Гледано напоследък, Част VI: 2049

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
tigermaster
Elder God

Re: Гледано напоследък, Част VI: 2049

Post by tigermaster » Thu Jan 09, 2025 2:01 am

"Властелинът на пръстените: Войната на рохиримите":
https://www.imdb.com/title/tt14824600/
Може би трябваше да е за аниме раздела. Гледах го, когато се прибрах от провинцията в неделя. Бях почти умрял от умора, понеже автобусът ми закъсня с час и нещо, та...
Филмът е горе-долу идеален за изпразване на мозъка в такава ситуация. И дума не може да става за сравнение с Властелините на Питър Джаксън, макар че, формално погледнато, "Войната на рохиримите" е продуциран от него и им се води предистория, но пък сам по себе си е приятен.
Противно на доста мнения, които ми попаднаха, на мен анимацията ми хареса - а и, все пак, този филм е пет-шест пъти по-евтин от произволна дисниевщина, което трябва да се отбележи. Малко е странно, че на моменти фоновете са горе-долу толкова близо до фотореализъм, колкото е възможно с такава анимация, а героите са много силно стилизирани в аниме рисунък. Някакво подобно беше в единствения филм на Макото Шинкай, който съм гледал.
Не съм запознат с работите на Толкин, на които уж е базиран, та не знам доколко ги предава точно, обаче мисля, че най-големият проблем на филма са препратките към трилогията на Джаксън и изобщо връзката му с нея - всичките препратки стояха като зле пришити кръпки. Буквално може да се премахне всяка връзка с Толкин, да се преименуват героите и дори да се изтрият повечето фентъзи елементи, без историята да се промени изобщо.
"Войната на рохиримите" е, по същество, абсолютно адекватно викингско приключение, в което се споменават уитани, варяги, shield maidens и прочие думи, които сме чували я в сериала "Викинги", я в "Последното кралство", я в някоя метъл песен... На всичко отгоре, на моменти имах чувството, че външният вид на крал Хелм е умишлено базиран на Йохан Хег от Amon Amarth - само че беше с повече мускули, по-пухкава брада и по-малко шкембе.
С това на ума - всъщност е готина история с доста екшън. Хореографията на бойните сцени беше една-две идеи по-добра, отколкото очаквах. Особено Олуин като се развъртя с меч и щит - малко оставаше да й изръкопляскам. Искам самостоятелен филм за нея.
Сега, има го проблема, че баш главната героиня леко се губи на фона на поддържащите, ама и тя беше добре в екшъна, та не се оплаквам.
Готин филм, в крайна сметка. Бих го гледал пак.
Бтв, много ми е чудно как разните хорица, които квичат, че този филм бил много феминистки, биха реагирали на сцената с "I am no man", ако тя беше излязла в днешно време.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Martix
Jaghut Tyrant

Post by Martix » Tue Jan 14, 2025 3:07 pm

Blink Twice - ставащ хорър трилър слашър wannabe, почти никакъв екшън, само седят и пият коктейлчета. Но са го играли много safe със subject matter-а, явно са надушили че тръмпоня ще реже глави, и страх лозе пази от културни войни. Предвидим е, освен края, който пък е wtf.
7/10

Kalki 2898-AD - индийския rebel moon, малко по-забавен, но все така зле по същата причина - бюджета е отишъл за кинематографията и не са останали пари за editing. Пейсингът за нищо не става, прекалено е дълъг, и накрая завършва със брутален клифхенгър (as opposed to regular cliffhanger), нашите само дето не висят от скала, и надпис очаквайте Част 2, спинофф сериали, и Калки синематик вселена. Сори бейби, ама даже и музиката ти не носи на слушане, няма да очаквам.
5.5/10

Joker: Folie à Deux - what if build up, but no payoff? Поредното метанаративно анти естаблишмънт ненужно продължение, навяващо ми носталгични спомени от 4-тата матрица. След години киноманите ще се осъзнаят, и филмът ще стане култова класика, казвам. Но е прекалено нарочно антифън, за да привлече публиката - това, че използваха така грубо образа на жокера от комиксите, нарани чувствата на много фенове (горкичките), и изигра на студиото лоша шега, хаха. Иначе е як - Финикс и Лейди Гага играят сякаш в много по-добър филм, музиката е безупречна, без коментар, или харесвате oldies тип Франк Синатра и кабарета, или не, но кой не ги харесва. Характер арката на Артър Флек е сякаш изваяна, а сблъсъка му с образа на Харли Куин е доста по логичен от очакваното. Сценария е силен, но напълно неподходящ за филм, който дори малко се приближава до блокбастър и комикси, хале пък двете думи в едно изречение. Не беше нужно да е мюзикъл, но предвид колко е скучен откъм действие, всъщност приветствам решението.
8/10
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Jan 19, 2025 11:35 pm

