После и Перин две глави не направи почти нищо освен да коментира кой на какво миришел и да въздиша за "сестрите". Аз ли бъркам или досега не наричаха седайките сестри под път и над път? И досега почти никой им нямаше доверие, сега народът, който се би с тях иска да ги спасява, защото маморването на жени е явно най-разпространеното психично отклонение в Рандланд.

Все повече ме дразни и как Перин помирисва емоции, които едва ли наистина могат да бъдат разпознати и от най-чувствителния нос. Даже и Луз Терин в главата на Ранд бе на път да разконспирира с магическото си обоняние. Джордан използва това средство, за да ни казва директно кой какви емоции има вместо да се мъчи да ни го показва и често това ми идва в повечко.
Ранд беше интересен, а описването на последиците от битка показват, че Джордан ги разбира тия неща, както се полага за ветеран от Виетнам. Но рекапът от гледната точка на шайдо ми се видя излишен.
За лицевата структура не знам, но френологията е била популярна сред расистите и е правела псевдонаучни изводи на база формата на черепите. И аз не вдявам какво се предполага да е фермерско лице и как точно селянин като Перин изобщо ще си мисли, че лицата на селяните нямат същото разнообразие като тези на другите хора. Той и за един от аша'маните отсече, че има лице на фермер.На 15-тото споменаване (първо за тази книга, но броя и миналата) как Бера има лице на селянка ми кипна от толкова безсрамно класово превъзходство и (не се сещам как се казваше това с характеризирането на човека по лицевата структура, обикновено го изповядват разни расисти). С какво точно се отличават лицата на фермерските жени, може ли по-подробно?
И тук проникновенията на Перин на тема лица и характери ме озадачиха доста. Особено при положение, че май не мисли, че Файле има такова лице, а тя отговаря на описанието на характера (както и 90% от жените, които виждаме в тая поредица).She would have been beautiful, in a grand sort of manner, except that hers was a face used to getting what it wanted. Not petulant, just absolutely certain that whatever she wanted was right and proper and must be.
Това беше добро. Понякога забравям, че Джордан често има никак нелоши стилистични попадения, особено на фона на Сандерсън.A cocky fellow named Charl Gedwyn had charge of them this morning, a hard-faced man who swaggered standing still.
Nothing to see here, totally healthy relationship.He [Perrin] could not think of words to describe how much he loved his wife, and needed her, but she was jealous where she had no cause, hurt where he had done nothing, angry where he could not see why.
Но неадекватна на всички нива.A woman of many layers, Elaida.

Не може да бъде!The minimum penalty in law was to be birched in the Grand Hall before the assembled sisters,
Джордан ни казва в прав текст, че като му отърва Амирлин е всесилна, но може и да е точно обратното. Цялата концепция със строене на дворец в разгара на огромна криза и при положение, че Кулата е почти празна е твърде смехотворна, за да може човек да приеме, че Съвета може да обуздава Амирлин когато си ще, а не само когато е удобно за сюжета.An Amyrlin could issue any decree she wished, her word law and absolute. Yet as a practical matter, without support from the Hall of the Tower, many of those decrees were wasted ink and paper. No sister would disobey an Amyrlin, not directly at least, yet many decrees required a hundred other things ordered to implement them.
Логиката е желязна - дай да пратим 50, нищо съм сигурна, че и 13 ще са предостатъчно.There could not be more than two or three men at this Black Tower actually able to channel, Elaida was certain. Fifty sisters could overwhelm them easily.
Шайдо и те, милите, си противоречат сами със себе си. Това, че Мъдрите на шайдо не само търпят Севана за и.д. вожд, но и я признават за Мъдра, при все, че е някаква карикатура на мутреса е абсурд тотален.It was a foolish boast to speak of making someone meet an obligation they had not acknowledged, yet in the angry mutters from the other women, Sevanna heard other furious promises to make the Aes Sedai meet toh.
Историята с голите гай'шайн, които Перин не искаше да зяпа беше като от тъп ситком. И това продължаващо доверие към шайдо след поредното им предателство също не е много за вярване.
Таим се титулува сам Лидер, ама Ранд не вдява от намеци, горкият.