Това мнение ще бъде ферман.
- Ранд вече има просто отчайваща нужда да си поговори с някой близък човек, и за съжаление всичките налични около него не вършат работа. Моарейн умря/изчезна. Егвийн не просто не му помага, а му вреди; за щастие Ранд не й се връзва на манипулациите, но да си поговорят приятелски е изключено. Авиенда е прекалено взряна в собствените си терзания, за да види, че Ранд се измъчва по-зле и от нея и има повече поводи за това. Девите максимум да помълчат съчувствено около него. Луз Терин в тези глави от просто глас в съзнанието му стана личност, но дори и той се покри при опита на Ранд за разговор (макар че косвено му спаси живота от сивия убиец). За Мат коментирахме многократно, че не се е загрижил особено за Ранд, но и Ранд не му споделя особено какво му тежи (поне досега). Перин би му помогнал, ако беше там, но засега се мотае някъде на път. Никога не съм била фен на връзката на Ранд с Елейн, но в момента мисля, че Елейн е най-доброто, което може да му се случи сега. Или Мин. Поне някой ще го разбере и ще се опита да го накара да се почувства по-добре (и да му помогне по принцип).
- Никой не си спомни за сивите, ако правилно помня, от втора книга насам. Същото и с черната аджа - вече всички знаят, че тя съществува (мисля, че всички?), никой не си съобразява действията с този факт. Не че мога да измисля какво действие би било подходящо... Сега за пръв път видяхме, че и в Салидар има черна сестра, при това доверена приятелка на Сюан, което беше доста злокобен момент. Епизодът с третата седайка в Кайриен, която се оказа черна, също носеше такова усещане. Хареса ми, че се наместиха някакви детайли от пролога и е имало защо да помним поне двете имена Галина Касбан и Кабриана Мекандес.
-"She's one of Alviarin's," he said thoughtfully. "Galina. She is one of Alviarin's friends. I'd bet on it."
Заради този момент реших, че Ранд знае, че Алвиарин е черна и определи и Галина като такава от раз, което беше умен ход. Но не се сещам откъде знае, тоест имаше ли такъв момент в книгите досега или се заблуждавам.
- Сивият, черните сестри, отстъпниците, Падан Фейн, белите плащове - на този етап всичко създава усещане за затягащ се обръч и опасност отвсякъде. На следващо четене човек знае как голяма част от заплахата си остава без покритие, но въпреки това исках да го спомена. Седайките, от които в тази книга дойде истинската вреда, на този фон засега изглеждат сравнително безобидни.
- На Падан Фейн моментът беше гаден.
- The woman managed to be slender and lush at the same time, and wore a dark gray riding dress cut ridiculously low; long lustrous black hair framed a green-eyed face that probably made every man who glimpsed it gape.
Халима отчетливо си я представих като
Lust от Fullmetal Alchemist и в първия момент реших, че е Семирага

, но тя се оказа Аран-Гар.
- Като стана въпрос, че Перин се мотае: свикнах пътуванията да стават бързо, но явно континентът е по-голям, отколкото го мисля. Аз все си го представях горе-долу колкото Европа, но Кайриен и Кемлин са близо на картата, а слънцето изгрява с достатъчно голямо закъснение, за да станат някакви събития в промеждутъка.
- Егвийн първо беше малко смешно как се държи, но, както казах, вече сериозно се зачудих какво е искал да каже авторът. Тя гледа на всички отвисоко и си позволява да съди всекиго (епизодът с другите помощнички в палатката). Смята всички за по-тъпи, отколкото са, например за Нинив и Елейн разсъждаваше как нямало да разберат, ако ги навести в сънищата им, докато Нинив си мислеше как би било добре ако отново я видят насън. Не уважава дори учителките си, макар че се бои от тях.
@Matrim вече спомена отношението й към нещастния човечец, когото хвана да я заведе до Ранд - първо го стъпка, а после го презря за това. За това как се държи с Ранд няма и смисъл да пиша. Ужасна е! В тези глави Ранд направи неща, които по принцип са лоши - крещя незаслужено по всички, чак разплака някакви жени (и мъже), и т.н. странно и достойно за порицание поведение, но виждаме защо е, от какво е причинено, как той самият преживява нещо. Егвийн просто си е такава и това е.
- Влизането на Егвийн в двореца ми се видя странен момент, защото не беше спомената никаква охрана. Мога да си представя, че охрана има и просто са я пуснали да мине, но нищо такова не беше казано и останах с впечатлението за разграден двор, където всеки може да влезе от улицата направо в кухнята (което е светая светих и общо взето еквивалентът на тронната зала на долните етажи).
-It took her a moment to recognize Gawyn. He wore a plain brown coat, and a thin dustcloak hung down his back, the hood up and nearly hiding his face.
Gawyn is channeling Aragorn here
- Всеки път щом Ранд се върне в Кемлин и Аланна се появи в главата му отново, той усеща, че тя плаче или е плакала. Това заради връзката ли е, от прескачането му насам-натам или нещо друго? Или тя просто си оплаква загиналия стражник и не е заради Ранд?
-He eyed the Gray Man sprawled on the carpet; that wound had probably been cauterized as soon as made, but Mistress Harfor would be sure to let him know, without saying a word, if there was even one bloodstain. (...) If there was a stain, maybe he could channel it out.
Госпожа Харфор е "a formidable woman"
-At the far end of the room Romanda was speaking with two slender, aged Aes Sedai — their faces might be ageless, but their hair was white — plainly new arrivals by the thin dustcloaks still hanging down their backs.
Нова среща с персонажи от първа книга, изрязана напълно от българския текст. А пък аз обичам такива детайлчета и сестрите съм ги запомнила (по изключение) и затова този момент много ми хареса.
- Пиянството на Нинив беше забавно, дори преразказано в ретроспекция от вътрешния й глас.
-she gave him such a stare of refined malevolence that he stumbled over his own feet and quickly lost himself in the throng
Крайно време е да се направи staring турнир между жените в поредицата. Нинив е силна кандидатка, но Сорилея не пада по-долу, и съвсем не са единствените претендентки за титлата. Кой кого ще сбори? Не сменяйте програмата!
(Сериозно, бих направила анкета, ако не бяхме 5 човека в темата

)
-Mother would never go to the Whitecloaks. I could wish she had. I could wish she was alive to. Even though it violates everything she ever taught me — bringing foreign soldiers into Andor; and Whitecloaks! — I could wish it. But if wishes were wings . . .
Ех.
- (
@Demandred) И аз си отбелязах "ако можеха да се сопнат един на друг като нормални хора"

Не всички хора са като теб, Нинив!
- Изцеряването на Логаин беше много значим момент и ми хареса как беше написан. Нинив, която е преди всичко и най-вече лечителка, която може да забрави за всяка неприязън или неудобство, ако може да лекува, която може да прави неща, които Елейн не успява дори да осмисли. После Нинив, която действа въпреки страха си. И Логаин ми харесва, той продължава да го раздава бишонен на поредицата, плюс че е с добро самообладание - възхити ме като се втурнаха седайките в стаята как реагира мигновено с "Ама тя това ли е казала?". Предвид всеобщата им тъпота, можеше и да мине

Яко беше как Логаин каза, че е видял Ранд тогава в Кемлин. Хареса ми как мимоходом беше напомнено, че Нинив всъщност е безумно силна в преливането. Колкото до седайките, реакцията и действията им за съжаление можеха да се очакват. Обаче като прозвуча предложението да го опитомят отново и всички взеха да кимат в съгласие, наистина ми идеше да направя така
- Сюан и Гарет Брин продължават да са ми мила двойка. На пляскането не съм обърнала особено внимание. Нека се забавляват, и двамата са възрастни хора.
- If it was not possible to tell the Prophet's trash from refugee trash, well then, kill whoever clogged the way. The innocent should have remained in their homes where they belonged; the Creator would shelter them anyway.
Стар, но златен цитат.
- He had four rules concerning action and information. Never make a plan without knowing as much as you can of the enemy. Never be afraid to change your plans when you receive new information. Never believe you know everything. And never wait to know everything. The man who waited to know everything was still sitting in his tent when the enemy burned it over his head.
Педрон Ниал продължава да показва признаци на ум.
- Spoiler: show
- Чак ми стана жал за него, предвид че Ян ми разказа, че скоро ще си вземе.
- Arching an eyebrow mockingly, she said, "If this has unhinged your knees, I suppose we can wait until you find your strength again." A light voice, not affected at all by what she saw. Light, let her not vomit.
Мургейз може да се държи като патка, но и тя има своите моменти. Не знам обаче как смята, че може да подпише договор с такива убийствени условия и след това някак да го отмени. "Цял живот" няма да й стигне!
- She would ruin some of his plans if she turned out to be weak after all. He had all the details in his mind, each day of her trial with ambassadors on hand from every land that could still produce one, until finally her dramatic confession, wrung from her so skillfully no one would ever find a mark, and then the ceremonies surrounding her execution.
Тъпи moustache-twirling злодеи ли, мен от инквизиторите и от Еамон Валда тръпки ме побиват. Според мен са реалистични, точно такива са злодеите в реалния свят - или фанатици без никакви съмнения или просто тъпи животни без нищо човешко.