"Въпрос на чест":
https://www.imdb.com/title/tt28106865/
Режисиран от Венсан Перес филм с дуели.
Очаквах да е мега мъжкарското нещо, в което корави мъжкари си мерят шпагите и накрая лошият е в локва кръв, предимно - неговата собствена.
Горе-долу това и получих де, само че до голяма степен филмът беше, както се оказа, за правото на французойките да носят панталони. Буквално.
С това на ума ако има някакъв минус, той е, че Мари-Роз Астие дьо Валсер не беше толкова главна героиня, колкото заслужава - доколкото е била напълно епична личност - една от малкото жени на своето време, учили медицина, музикантка, владееща няколко инструмента, и на това отгоре - дуелистка... Повечето от тия й качества бяха маркирани във филма, но може би щеше да е по-добре да бъдат развити напълно.
С това на ума - баш главният герой, който я обучава на фехтовка, всъщност е бая готин. Има и романтика някъде посред всичкото.
И хореографията на битките радва, така че съм доволен.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Feb 26, 2025 10:55 am

Anora ми хареса доста. Баси колко е яко да видиш филм, в който голотата да има смисъл, макар че имаше хора, дето излязоха заради това от киното.

Баси колко е яко да видиш филм с руснаци, които да говорят на руски и да са руснаци, и да звучи добре. От момента, в който те появяват арменеца и Игор (Юра Борисов е душата на тоя филм), тоя филм става феноменален.

Мики беше страхотна, но аз в неделя съм си за Деми Мур.

Определено препоръчвам, ако има къде да го гледате.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Feb 28, 2025 12:08 am

"Дефилето":
https://www.imdb.com/title/tt13654226/
Изобщо бях забравил, че излезе на четиринайсети февруари, иначе сигурно нямаше и да го гледам. Оказа се много романтичен филм, а аз романтика не обичам много принципно и очаквах екшън с чудовища, та...
За щастие има яхнало кон зомби дърво със сабя в ръката, както и огромно количество други изроди, много екшън и хубави ефекти, особено във втората половина, а и романтиката в крайна сметка ми хареса.
Майлс Телър е готин, Аня Тейлър-Джой - също. И двамата са добре в екшъна.
Само малко повече кръв да имаше... То е янг-адълт нещо, па макар и с възрастни герои.
Бих го гледал пак.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Litz
Ascendent

Post by Litz » Fri Feb 28, 2025 7:11 pm

A Real Pain на мен ми хареса, нищо че за мен е една идея по-некреативен Everything is Illuminated. Хубаво е все пак, да има филми, заснети в източна Европа и да не се ползва син филтър. Ярки цветове в Полша! Айзенбърг беше чудесен, но бога ми не разбирам телешкия възторг по
Кълкин. Буквално играе героят си от Succession, не че играе зле, но нищо ново под слънцето. Сцената в концлагера беше добра. Хареса ми, че не беше дълга и твърде емоционална. Бе добре

Emilia Perez много е изписано и изговорено по темата, но ще кажа следното, баси кринджът е тоя филм. Първо, идеята как нарко бос на картел е транс жена и иска да transition-не е добра и можеш да направиш толкова много с нея. И те правят безумни неща. Селена Гомез, нема такова бездарие.
Spoiler: show
Вулвата ми гори като мисля за теб Густаво!!!!

Още простотии
Spoiler: show
Емилия си прави всичките операции наведнъж, вагинопластика, мамопластика, ринопластика, това за адамавотя ябълка, скули и други простотии и както си стои в болничното легло цялата в бинтове хваща едно отледало и си гледа вулвата, не се ебавам
Расизъм и испански от гугъл транслейт версията през 2012 и въпреки, че филмът иска да каже некви важни неща уж, с тъпи песни като From Penis to Vaginaaaaaaaaaaaaaaaaa :shock:

И в контектст и извън контекст това е пове ох нелепо.

Освен това явно за дъргия коцкар (режисьорчето) е много важно щръкналите зърна на Зоуи Салданя да са във всяка сцена

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Feb 28, 2025 7:55 pm

"Емилия Перес" подозирах, че има шанс да го харесам, бтв, доколкото изглежда доволно идиотско по начин, който ми допада, обаче впоследствие реших да не си губя времето с това нещо.
Режисьорът и сценарист директно си призна, че никакво проучване не е правил, понеже знаел достатъчно за Мексико и проблемите там, Карла София Гаскон е върло неприятна личност, както се оказа, а испаноговорящи, латиноамериканци и ЛГБТ хора вкупом недоволстват от кофти репрезентация, и да, тая песен е криндж. Яката работа. Един от най-номинираните филми в историята на Оскарите, включително с две номинации за най-добър филм, и в ИМДб е с оценка 5.4/10. Яко.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Apr 09, 2025 11:30 pm

In the Lost Lands
https://www.imdb.com/title/tt4419684/

Оказа се точно толкова тъп, колкото очаквах. Мила Йовович играе една и съща роля от първия Resident Evil насам. Дейв Батиста се опитва да е куул, но сценарият е толкова зле, че просто няма как да му се получи. Като бонус филмът е сниман с някакъв ужасен филтър, който вместо да го направи по-стилен само показва, че е правен с бюджета на началните надписи на Game of Thrones. Вече съм почти сигурен, че Paul W. S. Anderson и Мила въртят някаква схема с тия Би Муувита. На него му плащат да ги режисира и му дават бюджет, а той наема жена си за примерно 1/3 от парите :D
Интересното е, че е сниман в Полша (основно със зелен екран, та можеше и в хола на къщата на Пол Андерсън да е със същия успех) и явно с някакви пари по местни програми та има бая поляци в кредитите.

Оценка 1/10
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Apr 13, 2025 1:39 am

"Аматьорът":
https://www.imdb.com/title/tt0899043/
Рами Малек играе компютърджия анализатор в ЦРУ. Терористи убиват жена му в началото, после той търси отмъщение, като междувременно ще разнищва и конспирации - демек, каквото се очаква от такъв тип трилър.
Не знам дали бих го определил като екшън - има няколко нелоши екшън сцени, обаче силата на филма е другаде, а темпото е една-две идеи по-бавно и спокойно, отколкото очаквах.
Готиното е, че героят на Рами Малек така и не се превръща в машина за убиване. В директен сблъсък за нищо не става, но пък използва мозъка си непрекъснато, та успява да се разправи с лошите по своя си начин. Лорънс Фишбърн е готин.
Ако има някакъв проблем, той е, че отношенията с жена му не са развити на практика изобщо, извън показването колко много се обичат с клиширани сцени, които биха си намерили мястото в абсолютно всеки филм, в който някой много обучен тип трепе в името на жена си, която е умряла трагично. Заменяме Рами Малек с Киану Рийвс, и влизат в "Джон Уик". Заменяме го с Джон Бърнтол (който играе във филма, бтв), и се получава "Наказателят". И тънъ.

Но пък е готин филм.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Apr 14, 2025 12:38 am

"Линейката":
https://www.imdb.com/title/tt4998632/
Майкъл Бей си има дрон.
Егати злето, с други думи. Не толкова отдавна гледах "Скалата" и даже ме накефи доста, та се надявах... И аз не знам на какво, честно казано, обаче достатъчно често съм се радвал на тотални глупости, в които на екшъна му е изпусната мярката... Тук чух и за интересно снимане с дронове...

Дръжки на търкалета.

Буквално една и съща композиция на един куп уж различни дубли с дрона. Първия път беше интересно. После... Ъгх.

Да не говорим, че Бей и да не го харесваме, обикновено знае как да насочи камерата към екшъна. Това тук оставя впечатлението, че действителният екшън винаги е някъде встрани от камерата.
А и е прекалено безумно, без обаче да забавлява изобщо. Сори.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Apr 27, 2025 1:58 am

"Скорост":
https://www.imdb.com/title/tt0111257/
Донейде като реакция на "Линейката". Все така велик. Винаги.
Бтв, почва да ми липсва времето, когато въздушни кадри се правеха с хеликоптер, а не с дрон, и искаха по-сериозни ресурси - понеже тогава се използваха, когато има нужда от тях, а не защото на режисьора му кефнало нещо... Готин филм си е.

"Марсиански атаки":
https://www.imdb.com/title/tt0116996/
Филм, към който се връщам периодично поради някаква причина. Даже не съм сигурен защо, обаче ме кефи много. Марсианци опустошават планетата под режисурата на Тим Бъртън и накрая ги взривява някаква джаз музика. Толкова много насилие и смърт, па макар и ПГ-13. Откъм количество трупове това е гаче ли най-грубият филм на Бъртън. Бях забравил, че участва Джак Блек. Видяха му сметката бая рано, после и други - и известни актьори, и статисти минават под марсианския лазер, когато на Бъртън му кефне. Ефектите са остарели изненадващо добре.

"Инцидентът":
https://www.imdb.com/title/tt0118771
Гледах го по някоя от диемите преди двайсетина години. Тогава ми хареса много.
Сега...
Динамичен и напрегнат трилър с Кърт Ръсел, който обаче с всяка минута връзва все по-малко смисъл. Във втората половина има няколко готини каскади, та не е пълнло капо, обаче няма никакво обяснение защо героят на Кърт Ръсел прави каскади като герой на Кърт Ръсел. Има и хубави кадри с природни гледки. Завръзката на целия сюжет е пълна тъпотия, а към финала се вижда как главният герой прави откровени глупости, само и само да не вземе филмът да свърши преждевременно - а това пък влиза в неприятен дисонанс с актьорската игра на Ръсел, който се опитва да го раздава интелигентен и вземащ скоростни решения, притиснат от обстоятелствата, а действията му на моменти са на пълен кретен.
Надали ще го гледам пак скоро.

"Счетоводителят 2":
https://www.imdb.com/title/tt7068946/
Планът всъщност беше да гледам "Грешници" на Райън Куглър, понеже не съм гледал хорър на кино никога, а и оригинални филми трябва да се подкрепят. Само дето се оказа, че единствената прожекция в киното в Ринга е в девет и половина вечерта, та щях да се прибера след полунощ. Евала, значи - една седмица след българската премиера на най-успешния оригинален филм за последното десетилетие, въпросния го забиват в девета глуха.
Да им се...
Та гледах "Счетоводителят 2" - който е логично продължение на първия филм. Много повече хумор обаче. Героят на Бен Афлек е все така аутистичен ръб с трудности в общуването, но докато в първия филм се наблягаше на трудностите, които невинаги успява да преодолее, тук това е използвано предимно за комедийни сцени. Джон Бърнтол, който играе брат му, има много повече екранно време, отколкото имаше преди девет години. Напомня на образ на Мел Гибсън от времето, когато беше екшън герой - същият нестабилен идиот, който обаче е доста забавен. А и химията между двамата братя е :metal:
Има танцова сцена. В кънтри бар :shock:
Извън това - мяза на комиксова история на моменти, което може и да е минус. Екшънът е по-малко, отколкото очаквах, но пък си тежи на мястото.
Гледа се напълно самостоятелно. Да, гледането на първия филм помага, но не е задължително.
Абе, готин екшън е. Това е.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sun Apr 27, 2025 12:06 pm

Sinners
Отивайте да го гледате на кино. Разкошен филм. Сигурно най-добрият вампирски филм от 20+ години насам. Музиката те караше да настръхнеш, песните бяха един път просто. И world building-a на тоя филм. Надявам се да решат да му правят спинофи доли за Ремик или за индианците или за не знам какво
Много потенциал има в тая вселена.
Джак О Конъл от Скинс, кво е имало във водата/храната на тоя сериал, че толкова добри актьори да се родят от там), актьорът на Сами, егати чутовният глас. Майкъл Би Джордан невероятен и и двата му персонажа, бяха страшно различни.

Музиката наистина е невероятна и те кара да настръхнеш. I lied to you е нещо невероятно, което няма как да го опиша и заслужава всички награди.

@tigermaster ако все пак има по-ранна иди да го гледаш. Нещо разкошно е. От много години не съм се чувствала така след гледане на филм. Даже мисля пак да го гледам.

Martix
Jaghut Tyrant

Post by Martix » Sun Apr 27, 2025 11:57 pm

Litz wrote:
Sun Apr 27, 2025 12:06 pm
Джак О Конъл от Скинс, кво е имало във водата/храната на тоя сериал, че толкова добри актьори да се родят от там),
Whaaat, наистина е от Skins, тоя сериал как продължава да дава, не е истина.

Всичко от поста на Лиц за Sinners е така, много силен филм. И аз също препоръчвам да се гледа на кино докато го има, защото ефекта на домашен тих звук едва ли ще е същия, а филма като те бръсне баса през седалката дори със затворени очи да се гледа е поне за 8-ца, Горансон се знам какви духове са го обладали да напише тоя мастърпийс, обаче ей го на, получило му се е.
За спинофи и продължение не знам, не съм убеден че чудото ще се получи втори път, малко ми бие на светкавица в бутилка с този уникален сетъп с дъскорезницата. Ама явно някой друг не мисли така, щото филма има 2 пост кредит сцени, wtf, коя година сме, че още правят такива неща, Патрик Уилeмс ютубъра уж забрани практиката.

8.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Apr 28, 2025 8:44 pm

Днеска хвърчах из институции цял ден, обаче поне като приключих, се оказах достатъчно близо до кино "Арена", където имаше и прожекция в по-адекватно време...

Та да, "Грешници" е прекалено як филм. Нямам много да добавя към горните два коментара.

И да, музиката... :twisted: :yay: :metal: :metal: :metal:
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting