Моля за малко информация :)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Моля за малко информация :)

Post by Super M » Sat Feb 25, 2006 1:35 pm

Ще помоля тукашното общество да ме снабди с линкове към сайтове и форуми, в които се обсъжда лично творчество на млади автори или където могат да се намерят потенциални такива. Предварително ви благодаря за съдействието. Сигурен съм, че можете да ми помогнете, защото творбите, които съм чел тук, са едни от най-добрите, което ме навява на мисълта, че контактувате с подходящи среди :)
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

grandeisern
Smallfolk
Posts: 10
Joined: Sat Oct 29, 2005 12:06 pm

Post by grandeisern » Sat Feb 25, 2006 2:02 pm

Българските творчески среди не са особено добре развити, впрочем никак! Изключително трудно е да се създават подобни мероприятия, главно поради липса на интерес, на спонсори и нека си го кажем направо-българинът не обича да чете! Българите (в по голямата си част) обичат чалга, чесън, локум, боза и кръчми, а тези които на Запад би трябвало да дават пари за култура, тук са окичени с ланци дебеловрати, които инвестират единствено във футбол, автомобили и чалга мероприятия от всякакъв вид! Българинът освен всичко друго не обича да си плаща за творчество, а дори когато гледа филм предпочита да си го смъкне на аванта вместо да дава пари! Да си чувал някой известен български автор през последните 20-30 години?
А автори има, при това талантливи! Няма кой да ги чете! Няма кой да ги преведе и да ги пласира в чужбина!
Когато български автор се обърне към БЪЛГАРСКО издателство, за да му издаде или дори да си направи труда да прочете негово произведение, отговорът е винаги един: "Не издаваме български автори!" Сякаш българските автори са прокажени!
Да се търсят подобни сайтове, в които да се пуска и да се развива българско творчество е като да търсиш игла в купа сено! Този сайт като че ли е най добрия в тази насока, въпреки че не виждам по някакъв начин да се развива или да би могъл да се развие! Пробвай също bukvite.com (там се организират някакви съмнителни конкурсчета) и liternet.bg!
Last edited by grandeisern on Sat Feb 25, 2006 2:21 pm, edited 1 time in total.
In this battle we may all die.
But if we die,
the next generation will fight them too!
For as long as they must!
And eventually
one day
we shall succeed...

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Sat Feb 25, 2006 2:18 pm

Именно поради тези причини моля за информация. Целта ми е тази празнина да се запълни. Разработваме планове в такава насока. В бъдеще ще получите подробности. Засега само набирам информация. Благодаря!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

User avatar
Jaar
Mistborn
Posts: 1273
Joined: Sun Mar 07, 2004 7:42 pm
Location: No earthly ships will ever bring him home again

Post by Jaar » Sat Feb 25, 2006 3:55 pm

grandeisern wrote:Този сайт като че ли е най добрия в тази насока, въпреки че не виждам по някакъв начин да се развива или да би могъл да се развие!
Споменавали сме много пъти, че приемаме всякакви критики и предложения. Но ако нямаш такива, поне кажи защо смяташ така. Може пък да измислим нещо. :P Но по-вероятно е да не, имайки предвид конкретния случай. :?
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

grandeisern
Smallfolk
Posts: 10
Joined: Sat Oct 29, 2005 12:06 pm

Post by grandeisern » Sat Feb 25, 2006 4:36 pm

1. Направете връзка с преводачи! Говорете лично с английските филологии в Софийски и ги запознайте с дейността си! Направете преводаческа секция в която най добрите произведения да се превеждат на английски ЕЖЕДНЕВНО! Вие разпределяте преводите и ръководите процеса! В буквите има преводаческа секция, но тя не функционира-произведенията седят без никой да ги преведе С МЕСЕЦИ!

2. Съберете инфо за чужди конкурси и списания! Такива има достатъчно - пример Oceans of the mind (чийто следващ брой е на тема нф крими)-
http://www.trantorpublications.com/guidelines.htm
Заплащането за публикация в англоезично списание върви около 6 цента на дума! Смятайте колко излиза за един разказ от средно 15 000 думи! 30 процента за вас, останалото се поделя по равно между автора и преводача!

3. Направете връзка с чужди издатели и спонсори (към спонсори ще ви упътят самите редактори/издатели) и установете контакт! Убеждавайте ги да финансират български сборник с разкази на английски и едногодишна стипендия за 5-6 от най добрите млади български автори!

пс. Искате нещо да стане? Действайте!
In this battle we may all die.
But if we die,
the next generation will fight them too!
For as long as they must!
And eventually
one day
we shall succeed...

User avatar
Eneya
Misting
Posts: 266
Joined: Wed Sep 28, 2005 11:19 am
Location: Някъде из облаците
Contact:

Post by Eneya » Sat Feb 25, 2006 5:18 pm

Last edited by Eneya on Sat Feb 25, 2006 5:51 pm, edited 1 time in total.
Image

User avatar
Simba
Scholar
Posts: 119
Joined: Thu May 24, 2007 2:56 pm

Post by Simba » Sat Feb 25, 2006 5:44 pm

... otkrovenia.com ...

Хакуна матата,
Симба
Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника.

Xellos
Moderator
Posts: 20317
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sat Feb 25, 2006 11:13 pm

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Simba
Scholar
Posts: 119
Joined: Thu May 24, 2007 2:56 pm

Post by Simba » Sun Feb 26, 2006 12:14 am

Xellos wrote:http://e-bane.net/ :D
Вземи си стая :twisted: .

