, особено част от мотивацията (и най-вече действията) на главния герой.
Spoiler: show
Говоря най-вече за решението за убийство, и то планирано с второ такова, така че да заприлича на обир от наркоман. Не знам, просто за мен това не се връзваше с изграждането на героя до този момент. Нямам предвид самата идея за убийство, за да се отърве, а по-скоро направено по толкова сложен начин от явен аматьор. Не че искам да се правя на криминалист и т.н., но това го почувствах много неестествено.
Общо взето, филмът ми хареса, но не бих казал че е някой шедьовър. Някъде четох, че това е бил най-добрият филм на Уди Алън от години, и ако наистина е така, значи човекът може би има нужда от малко почивка, за да осмисли какво иска да прави. Харесвам по-старите му неща, но напоследък филмите му са честно казано скучни, поне на мен.

Последно, идеята с паралел към "Престъпления и наказания" не беше лоша, но според мен точно там филмът започва да разваля доброто впечатление. За съжаление, останах с чувството, че е имало опит да се вплете романа, но доста неуспешно, което в крайна сметка прави сюжета донякъде плосък. Усещам, че почвам да звуча доста неразбрано, но тези които са гледали филма и са чели "Престъпления и наказания" ще ме разберат, надявам се.

Като цяло, мисля че филмът си струва парите за билета, но не стига много отвъд това.
This signature is not yet rated

Random
Ascendent

Post by Random » Sat May 20, 2006 3:58 pm

Гледах го, хареса ми доста. Актьорската игра ми се понрави много, Скатлет още повече :D На мен пък филмът ми беше абсолютно издържан логически и напълно възможен като сценарий. И оставя едно такова кофти чувство нейде из ъгълчетата на съзнанието, почти се почувстах лично виновен за действията на Крис... :roll:
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat May 20, 2006 4:32 pm

Да, чак сега забелязах, че забравих да отговоря в собствената си тема.
Spoiler: show
На мен лично също в първия момент ми се видя неособено логична постъпката на Крис към края, но като се позамислих и видях как се разви всичко, си промених мнението. През цялото време е очевидно, че Крис е борбен, хладнокръвен, интелигентен и готов на почти всичко за успеха. Пък и всъщност планирането не беше чак толкова добро и чист късмет го спаси.

За мен единствената по-сериозна сюжетна дупка е, че полицаите не разбраха ъова, че Нола беше бременна, а това би трябвало да им бъде ясно от аутипсия и от дневника й. Но съм готов да го простя това, особено на фона на днешния стандарт за сюжетни пробойни и изключително изпипания като цяло сюжет.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Voland
E'lir

Post by Voland » Sun May 21, 2006 8:00 pm

Mного стилен филм! Не очаквах подобна ход от Уди Алан - нещо коренно различно от досегашните му творби. Match Point предлага едно особено "кадифено" усещане за лукс докато го гледаш(нямам предвид буквалния смисъл на последното, имайки предвид демонстративния лондонски снобизъм на моменти, а по-скоро -лежерната, first class-атмосфера). Чудесно развитие на героите и сюжетната линия, Скарлет е неотразима femme fatale :P
На моменти напомня малко "Closer", но е едновременно по-фин и по-брутален. Заслужава си всяка минута(а те са доста) гледане...
«– Вызываю на дуэль! – проорал кот… в лапах у него оказался браунинг.»