The Wheel of Time

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Yan
Site Admin

Re: The Wheel of Time

Post by Yan » Thu Mar 27, 2025 9:30 pm

ОК, отклонението от книгите вече е доста сериозно, но епизодът като цяло беше ОК.
Айлската линия продължава да е мех. Все така са има-няма един автобус хора, то на протест на Възраждане има повече. Ранд си показва татуировките на дечица, Авиенда е по-дразнеща и от в книгите.
Моарейн с тая топка...
Не знам защо трябва да размятат ръце като преливат, но сценката с морския народ беше комична.
Егвийн не е дразнеща, което е притеснително out-of-character. Даже финалните сцени с нея бяха готини.
Shohreh Aghdashloo очаквано е страхотна, обаче Елайда убиваща ей така, щото го играе лошото ченге беше много WTF.
Линията в Две реки се развива леко странно, но Алана за сега е приятна изненада.
За Танчико парите явно бяха свършили.

Два поредни ОК епизода, направо ни глезят този сезон.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Fri Mar 28, 2025 3:57 pm

Много слаб, скучен и особено монотонен 4-ти епизод.
След трети опит успях да го изгледам и разбрах, че
Аийлците се обличат в чували за бадеми, а в случай, че са били използвани, в чували от бадеми. а Бялата кула е сива. А, че рогът на Валийр е направен от стиропор го знаем и от преди.
Сериалът продължава да е без замах.
Особено този сезон липсва цвят, контраст, чисто визуално.
Костюмите са зле.
Каста е ужасен. И тук съм съгласен с Ян за Елайда, но не е само за нея. За някои роли, и въпреки отчайеващия каст имам чувството, че са объркали кой актьор за коя роля е.
Диалозите са скучни и монотонни.
Специалните ефекти са на нивото от Уилоу от... 88-ма.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Apr 03, 2025 8:38 pm

Шести епизод беше... зле.

Линията в Танчико е тотална щета. Не стига, че изглежда като декор от произволен сезон на Херкулес, ами и развитието на сюжета е потресаващо.
Очаквано, имахме пореден излишен флашбек с Лиандрин, която горката е имала тежка младост, ако случайно още не сме разбрали.
Самата Лиандрин си трепе последователките, понеже това е най-логичното действие.
Мат май тъче на двата бряга, нищо че е най-големият женкар в поредицата.
Том Мерлин се появи пак, но все така не може да пее. Което не им попречи двамцата с Елейн да се пробват да направят WoT еквивалента на Меткай пачки по тоз Вичер. По-добре да не бяха.
Единствено Могедиен, продължава да държи ниво, най-вече защото е ужасно крийпи.

Фенфикшънът става пълен в Две реки, където научаваме, че майката на Файлето била Мраколюбка и се опитала да я вербува, а после убила брат й, който пък геройски се опитал да я изобличи и спре. ВТФ бе, Рейф?!? Спри ги тия гъби и тая боклучава колумбийска кока и ходи се хвърли от някой мост, твойта кожица...
Сестрите на Мат ей така за нула време излекуваха тежко ранената Алана, щото хийлването е най-простото нещо, явно.
Падан Фейн и Еамон Валда се конкурират кой да е по-мазен.

Егвийн се скара с Ранд, което беше очаквано, но цялото развитие на тази линия беше малоумно.
За да е пълна трагедията, бай Самаел нападна Ранд насред Айлтаун с ОГНЕН ЧУК!!!!!!КАПСЛОКАЕУМИШЛЕНКОЗАДАТИИЗЯДЕМАРУЛИТЕРЕЙФ!!!!!! и май ще влезе в историята като най-бързо гътналия се Отстъпник с общо взето 3 минути екранно време за сезона. А, да, убихме и детенцето дето се сдуши с Ранд, за да направим сцената с опита да я върне от мъртвите по-драматична...

За последните два епизода осраха толкова неща, че ще им трябва ебаси чудото да закърпят положението в останалите два.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Apr 03, 2025 9:01 pm

На мен шести ми допадна повече от пети. Главно защото актрисата, която играе Елейн и благодарение на нея преглътнах безумния сет-ъп на сцената с пеенето.

Соб сторитата вече станаха толкова много, че почнах да се чудя да не са учили от Джос Уидън. Mommy issues, daddy issues, marriage issues... we got issues for everyone! Ишамаел намери Лиандрин с такава скорост, че ще кажеш, че си имат darknet, на който постват желаещите да станат Мраколюбци.

На два пъти някоя от Черните каза Отстъпник вместо Избран... къде спят редакторите?

Егвийн не знам защо чакаше края на епизода, за да вдигне скандал на Ранд. При самия скандал Ранд доста глупости изприказва.

Мат как купи гривната от буквално първия срещнат в кръчмата... то бива тавирен и късмет, но това беше прекалено.

Егвийн каза на Мъдрите, че не Айез Седай... и нищо. Нулева реакция. Можеха поне да и кажат повече да не прави така, ясно е, че боя с каиш нямаше да го има в сериала.

Споменаха сайдин и сайдар за сефте. Алелуя!

Абе колкото и да се оплаквам факт е, че гледам тия длъжки епизоди почти без да си гледам часовника. В предишните два сезона понякога и 45 минутен епизод ми се виждаше цяла вечност. Може би просто стандартите ми са паднали, то беше отдавна все пак. :)

P. S. Декорът в Танчико е от Black Sails, сигурно затова сцените там са почти само през нощта. Но пак изглежда твърде нелепо за столица на голяма държава.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

coldie
Forsaken

Post by coldie » Fri Apr 04, 2025 4:53 pm

Matrim wrote:
Thu Apr 03, 2025 9:01 pm
На два пъти някоя от Черните каза Отстъпник вместо Избран... къде спят редакторите?
Аз мисля, че се упражняват.

И мисля, че и хора, които не са се изказвали добре за книгата, но са я чели виждат това. И може би виждат, че където сюжета е променен това не е направило сцените по-добри.

Четвърти епизод, беше изключително муден и постен и е възможно това да беше най-скучния епизод., който изгледах наистина трудно и на няколко опита.

Отдавна имам усещане и мнение, че това е някаква целенасочена подигравка към самата книга. Или да допуснем, че просто наистина се упражняват и толкова могат.
Но наистина има неща, които не са свързани със сценаристки (сценаристични?, каква дума трябва да е тук?) способности. И обикновено някой уж детайл ме навежда на тази мисъл, че нарочно се цени някаква гротеска.

Детайл, Рогът не е просто детайл, но какво ще кажете, как е възможно да си толкова некадърен, ако се занимаваш с кино, та да представиш един от най-важните артефакти като пластмасов буй, или имитационна стомна, имам някакъв спомен, че в Хисар-я навремето имаше някакви такива пластмасови "стомни".

Та както аз използвах думата артефакт, защо пък тъмните братя и сестри (можем да ги наречем и така) да не наричат Избраните Остъпници. Е, защо пък ако е на четири очи.

Та така, не знам дали добивате представа, накъде клоня. Натам, че читателите и техните очаквания са почти изцяло игнорирани.
Но това не направи сериала по-добър, напротив.
Много малко неща, които бяха грубо променени и в тотален разрез с книгата ще да са се харесали на зрилитите, които не са и читатели.
Например възкресенията дело на Нинив, те са в много сериозен разрез с цялата философия на многотомника, но сигурно са се понравили на много зрители.
Но повечето промени не са направили дори и това. И това е другата ми опорна точка. Неспазването не на буквата и на духа на книгата не прави сериала по-добър, дори за тези които не са я чели.

Това, което им е харесала е на базата на това, че те не са чели книгата. Защото много пъти е ставало въпрос, че колкото и да е калпава една екранизация по добра книга не може да е чак толкова калпава, че да не става за гледане.

И предполагам, че тези упражения са и опити да се копират похвати от вече успешни фентъзи сериали. И по-специално тази пхиходеличност, която е присъща за Игра на Тронове, но самата книга е такава.

Сериалът ще има определена публика, предполагам достатъчно за да си го минат за нещо сравнително успешно.

Но не са чак толкова много дългите и добри фентъзита, та да бъдат проваляни по такъв безмислен начин.

И отгоре на всичко това ефектите, детайлите, че и костюмите наистина са слабо ниво. Имаше едни тези, че използването на костюми за по друго усещане било някаква идея, но моето усещане, е че визита на специалните ефекти е като през 80-те. Уилоу, Лабиринт, примерно.

Като казвате за тъмния Танчико, целият сериал е набутан прекалено много съм тъмните и сиви нюанси.

Серия пет и шест бяха значително по-добри, много по-добри, защото за мен серия четири изкопа дъното, но тази педантична липса на цвят и контраст е задушаваща.

Не знам дали високият рейтинг в ИМДБ ме учудва, и просто е защото фентъзи сериалите са рядкост и са много зле.
Но сцените със замах са малко. Понякога се чудя дали визуализацията не е на нивото на онова промо, което преди години излезе в Ютуб, с Илиена.

П.с. и да допълня нещо, което ми прави впеатление, не знам по какъв начин и прочит го определят, но ми прави впечатление какво посочват под сценария за всеки епизод. Малко е налудничаво, някои епизоди записват като сценарист Робърт Джордан.

Nevincho
Smallfolk

Post by Nevincho » Fri Apr 04, 2025 9:34 pm

coldie wrote:
Fri Apr 04, 2025 4:53 pm

имам някакъв спомен, че в Хисар-я навремето имаше някакви такива пластмасови "стомни".
Spoiler: show
Image

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Apr 05, 2025 4:58 pm

Да, бе и имаше някакви пластмасови варианти за горещата и тежка хисарска вода. Поне така си спомням. Има някаква апатия, обща към сериала, най-вече в читателите, апатията не е само до мен, така ми се струва. А пък този рок от сериала може би е правен с 3д принтер.
Не наблегнаха на различното в книгата, като фентъзи сред много други. Си има своите си нейни и по-различни неща. И даже що пиша. Може би по-добре да си поговорим за Хисар-я.
Малко градче, близко до голям град, целият район е доста оживен, като за български села и малки градове. Има страхотно много къщи в среден до късен соц стил, което е готино. В неделя си правят техен пазар, имат много и малки производители. Суджукът е бабек и слагат ориз в бахура.

Но, все пак едно копи от dragonmount, и може би това, ще да се очаква от последните два епизода на сезон 3.

"Based on where the narrative focus has been, we've got 4 big 'events' left:

1. The Battle of the Two Rivers

2. Mat and the Eelfinn

3. Alcair Dal and whatever is supposed to happen there

4. Moiraine's death"

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Apr 10, 2025 9:29 pm

Седми беше доста зле. Фенфикшънът в Две реки съвсем излезе от контрол.

Деиз Конгар прелива и ей така за нула време се научи да се линква с Алана и двете сестри на Мат.
После си взе, щото явно пари няма, а и кой ще ги помни всички тия герои.
Сестрите на Мат не само, че отново излекуваха Алана, ами и го удариха на фентъзи римейк на Подпалвачката и опекоха Еамон Валда. Понеже то така се овладява преливането с два урока във вторник и сряда.
Героичната саможертва на Лоиал беше тотално ВТФ.
Но не колкото Перин, който пусна Падан Фейн да си ходи щото на Фейн определено може да се вярва и след това се предаде на Белите плащове.
Тролоците все така изглеждат като извадени от евтина Холмаркска продукция.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Fri Apr 11, 2025 6:46 pm

Yan wrote:
Thu Apr 10, 2025 9:29 pm
Седми беше доста зле. Фенфикшънът в Две реки съвсем излезе от контрол.

Деиз Конгар прелива и ей така за нула време се научи да се линква с Алана и двете сестри на Мат.
После си взе, щото явно пари няма, а и кой ще ги помни всички тия герои.
Сестрите на Мат не само, че отново излекуваха Алана, ами и го удариха на фентъзи римейк на Подпалвачката и опекоха Еамон Валда. Понеже то така се овладява преливането с два урока във вторник и сряда.
Героичната саможертва на Лоиал беше тотално ВТФ.
Но не колкото Перин, който пусна Падан Фейн да си ходи щото на Фейн определено може да се вярва и след това се предаде на Белите плащове.
Тролоците все така изглеждат като извадени от евтина Холмаркска продукция.
За тролоците, може би е търсен ефект от 80-те, имаше такива приказки. Цял епизод за Перин, ама защо, явно няма да убиват Моарейн в този сезон, или ще се случи в последните кадри.

Nevincho
Smallfolk

Post by Nevincho » Fri Apr 11, 2025 11:07 pm

Май никога няма да стане ясно за какво отива тоя бюджет...

Не си спомням, но мисля нямаше запалителни бомби в книгите. Дългия лък на Две реки бая къс се оказа и не видях два еднакви...
Last edited by Nevincho on Fri Apr 11, 2025 11:28 pm, edited 1 time in total.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 11, 2025 11:15 pm

Има бомби или поне някакво подобие, запалвано със Силата -
Fire exploded among the Trollocs as fast as the catapult arms could be winched down, Verin galloping from catapult to catapult to lean down from her saddle.
Битката не беше зле, по стандартите на холивудските масовки, в които тактиката и стратегията винаги са бележки под линия. Тъпо е, че не стигат кинтите за каквито и да е мърдраали или за повече от един микробус тролоци, но какво да се прави.

Но епизодът като цяло беше слабичък. Знам, че няма много екранно време за развитие, но запомнящите се жители на Две реки (изключая главните герои на поредицата) са май само на Мат сестрите и съм сигурен, че 95% от зрителите дори и имената им не знаят.

Лоиал като Гандалф беше дъното, не че имам против да го утрепят по принцип, но начинът по който стана (уж, защото като нищо ще се завърне отново) беше много изсмукан от пръстите.

Чиад и (за изненада на всички) Файле са най-хубавото нещо в цялата сюжетна линия.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Apr 18, 2025 3:22 pm

ОК, сезонът свърши и има шансове да си остане последен.
Нещата вече са тотално в посока фен-фикшън.

Елайда направила сделка с лисисците - :roll:
Усмириха Сюан по толкова нелеп начин, че няма на къде повече. Поне Гарет Брин го имаше спомент в един от предните епизоди, та кой знае...
Самаел аха, аха да поеме ролята на Ашмо и Могедиен го разпори, буквално. - :dash:
Щялата линия в Танчико - втф...
Нинив като Моисей - да, добре.
Срещата на Мат с лисиците - memory wipe :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Моарейн vs Ланфеар --- MOOOOOOOOOOORTAAAAAAAAAAL KOOOOOOOOMBAT! или Wombat, няма значение вече.
Ранд се провъзгласи, призова малко дъждец и размаза очната линия на Айците. Част от тях го последваха, другите последваха Куладин, който има обеща по-качествена очна линия... Поне този път бяха повече от два автобуса хора на протест на ВгъZраждане. Де да знзае човек, може Вилньов да им е отпуснал малко от статистите в Дюн...
Накрая имахме драматично рецитиране на пророчества, което поне беше в духа на книгата.

П.П. Файле, Чиад и Баин следват Белите плащове отдалеч и или ще освобождават Перин, или са на път към кастинг за следващия си проект.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Apr 18, 2025 7:58 pm

Епизодът е шедьовър в сравнение с предишните финали на сезони. Сам по себе си е средна работа. Пак всичко на юруш, холивудска логика и т.н., но поне връзва някакъв смисъл. На моменти.

С Мат тъкмо вървеше прилично и не се стърпяха да добавят амнезия. Дано да е поредният "изненадващ" обрат, който "изненадващо" ще бъде забравен и игнориран от сценаристите.

Егвийн и Ранд съвсем забравиха за кавгата си, Егвийн пак показа, че е любимката на сценаристите като изхвърли Моарейн от ТАР, но поне се сдържаха и оттам нататък нищо не направи.

С Нинив тъкмо сетъпнаха епичен дуел с Лиандрин или Могедиен и... нищо. Цялата групичка се чупи без артефакта заради който се разкарваха през целия континент?!? WTF?

Моарейн с най-мощния ша'ангреал на всички времена едвам измъкна хикс срещу Ланфеар, но за сметка на това Лан изпоти Отстъпничката. Вземи тая логика.

Интригите в Кулата са дъното, но то и в книгите общо взето е така. Но и по стандартите на Елайда и нейното IQ около 30 е малко странно първо да усмири Сюан и след чу прочуствената й реч (изненадан съм, че никой не изръкопляска) да реши да я скъси с една глава.

Линията с Ранд беше най-добре адаптирана, но айилците мисля, че страдат или силен мазохизъм или от болезнена любов към хеви метъла - половината носят черно в пустинята, направо жал ми стана за статистите.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Apr 26, 2025 6:05 pm

Matrim wrote:
Fri Apr 18, 2025 7:58 pm
Епизодът е шедьовър в сравнение с предишните финали на сезони. Сам по себе си е средна работа. Пак всичко на юруш, холивудска логика и т.н., но поне връзва някакъв смисъл. На моменти.

С Мат тъкмо вървеше прилично и не се стърпяха да добавят амнезия. Дано да е поредният "изненадващ" обрат, който "изненадващо" ще бъде забравен и игнориран от сценаристите.

Егвийн и Ранд съвсем забравиха за кавгата си, Егвийн пак показа, че е любимката на сценаристите като изхвърли Моарейн от ТАР, но поне се сдържаха и оттам нататък нищо не направи.

С Нинив тъкмо сетъпнаха епичен дуел с Лиандрин или Могедиен и... нищо. Цялата групичка се чупи без артефакта заради който се разкарваха през целия континент?!? WTF?

Моарейн с най-мощния ша'ангреал на всички времена едвам измъкна хикс срещу Ланфеар, но за сметка на това Лан изпоти Отстъпничката. Вземи тая логика.

Интригите в Кулата са дъното, но то и в книгите общо взето е така. Но и по стандартите на Елайда и нейното IQ около 30 е малко странно първо да усмири Сюан и след чу прочуствената й реч (изненадан съм, че никой не изръкопляска) да реши да я скъси с една глава.

Линията с Ранд беше най-добре адаптирана, но айилците мисля, че страдат или силен мазохизъм или от болезнена любов към хеви метъла - половината носят черно в пустинята, направо жал ми стана за статистите.
Много хубав анализ. С Мат и Мин явно са видяли в тях игриви брат и сестра и така ги позиционираха. Иначе много на юруш, както казваш, но хванаха това с лисиците. Обаче не хванаха, конспекта, или как да го нарека, или не искаха да го покажат. Мат и аелфините и еелфините би трябвало да е поне един цял епизод. Там са скрити много смисли, Джордан в тази история за еелфините и аелфините е направил някаквяа съпоставка между добрите и лошите сили. На Могедиен и угасна усмивката, иначе много добра роля. Все пак се придържат към основната нишка, че остъпниците се елиминират един друг.