Сериалчета за всички, част IV

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Xellos
Moderator

Re: Сериалчета за всички, част IV

Post by Xellos » Mon May 19, 2025 12:06 am

Първите два епизода на Мърдърбота са доста яки. Което е променено от книгите е подобрено, което е рядкост.
:yay: :heart: :yay: :metal: :metal:
ab24c0cf-b4e4-4ba8-8936-2240848abc01.jpg
ab24c0cf-b4e4-4ba8-8936-2240848abc01.jpg (188.39 KiB) Viewed 13260 times
For those who come after...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Jul 01, 2025 5:30 pm

Третият сезон на Squid Game (ако въобще можем да го наречем трети сезон) е също толкова излишен колкото и втория. Още от същото, повтаряне до дупка колко е зле човечеството по принцип и бла-бла-бла. Разбрахме го още след първия сезон.
Spoiler: show
Искрено се надявам, че камеото на Кейт Бланшет накрая не е тийзър за предстояща американска версия...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Martix
Archmage

Post by Martix » Mon Nov 03, 2025 9:06 pm

Twisted Metal сезон 2 - все така свеж и динамичен, този b-movie style сериал си остава откритието ми за последните 2-3 години.
За разлика от първия сезон, който повече приличаше, че разказва постапокалиптична история, този е много по близък до първоизточника си - бум шакалака видеоигра за коли с картечници, и представлява един голям tournament arc. Сюжетът може и да е даден в жертва, но от тази жертва са призовали една сюрия култови герои, интересни set piece-ове и поне 4 литра харизма.
Актинга ми е плюс минус този път, някои от новите лица са големи сладури, други са средна работа. Няма да изброявам поименно всички, само основните. Anthony Carrigan като Калипсо ме разочарова, много се лигави и не успява да придаде нужната гущеровост на всесилния хост на турнира Калипсо - изпълняващ всяко желание на участниците, но само като маймунската лапа, давайки им не това, което са си представяли. Anthony Mackie е все така точно на мястото си като himbo-то Джон Доу, това момче се похабява в Марвел. Клоунът Суийттуут (изигран от двама актьори - кечист за физиката, и войс актър за този меден глас) все още е най-култовото нещо евър и дори само заради него си заслужава да се изгледа сериала. Michael James Shaw е абсолютния megachad, изваян като статуя на хермес, двуметров бог който вместо да кара кола държи с ръце две огромни гуми и се носи по трасето като дизелов витрувиански човек. Saylor Bell Curda има страхотен комедиен усет като лъжливата Мейхем и с течение на сезонът ми стана симпатична, въпреки че играе една от най-неблагодарните стереотипни роли - тази на досаден цупещ се тийнейджър, който бави сюжета. И тн. и тн. Сериалът върви много стабилно до последните 2 епизода, в които фокуса нещо се поизгубва и се случват глупости, за да сетъпне евентуалния трети сезон, но нищо фатално. Е, ще е фатално ако го канселират точно сега на най-интересното, но ние сме свикнали на трудности, а и още не се знае, може пък да се сбъднат мечтите на създателите за 4 сезона.
8.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Dec 17, 2025 1:06 am

Гледах първите три епизода на "Нюзрум":
https://www.imdb.com/title/tt1870479
Харесаха ми много, обаче не знам дали да продължавам. Не знам дали това има смисъл...

Два огромни плюса.
Единият е оптимистичният поглед върху журналистиката. Повечето от журналята в сериала са хора, които приемат работата си като мисия да носят истина и подхождат с повече идеализъм, отколкото очаквах. Доколкото съм работил в телевизионна апаратна - това по-скоро хич не е реалистично, обаче е добре да има такъв поглед.
Другият огромен плюс е, че работата в телевизионна апаратна е показана по-адекватно, отколкото в който и да е друг филм или сериал, който съм гледал, въпреки че темата тук са журналята, а не техничарите. Показват се някакви технически подробности, които просто са си на мястото, колкото да се види, че някой от този сериал е влизал в апаратна.
(Сега, разбира се, изобщо не съм виждал случай, в който техничарите в апаратната да ръкопляскат на водещия, че е казал нещо си пред камерите. Единственият път, когато видях аплодисменти на работа, бяха за мен - защото имах наглостта да прекъсна излъчваната на живо реч на един журналист, за да пусна рекламите навреме, че бях длъжен да ги пусна на секундата. Преди да влезе в студиото, го предупредих, че имам такова нареждане от шефовете, понеже го знаех, че има навика да мели неспирно.)

Нещо, което ми харесва, обаче ме натоварва чисто физически - скоростният диалог. То това се очаква от Арън Соркин, обаче е наистина изморяващо за слушане, особено като почнат да се надкрещяват - затова и гледах по един епизод на вечер, вместо да глътна целия сезон за три-четири дена. Това е и една от причините, поради които не знам дали ще продължа още много.

Другата е, че американската политика отпреди петнайсет години не ме интересува достатъчно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Jan 29, 2026 12:17 pm

Изгледах станалия много популярен напоследък Heated Rivalry. За живеещите далеч от нета или някак пропуснали това чудо на кинематографията - сериал за двама професионални хокеисти, който са влюбени един в друг.
Shane Hollander and Ilya Rozanov are two professional ice hockey players who compete on rival teams, the Montreal Metros and the Boston Raiders, respectively. Although their on-ice rivalry is amplified by media coverage and public perception, the two develop a private, initially casual sexual relationship that continues intermittently over several years as they pursue their hockey careers.
Като цяло първият еп беше много труден за избутване и буквално първата сцена ме изправи на нокти, защото да видя как уж професионален атлет пуши е просто абсурдно. Клишетата в сериала са едно до друго и ако някой има проблеми с това, вероятно е по-добре да не си го причинява.

Вторият еп е подобрение и завършва така, че на зрителят да му е интересно какво следва. Затова третият е пълно дърво, което скача в изцяло друга сюжетна линия с други герои, за които на никого не му дреме, което го прави отново супер досаден за изтърпяване.

Слава богу, ако на човек нервите са му стигнали да изкрета до тази точка, след това сериалът наистина става добър.

Актьорската игра е удивително силна за непретенциозен канадски сериал, заснет по посредствен нишов любовен роман. Предвид, че единият от главените гоери е руснак, изигран от канадец, очаквах поредния случай на неразбираем руски. Бях постресеа от доста добрия "руски акцент" на актьора и изключително чистият руски, който говори, когато героят му използва руски (което е доста по-често от очакваното). Репликите на руски са слаби, защото явно или са писани от AI, или от някого, чийто руски е академичен, но не и разговорен.

Забавна е и героинята Светлана, чиято тъмна кожа ме накара да се хиля като откачена, но пък тя поне наистина е носител на езика.

Както и да е, за сюжета - банална мелодраматична любовна история, чиято особеност е, че главните герои са от един пол, а не от различен. Иначе е просто любовна история, нищо повече. Типично за повечето streaming services сериали напоследък голотиите и сексът изобилстват, като няма да ме чуете да се оплаквам от голямото количество добре оформени мъжки тела, които се леят от екрана. Сексът е често и по много, което също е типично за жанра на книгите, а и двама млади атлети, които се крият е нормално да са яко възбудени, когато имат достъп един до друг. Като цяло има достатъчно сюжет меджу постелните сцени и самите те имат логика в прогреса на сюжета, така че има смисъл да се гледа и заради друго освен красивите мъжки форми.

Като цяло сериалът е по-силен от очакваното и понеже е само 6 серии, не е кой знае какво губене на време, забавно развлечение. Ако разбирате от хокей, не очаквайте нищо на това ниво. Хокеят е просто подходящата среда за фон на сюжета - репресирани атлети в no-homo dude-bro сетинг. Хареса ми достъчно и ми пукаше за героите, така че дори прочетох книгата, която продължава сюжета на героите. Сериалът е и подновен за нов сезон, някъде в бъдещето.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Feb 01, 2026 1:57 pm

Това Амелия ми го рекламира като невиждан шедьовър на канадската гениалност, сигурно за гладни фенфик жени е повече от тамън, ама въпреки нишовите си качества ще го пропусна. По-скоро пак ще изгледам Тед Ласо.

Една интересна новина.
Ейпъл тв са купили правата за Космера на Сандерсън. :metal: :metal: :metal:
Ако спретнат един мистборн/сторма с качеството (не дължината) на Мърдърбота ще си оправдаят съществуването за втори път.

https://www.hollywoodreporter.com/movie ... 236487271/

Martix
Archmage

Post by Martix » Sun Feb 01, 2026 3:54 pm

Доста добре, apple ги бива със сериалите горе долу. Ама щом сега са купили правата значи ще видим нещо готово най-рано след 4-5 години, така че ще се почака. Дано не стане очевидното нещо, да пуснат мистборн филм с качеството на Mortal Engines и летописите сериал на нивото на Wheel of Times.
There are no rules! I'm gonna get you!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Feb 01, 2026 4:53 pm

Мога да почакам, че още не е минала модата на "модерната аудитория" и в киното и дано да загубят още кинти и почнат пак да правят гледаеми неща, че са фентъзитата са без грам талант и фенсървис. Натурализма в оново свързано с Гейм ъф Тронс нещо ся мое да убие дори хардкор фен. Аз не съм де, Мартин не го понасям от първа книга, ама цирка си е цирк. Като гледам ся и Троя ще е още по-забавна комедия от асасинс криид одисея фантазиите. :ninja: :hihi:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Feb 01, 2026 5:08 pm

То буквално няма коя друга стрийминг услуга да му поеме нещата.

Сандерсън вече работи с Амазон и хич не беше очарован от начина, по който му шкартираха всичките идеи за "Колелото на времето" - макар че в коментарите си в Редит се опитва да пази добър тон.

Нетфликс правят някакви гигантски паузи между сезоните на сериалите, които изискват повече анимация и визуални ефекти - което пречи. (Даже при "Уензди" беше забавно как трябваше да е минала една лятна ваканция между двата сезона, а Пъгсли междувременно беше пораснал с повече от трийсет сантиметра и Уензди не му стигаше и до рамото във втория сезон.) "Вещерът" започна преди десет години, а е едва на четвърти сезон сега.

ХБО са като някакви еджи тийнейджъри, които навсякъде ръгат кръв и голотия и явно си мислят, че е много яко така - а Сандерсън е янг адълт автор и за сериала "Колелото на времето" директно казваше, че не иска да го правят на гримдарк фентъзи.

Дисни по-добре да не ги споменаваме даже.

И остават Епъл, които могат да свършат работата адекватно и без да се бавят излишно. Макар че на тях доста от сериозните им сериали ме пропускат с двеста по някаква причина. Наскоро пробвах "Плурибус" и едва изтраях първия епизод. (Което ми напомня, че още не съм гледал "Severance", ама все пак...)
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Feb 03, 2026 6:17 pm

Starfleet Academy е направен с единствената цел всичкия останал траш да ни изглеждат по-добре и да се благодарим. :lol:
Дори не ми се влиза в подробности, докоснете се до това на своя отговорност. :devil:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri May 08, 2026 11:48 pm

Изгледах "Young Sherlock":
https://www.imdb.com/title/tt8599532/
Гай Ричи тук се усеща много по-силно, отколкото във филмите с Робърт Дауни. Красиво заснето, динамично, готини актьори, но практически целият сюжет ми беше изфирясал от главата два дена, след като го приключих.
Бих го гледал пак обаче.

Гледах първия сезон на "Училищни духове":
https://www.imdb.com/title/tt21057450/
Май ще ми е и последният. Призрак на тийнейджърка, изчезнала при незнайни обстоятелства в училището си, разследва собствената си смърт. Идва със социален коментар, известно количество хумор, надъхваща история... Само дето в края на първия сезон няма абсолютно никаква развръзка на нищо. Аре моля. Закво ми загубихте осем часа?!?

Гледах "Мъж под прицел":
https://www.imdb.com/title/tt27331527/
Сериал на Нетфликс с професионален превод на български, който даже не е зле. Иначе сериалът ми хареса доста повече от филма с Дензъл Уошингтън със същото заглавие. Най-малкото, камерата се движи нормално и монтажът не изглежда да е правен под въздействието на конска доза кокаин. Яхия Абдул-Матийн втори стои много по-добре в бойните сцени от Дензъл. А и, при все че си има неприятните моменти, сериалът не е самоцелно брутален като филма.
Снимано е страхотно, Абдул-Матийн е направо велик, историята бива - но не е тази от филма. Явно е адаптиран друг роман от поредицата. Единственият сериозен минус е тийнейджърката, която главният герой защитава. Която е тъпа като тийнейджърка от американски сериал.
Извън това - приятен приключенски трилър с доста екшън и насилие.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting