Caring for your introvert

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jan 03, 2006 11:55 am

Хех, радвам се, че предизвиках толкова размишления по темата, но наистина не беше наложително:) Съгласен, че може би е въпрос на усещане как всеки възприема статията. Асоциации - далечни и близки, опит и тънъ. Аз не се възприемам като репресиран, отшелник или черна овца. Просто се чувствам по-различен, ама това важи за всеки по един или друг начин, тъй че нищо особено. И понеже съм си патил от подобни недоразумения при общуване, затова и ми допада идеята на статията. Факт е, че малко или много екстровертите доминират в комуникацията и ком. модели, а интровертите трудно успяват да променят стереотипа - поради липса на желание, воля, нахалство, етц... И тва е, нема да вдигаме революции, я:) И дам, нищо против екстровертите, всъщност въобще не деля хората на категории(да, от тази гледна точка статията е глупава, както е глупаво и да се вдига такъв шум относно различията в сексуалната ориентация), но е факт, че с хората с по-близко светоусещане до моето общувам далеч по-лесно и в същото време имам незаменими приятели екстроверти. As simple as that;) Което намеква, че може и да бъдат постигнати известни подобрения в общуването, ако хората са по-информирани. Ся, статията наистина е твърде опростена и може би тенденциозна, но така или иначе нищо не трябва да се взима твърде насериозно на тоя свят;)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jan 03, 2006 5:15 pm

Ха, то и пръст да покажеш и ше има дискусия ;рр Ма иначе такова деление полярно си е само чиста теория която не пречи на общуването толкова колкото примерно категоричните и крайни (сопнати) мнения.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Jan 04, 2006 12:04 am

аз също съм интровертен човек. но моята интровертност е основна част заради шибаното и дебилно българско всекидневие, в което съм принуден да живея. не знам дали другояче би било различно. всъщност, и не смея да прогнозирам.

това, което смятам е, че интровертността е... характеристика. не знам дали бих го определил като ориентация. хомосексуализмът е ориентацията; лесбийството е ориентация; клептоманията - може би да. но това дали един човек е интроверт или не - това никога не може да се каже от пръв поглед. можете да познаете един обратен на улицата или в разговор, но не мисля, че интровертността е нещо моментално забележимо. от своя страна аз мога да кажа, че дори в компанията на екстроверти съм могъл да се приобщавам или по-точно да бъда асимилиран. според мен зависи от социалните контакти на хората. ако компанията е яка, хората - пичове, биричката - сочна - не виждам защо да не се "включа" в "оргията". аз мога да се забавлявам наравно с интелигиентни и интересни хора, независимо дали са екстроверти или интроверти. освен това мисля, че това важи за доста хора и от двата "пола".

според мен един човек дали е интровертен е зависи от няколко неща:
  1. от социалната му среда;
  2. и от интелектуалното му ниво;
  3. както и от обществото в което живее, но то е свързано с интелектуалното ниво.
колкото по-интелигиентен е един човек - толкова повече му тежи тъпотията и ограничеността на масата около него. независимо в кое общество живеем, малцина са тези, които успяват да издържат на смазващото превъзходство на останалата дебилна част от околния им свят. разбира се и обществото играе немалка роля. за мен е изключително трудно като една интелигиентна и развиваща се личност да живея в Бугларистан.

тукашната атмосфера ми влияе страшно зле и ме подтиска също толкова много. всъщност това е и една от големите причини да съм интровертно "настроен" спрямо останалия свят. аз съм единак по природа - имам малко истински и добри приятели и съм свикнал с това хората да ме изоставят. така че малко или много животът ме е направил интровертен. разбира се, не знам дали това ще продължи и дали няма изведнъж да се отворя за останалия свят - човек никога не знае. така че и аз не знам какво ще ми предложи живота ми занапред.

за да резюмирам моето виждане (без да съм чел статията):
по моему интровертността е характеристика... може би дори обособяване на едно определено отношение към света. мълчанието независимо от всичко е именно това - отношение. така че за мен интровертността е малко или много: отношение, характеристика и човешки опит (най-често горчив).

Random
Ascendent

Post by Random » Wed Jan 04, 2006 12:28 am

Абе де да знам, имам чувството, че тази тема постоянно се изкривява към кофти посока - някакво противопоставяне на интроверти с екстроверти, което може и да го има до известна степен в статията, но нито е основен мотив, нито пък е конструктивна идея. Не можеш да слагаш етикети на хората и да ги поставяш в подобни групи, още повече, че както каза Кселос, този полюсен модел си е чиста теория. Чисти екстроверти/интроверти няма(е все могат да се дадат примери, но там повече опираме до болестни състояния). Така че е тъпо да се прави някакво генерално противопоставяне. Става дума просто за дребни пречки в общуването, които биха евентуално могли да бъдат изгладени, ако хорат имат достъп до повече инфо и се научат да гледат и от чужди гледни точки(за който си няма емпатия де).

Елане, уважавам мнението ти, но не мисля, че интровертността може да бъде последица от скапания живот в България, както се изрази. Това е нещо, което се формира твърде отрано, а ме съмнява от малък да се възмущаваш от неправдите в родината. Това си е друг вид ментален импринтинг, мен ако питаш. Не че разбирам нещо от психология де, може и да си прав.

А пък това, че интровертността била характеристика... ами не съм съгласен. Може и ориентация да не е правилното определение, но характеристика... Това е твърде ограничаващо. Все едно да кажа: "той е глупав" или тя е "красива". А пък интроверти много, сичките различни. И не, едва ли интелигентността е причина за интровертна насоченост/ориетнтация/все тая. Най-много до последица го добутва според мен и то съвсем не задължителна. А пък и има толкова много видове интелигентност, че е глупаво да се генерализира. Екстовертите са къде-къде по "умни" в някои отношения.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Jan 04, 2006 1:36 am

скапаният живот в България има немалка доза "вина" да съм това, което съм в момента. имам предвид, че аз съм немалко депресиран от това, че живея тук и че положението е толкова зле. също така гледам да прекарвам колкото се може повече време в дома си и се опитвам колкото се може повече да се отрязвам от шибаното и сиво тукашно всекидневие. иначе си прав, че нито има чисти интроверти, нито чисти екстроверти. и ако има те са клинични случаи - едните се наричат хипоманиаци, а другите - клинични депресари. аз лично предпочитам да спра да говоря, защото според мен е твърде...хмм... егоцентрично и едностранчиво да се говори по темата. всички хора са различни. едни са интроверти, а други екстроверти. едни са сигурно като мен (макар че надали точно като мен), други са като теб, трети са като Симеон. хората са много и хората са различни. никой не може да си играе на бог и да определя с един аршин, както и да дава дефиниции. аз не съм психолог, макар че претендирам, че в живота си съм се сблъскал с немалко ситауции, изискващи усет и такт - смятам, че така така трябва да се отнася човек към тези неща. но всичко според мен е твърде едностранчиво в нашия живот, защото всеки човек възприема останалите, спрямо собствените си качества и недостатъци. нито аз съм изключителен психолог, нито ти, нито който и да е било. така, че в тази тема предпочитам да оставя темата на професионалистите, които се занимават с човешката психология, които наистина разбират какво значи интроверт и екстроверт в истинския смисъл на думите, за разлика от мен и може би от повечето хора в тази тема.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 04, 2006 10:01 am

Елане, това, за което говориш, е затвореност и изолационизъм, не интровертност.

Рандъм, остро го има противопоставянето в статията, то е всъщност в основата - "Ние сме безкрайно по-добри от вас, а вие ни репресирате и не ни разбирате".
And you can't dance with a devil on your back...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jan 04, 2006 12:16 pm

Е не видех некви силни противопоставяния в тази статийка. Просто мнение без кой знае какви претенции, на което да му фърли поглед човек да се подсмихне и да го забрави ;р Ма пък може и нещо да не съм си допревел. Аз пак да изрекламирам любимата си книжка свързана поне за мене с усамотяването. - Сидхарта от Херман Хесе.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Jan 04, 2006 1:23 pm

ами, аз мисля, че в случая става за едно и също нещо, защото малко или много интровертите са затворени и самоизолирани хора (поне аз съм) но пък и вече не ми се говори повече по темата. :neutral: както казах всеки ще разглежда термина спрямо собствената си черга. аз не падам по-долу. в моите очи, моята дефиниция е правилна - в нечии други е грешна и има друга дефиниция налице. така че предпочитам да спра дотук.

п.с. що се отнася до Хесе, той трябва да се прочете, но съм го дал на най-добрия си приятел. така че когато ми го върне ще се занимая с него :).

Invisible Child
E'lir

Post by Invisible Child » Wed Jan 04, 2006 11:58 pm

така сърби обаче да го обърнем на "ЧАК толкова ли е скапан животът в БГ", че не е истина.
I walk through the streets and memorize the city

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Thu Jan 05, 2006 6:36 pm

Да, верно. До гуша ми е дошло, сериозно ви казвам, от разни хора, които не само имат съвсем поносим живот - храна, легло, достъп до основни медикаменти и отопление - но и очевидно отнякъде са докопали интернет, да обясняват как високото интелектуално ниво им било в бреме, защото заради умствената си извисеност не можели да издържат на непоносимо бедстващата България така добре като безмозъчната маса, та се затваряли в себе си... Хора, осъзнайте се. Това е смешно. На ваше място бих се замислил като вляза в тоалетната и не мога да затворя вратата заради обема на егото си...

Ох, съжалявам. Това няма нищо общо с темата, а и най-вероятно е малко обидно. Но все пак не съм си пил чая от лайка, това малко ме оправдава :Р
Last edited by Lubimetz13 on Thu Jan 05, 2006 7:41 pm, edited 2 times in total.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jan 05, 2006 6:39 pm

Това не е смешно, а жалко:) Иначе съм напълно съгласен с теб:)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Jan 05, 2006 10:15 pm

Lubimetz13 wrote:Да, верно. До гуша ми е дошло, сериозно ви казвам, от разни хора, които не само имат съвсем поносим живот - храна, легло, достъп до основни медикаменти и отопление - но и очевидно отнякъде са докопали интернет, да обясняват как високото интелектуално ниво им било в бреме, защото заради умствената си извисеност не можели да издържат на непоносимо бедстващата България така добре като безмозъчната маса, та се затваряли в себе си... Хора, осъзнайте се. Това е смешно. На ваше място бих се замислил като вляза в тоалетната и не мога да затворя вратата заради обема на егото си...

Ох, съжалявам. Това няма нищо общо с темата, а и най-вероятно е малко обидно. Но все пак не съм си пил чая от лайка, това малко ме оправдава :Р
Хех, съгласен съм с теб...
Напълно...
Което ме учудва...
:)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jan 05, 2006 10:57 pm

Е са, 'Колега' някои неща изглежда не подлежат на промяна ;). Ма не, всъщност при положение че човек има интернет интровертността не е каквото беше :lol:. Пък и човек а си подаде главата навън и веднага - Я дай 5 лева ;р
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

Syber
Sorcerer

Post by Syber » Fri Jan 06, 2006 4:01 pm

Баси тая статия явно няма да я прочета, след тая обстойна критика на Рол :P
Не бе просто ме мързи... пък съм и на бачкане.. Значи замислих се за това - защо за бога бачкам нещо което изисква човек екстраверт, пък аз съм си интроверт в голяма степен... Ами, парична нужда... В крайна сметка, даже и да си интроверт, като бачкаш с един куп хора около тебе (и виждаш стотина нови лица на ден) нормално е да се по-екстравертираш малко :D Все пак в натоварените дни говориш постоянно и се срещаш със всякакви откачалки :P
Иначе не мисля че трябва да има някакво разделение или противопоставяне между есктраверти и интроверти, всички сме хора все пак, ако зачитаме мнението на другите и проявяваме поне малка степен на търпимост към моментните им състояния всичко ще е наред и на земята ще има мир и любов :mrgreen:
Блях, тва са глупости естествено, не че аз проявявам разбиране и търпимост просто се намирам на приказка :D
Life is an illusion, death - just reflexion, heaven is a dream, only hell lies within...
Me

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 10, 2006 6:28 pm

Елане, предупредил съм те нещо. Форумът НЯМА да бъде поле за изява на комплексите ти, ако смяташ, че някой те е обидил и имаш нещо много мъжкарско да му отговориш, прави го на лични съобщения.

Джайм, това, че някой се държи неадекватно, не ти дава правото да почнеш директно да го обиждаш и тук няма човек, който да сме си харесали всички да сочим с пръст и да се плезим, че да се включваш.
And you can't dance with a devil on your back...