Хакуна матата,
Симба
Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника.

thorn
Sorcerer
Posts: 488
Joined: Wed Aug 24, 2005 10:45 am

Post by thorn » Sun Feb 26, 2006 8:51 pm

Ей богу, в такива моменти все се сещам за Ъпсурт. "България не ме обича, пък аз съм ебати пича". grandeisern, личи си, че морето ти е до колене. Първо никой не ти е длъжен, нито този сайт, нито българските издателства, а още по-малко българския народ, когото така изтънчено оплюваш. И тук, както и на Запад хората искат да печелят от бизнеса си. Замислял ли си се доколко нещата, които пишеш, са продаваеми. Българските автори от сума ти време са си въобразили, че трябва да ги издават само и само, защото са върхът на антикомерсиализма. Пък и като българинът е толкова прост, ти за кого ги пишеш тия неща - за мама, тати и съучениците ли.
Ако пък искаш да пробиеш на Запад, научи английски и превеждай нещата си на него сам. Плати си на редактор, който да ти оправи стила и правописа - в нета има хиляди за наемане. После пробвай да ги шитнеш на някое издателство или сайт за публикуване, но имай предвид, че повечето, да не кажа всички изискват хартиено копие. Няма да ти коментирам цената на пощенските услуги. После чакай около шест месеца, за да получиш отказ и не защото английският ти не струва или писанията ти са слаби, а защото си никой дори в собствената си страна. Схващаш ли, никой няма да те издаде в чужбина при условие, че не си публикувал тук. Пък ти им обяснявай, че българинът е прост, а ти имаш достойнство. Освен това тези цифри, дето си изкарал, може и да звучат изкусително, но се отнасят за местни автори. С теб като чужденец предвид авторските права и прочие никой няма да се занимава. Така че в един момент приеми идеята, че може би никога няма да можеш да изкарваш пари от работите си, че скоро няма да видиш името си на хартиено издание и животът и най-вече писането стават далеч по-приятни.

grandeisern
Smallfolk
Posts: 10
Joined: Sat Oct 29, 2005 12:06 pm

Post by grandeisern » Mon Feb 27, 2006 11:02 am

Няма да коментирам целия горен пост, тъй като не го изчетох до края, а и ми се стори адски тъп и безмислен! Относно условията за публикация в чужбина, това с хартиения носител са глупости, а цената е една за всички!
Мисля, че достатъчно ясен пример е линка, който съм дал и ако някой си направи труда да го отвори и да види условията за публикация и дори да драсне някой ред на главните редактори ще е много по наясно със ситуцията! Български автори ВЕЧЕ са публикували там, при това нееднократно! За отговор не се чака с месеци, а с дни по електронна поща, а парите се превеждат по банков път!
Казах, че сайтът не се развива и Jaar искаше да му дам конкретно предложение, как виждам това да стане! thorn, ако имаш по добро предложение от моето, ако обичаш дай го насам! А ако просто ти е кеф да плямпаш, дай по добре на лични! Или се прави нещо или не се прави-никой никого не кара насила! Обаче българинът обича да плямпа, просто за кеф, не че това което казва е смислено!

Линкове на конкретни издателства, съобразени с казаното по горе:
http://www.critters.org/blackholes/
http://www.speculativeliterature.org/index.php
http://www.trantorpublications.com/guidelines.htm
In this battle we may all die.
But if we die,
the next generation will fight them too!
For as long as they must!
And eventually
one day
we shall succeed...

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Mon Feb 27, 2006 9:03 pm

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=849358

За тези, които търсят да се докажат като автори :)
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
kalein
Arcanist
Posts: 904
Joined: Tue Feb 15, 2005 5:08 am
Location: smiling next to you
Contact:

Post by kalein » Tue Nov 07, 2006 5:50 pm

thorn wrote:Ей богу, в такива моменти все се сещам за Ъпсурт. "България не ме обича, пък аз съм ебати пича". [...]
thorn, мерси за мнението ти (цялото), спестяваш ми много обяснения. (Впрочем теб и другите пишещи в workshoppe-то много бих искал да ви поканя като участници в преводаческите офанзиви по-нататък, но нека първо направим добре работеща схема... и да намерим пари. :()

grandeisern, знам, че си имаш лична болка в случая с преводаческата школа към Фантазия (същата, дето се помещава в Буквите), но те моля да не пишеш непроверени неща. В частност - Oceans of the Mind са публикували бг разкази само веднъж, миналия декември, като част от броя им, посветен на Източна Европа. Тепърва имаме да се доказваме като пълноценна конкуренция на англоезичните автори, значи (но това да не ви спира да се пробвате).

Искам да ти кажа и, че с такова отношение, колкото и хубаво да пишеш, нито аз, нито хората около мен не биха се хванали да те превеждат. Ако знаех какво си писал тук и ако знаех, че "Кожа" е твой разказ (конкурсът беше анонимен, точно за да не се влияем от външни фактори), изобщо нямаше да те каним за работа заедно. Ключовата дума е "заедно" - обърни й внимание, преди да окачествяваш чужди мнения като "тъпи и безсмислени".

Калин
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Mon Nov 13, 2006 9:29 am

Моля някой да каже надеждна програма за възстановяване на успешно изтрити папки и данни, защото това упражнение редовно го правим у дома :( Казвам "успешно", защото в случая кошчето не помага.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Nov 13, 2006 10:44 am

Restoration се казва програмата, потърси в дата-та.
Съветвам те докато направиш упражнението, да не записваш нищо друго по този харддиск, защото може да се настани на същото място, което е заемала изтриата информация.
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests