Файле вероятно има отделна прислужница, заета на пълно работно време само с шиене на копчета, това беше моят извод от тази сцена
- Нещо, което се споменава за пореден път, но тук вече си го отбелязах:
Merana was sure they had the same thought as herself when they looked at Min. Seonid should certainly understand, though who could be certain? Seonid was very methodical and practical about her Warders, almost like a woman with a pair of prize wolfhounds she felt some affection for.
Въпреки че уж се казва как връзката между Аез Седай и стражник не е любовна, абсолютно всеки път като се спомене за Зелените и техните много стражници, се подразбира или сексуална връзка, или поне някакви чувства. И обикновено са някакви разсъждения от други седайки, тоест лица, запознати със ситуацията, а не някакви хорица, които през живота си не са имали случай да видят на живо Аез Седай.
- To her, what Alanna had done was little short of rape. (...) The fool woman deserved a little upset, even atop Owein. Maybe it was not short of rape at all. (...) Merana found herself relenting. She remembered too well the fragile bundle of nerves she had been after Baran.
Хареса ми, че беше порицана постъпката на Алана, не ми хареса, че много бързо беше оправдана. Разстроена е била, то човещинка
- First we must bring al'Thor to heel, so to speak.
Трябваше да съм свикнала, но не преставам да се удивлявам на самомнението им.
- She was not a very good dancer — she kept trying to lead, for one thing — and he finally begged off.
It should have been nothing, but before he had gone ten paces the foxhead went icy cold on his chest.
Mat dodged a bullet there.
- С Леане не му излезе късметът, обаче.
she said, "You are a very good dancer," in that stroking voice, and then kissed him about as thoroughly as he had ever been kissed. He was so shocked he did not even try to get away. Sighing, she patted his cheek. "A very good dancer. Think of it as dancing next time, and you will do better." And off she went laughing
Хем е ВТФ постъпката й, хем ми хареса хуморът
-With luck; whatever they're doing won't take long, and we can be back here in five or ten days.
Нека се посмеем!
- Поредното доказателство, че Мат е свестен, а Егвийн не е:
they were all talking among themselves, ignoring the woman they had named Amyrlin. Egwene might as well have been alone; she looked alone. Knowing her, she was trying very hard to be what they had named her, and they let her walk alone, with everybody watching.
To the Pit of Doom with them if they think they can treat a Two Rivers woman that way, he thought grimly.
Striding to meet Egwene, he swept off his hat and bowed, making the best leg he knew how, and he could flourish with the best when he had to. "Good morning, Mother, and the Light shine on you," he said, loud enough to be heard in the village. Kneeling, he seized her right hand and kissed her Great Serpent ring. A quick glare and a grimace directed at Talmanes and the others, and hidden by Egwene from those behind her, had them all scrambling to kneel and call out, "The Light illumine you, Mother," or some variation. Even Thom and Juilin.
Egwene looked startled at first, though she hid it quickly. Then she smiled, and said softly, "Thank you, Mat."
И пет минути по-късно:
Egwene sighed. Maybe Elayne and Nynaeve between them could keep Mat from getting into too much trouble. Keeping him out entirely was probably too much to ask. She felt a pang of regret for using him, but he might be some use where he was, and he had had to be gotten away from the Band. Besides, he deserved it. Maybe Elayne would teach him a few manners.
- Срещата на Ранд с Перин беше хубав момент.
- Беше казано и по-рано, но едва сега като Перин взе да разказва за промените в Две Реки, осъзнах напълно, че онова идилично, забутано в нищото място от първи том вече не съществува. Ех.
- Забавно беше как Лоиал е избягал от потерята без дори да осъзнае и засега му се разминава сватбата.
- Срещата на Перин с тъста и тъщата също ми беше много забавна. Беше време за малко разведряване на обстановката

Не се ориентирах докрай в ценностната система на салдейците и правилата им за съпружество, но предполагам, че така и трябваше да бъде през гледната точка на Перин, малко объркващо. Във всеки случай беше забавно. Съгласна с
@Yan, че мозъкът му е изцяло промит от Файле, но това е положението.
- Нинив много забавно се криеше от Мат, тоест забавно ми беше как той не го осъзна до края. "Възможно ли е да е гузна и да съжалява?", мислех си, докато не се оказа, че просто се страхува той да не й отвърне на ритника. Тъга!
- Всичките седайски подмолни опити да проучат Мат бяха жалки, но още по-жалка беше Елейн с "дай ми тер-ангреала". Ако беше се отнесла към него нормално и му беше обяснила и помолила човешки, пак нямаше да има успех (говорим за Мат), но поне щеше да има повече достойнство.
-They were country common rooms, brick-walled and quiet, where watching a brindle cat was the entertainment and the innkeeper herself served table, inevitably a woman with hips that looked as though a man's fingers might break trying a pinch.
ВТФ! Нещо взеха да ми идват в повече постоянните споменавания тук-там как в качествените заведения има хубавки сервитьорки. Това наблюдение вече беше дъното.
- Атентатът срещу седайката ми остави впечатление на стегнато написано островче, подобно на онзи момент със смъртта на Изендре от предходната книга и включването на Падан Фейн от тази. Джордан си го може (да пише стегнато), когато реши. За пореден път седайка показва прекалена самоувереност, ако си беше взела стражника, нямаше да пострада.
one of those faces looked familiar, that of a squat fellow with villainous eyes (...) That remembered face was thrust into hers, black eyes mocking
Интересен момент с тъмните очи на онзи човек, който й е смътно познат. Не е ясно кой е, но очевидно не е айилец (за пореден път, да живее расизмът в Колелото).
П.П. Откакто съм зачела за пръв път Колелото, все не успявах да си представя героите. Но вече имам подходяща актриса за Елейн: Кери Ръсел на млади години. Има руси къдрици, заслепяваща усмивка и волева брадичка!
https://www.thelist.com/642502/the-stun ... i-russell/ (някаква статия с нужните снимки в началото)
За Егвийн и Нинив съм харесала някакви неизвестни за мен моделки от един сайт с етно-мода:
Егвийн: нежна, с големи тъмни очи, можеш да си я представиш зла:
https://etnodim.com/zhinkam/ua-plattia- ... ia-mozaika
Нинив: също тъмна и красива, можеш да си я представиш ядосана:
https://etnodim.com/zhinkam/ua-plattia- ... nia-tranoi