Сподееееляй, народе

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

aiva
Misting

Re: Сподееееляй, народе

Post by aiva » Wed Jun 14, 2023 10:55 am

Какво мислиш за организирана екскурзия? Ние миналия месец се пуснахме на една самоорганизирана почивка за 9 дни и първо беше супер мн работа да плануваме всичко, и второ ни излезе по-скъпо, отколкото ако бяхме на организирана екскурзия. Със сигурност ще ти е по-спокойно и подредено така, ще има кой да те гледа да не се загубиш някъде.

Сама не съм пътувала много и все за кратичко, така че нямам някакви специални препоръки, освен common sense неща. Но е важно да си носиш и външна батерия за телефона, че много бързо умират, като си постоянно на google maps. А умре ли телефонът, изведнъж ставаш леко безпомощен.

Иначе за майчето, винаги можеш да й кажеш и чак като се върнеш от соло пътешествието, поне да не те напряга допълнително.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Jun 14, 2023 12:00 pm

Тъжен съвет: една блогърка си беше сложила за пътуването халка на безименния пръст, за да намали количеството внимание от разни навлеци към сама жена.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Wed Jun 14, 2023 12:22 pm

aiva wrote:
Wed Jun 14, 2023 10:55 am
Какво мислиш за организирана екскурзия? Ние миналия месец се пуснахме на една самоорганизирана почивка за 9 дни и първо беше супер мн работа да плануваме всичко, и второ ни излезе по-скъпо, отколкото ако бяхме на организирана екскурзия. Със сигурност ще ти е по-спокойно и подредено така, ще има кой да те гледа да не се загубиш някъде.
Силно съм изненадана от това, явно е от липса на опит. Обиколила съм над 20 страни на 4 континента на своя организация и със сигурност ми излиза значително по-евтино така, отколкото организирано (последен пример от преди 6-7 месеца - 15 дни в Сеул за 3800 лв на човек с хотел в центъра и самолет). Единствените държави, където не е винаги разумно да се пътува самостоятелно са 1) по-религиозните мюсюлмански или регионите, които са по-крайни и 2) държавите с куца инфраструктура - кофти транспорт и пътища или неудобен трафик за кола под наем (никой не може да ме накара да шофирам в Мумбай примерно).

Никога не съм се чувствала сериозно застрашена (пътувам или сама, или с майка ми, но без мъжка компания). Който ме познава, няма да се изненада, че най-редовно (ако не е забранено) по плажовете съм по монокини (вкл. Турция, Тунис и Занзибар, които са все мюсюлмански територии) и пак не съм била обект на насилие или дори притеснение.

Пътувам организирано само ако отивам да лежа на плажа и гоня all inclusive, където няма да обикалям или при указаните по-горе изключения. Тоест, ако е почивка. Ако е екскурзия, определено предпочитам да си правя плановете сама и да не ми казват кога къде трябва да бъда и да се съобразявам с някого.

Отбелязвам, че разходите много зависят от това, как пътуващият вижда своето изживяване. Аз обикалям музеи, исторически/архитектурни/природни забележителности, национални паркове, ботанически градини и ресторанти. Не ходя по барове, което за някои е голямо перо, както и рисков момент.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Jun 14, 2023 3:27 pm

Еми гледах организираните и тези за Балтика за 10 дена са към 3000 евро, което ми се струва бая :ninja:

А ако аз си плащам нещата излиза доста под 1000. Единствено не знам дали фактът, че не мога да карам кола ще ме затрие (има автобуси и транспорт де) жалкото е, че няма влак, а аз обожавам влакове или ги преоткрих.

И аз не обичам да ходя по барове и клубове, когато съм на екскурзия. Смисъл живея в клубен град и трудно човек може да ме накара да ида на клуб в Берлин (сериозно предпочитам да си стоя в нас и да гледам в една точка пред това да ида в КитКат или Бергхайн).

Планувам го и като нещо, което ще ми покаже, че не съм толко смотана и да си превъзмогна социалната тревожност. :mrgreen:

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Wed Jun 14, 2023 3:47 pm

Колата определено няма да те затрие, напротив, ще е по-неудобно, когато си в няколко страни. Ползвай си автобуси и влакове и готово. Гугъл мапс 100% ще ти даде разумен вариант за обществения транспорт. И да, самостоятелно определно е много по-евтино и по-гъвкаво.

Имаш 2 опции. Или правиш всички резервации още преди да заминеш, или правиш първата и според това накъде те носи вятърът и къде планираш да замръкнеш, правиш следващата. Аз като бях по-начинаещ и амбициозен пътник-организатор бях в първата група. Сега резерваирам само за първата дестинация и след това я карам да усет. Не съм убедена, обаче, че това е практично за човек с тревожно разстройство в каквато и да било степен, тъй като може да доведе до засилване на тревогата.

Има и друг вариант, вместо да се моташ из всички балтийски, избери една и обикаляй из нея. Не е нужно да се хвърляш в дълбокото от раз, може и да си поиграеш в плитчините, докато свикнеш. Това го правиш и за да си починеш, а не само като някакъв проект, от който да се прибреш вкъщи стресирана, изтощена и по-изнервена отколкото си била преди пътуването.

Има и вариант да отидеш в страна с по-лесна за теб инфраструктура (ако още се решаваш за дестинацията). Около Прага или Будапеща се пътува лесно, а в и около градовете има много какво да се види и хапне.

Обичам си аватара!!

aiva
Misting

Post by aiva » Thu Jun 15, 2023 2:17 pm

Alexis wrote:
Wed Jun 14, 2023 12:22 pm
Силно съм изненадана от това, явно е от липса на опит.
Не е от липсата на опит :D Аз отивам и обикалям колкото музеи, забележителности и странности мога да вмъкна в един ден, и според мястото цената им може хич да не е малка. Да не говорим, че ако искаш някой да ти обяснява какво гледаш, вместо да се взираш неразбиращо в някаква колона и да ровиш в гугъл, трябва и за това бюджет. За първи път ми се случи наистина да ми излезе по-евтино организирано и може да е някакъв анекдотичен пример, но фактът, че го има, означава, че си заслужава поне да провериш, може пък да ти излезе късметът някъде :D

Със сигурност организираните екскурзии си имат и недостатъци и не са перфектния вариант за всичко и навсякъде, но ако планът е да обикаляш много из много градове и ще го правиш за първи път сам, те са си една по-спокойна опция с по-малко занимавка. Иначе да отидеш на организирана екскурзи да лежиш на плажа цял ден ми е малко странно, освен ако наистина не излиза по-евтино така, отколкото сам да си го организираш.
Litz wrote:
Wed Jun 14, 2023 3:27 pm
Еми гледах организираните и тези за Балтика за 10 дена са към 3000 евро, което ми се струва бая :ninja:
Това и на мен ми се вижда мега много, тези от България, които съм гледала (които admittedly не са много) са били все около 1500 лв за седмица (конкретно за южна Европа и Египет). Само за една седмица в Япония беше около 3000 лв, което предполагам можеш да си го направиш и по-евтино, както каза Алексис. Но 3000 евро е прекалено :D

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Thu Jun 15, 2023 3:54 pm

Силно препоръчвам Рига като за първа дестинация в Балтийските държави, много приятен град за обикаляне, имат едни страхотни моторни лодки, с които те прекарват през каналите на града и после в голямата река, която минава през него. Аз малко не случих на време, като бях там преди 4 години, но лятото не би трябвало да е проблем като цяло.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Aug 09, 2023 1:29 am

Малко немска бюрокрация. Най-голямата икономика в Европа кара Абсурдистан да изглежда като дигитален рай.

Работя във фирма за фирмени обучения и за преквалификация на безработни в дигиталната сфера data analyst, data scientist this shit.

Издаваме дигитални сертификатите онлайн, с електронен подпис на шефа на продукт и електронен печат и qr code, на които пише че това е валидно така както си е и човек може да си ги свали в пдф формат.

Една бивша курсистка си намерила работа в някаква държавна институция като data scientist и оттам и искат мокър печат и подпис на сертификата и СЛЕД КОЕТО ЩЕ СКАНИРАТ И ЩЕ ГО КАЧАТ В ДОКУМЕНТАЦИЯТА СИ В PDF ФОРМАТ !1!1!1!1!

Това е масова практика тук, всичко ти се иска в хартиен формат без особена причина.

За осем години в Германия съм накарала повече хартия от майка ми, която е на 53, родила и две деца, омъжвала се е два пъти, развеждала се е два пъти, купувала и продавала коли и апартаменти.

Най-нелепото е, че на голяма част от хората им харесва заради защитата на личните данни. Някои естествено са против.

Давам пример с абсурдите: в Германия ни се приема за сигурно да си вземеш, банковата карта и пина на място в банката, щото не можели да знаят че това си ти. Дори при забравен пин, не могат да ни издадат нов на място в банката веднага. Не е сигурно! Как ще се появиш ти с личната си карта, със същото име като на банковата карта и снимка на която очевидно си ти?
Не трябва да го чакаш 10 дни по пощата да дойде и тогава пак да отидеш да си го нагласиш. Това, че някой от домакинството ти може да го отвори не е от значение! По-сигурно е.

Освен това ако си вадите лична карта трябва да се снимате на автомат и да дадете пари за тая снимка след, което да отидете в общината в снимката в хартиен формат, за да могат да я сканират и да я качат. Не можете просто да дадете дигитална снимка! Трябва всичко да е на хартия!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Aug 09, 2023 12:18 pm

Лол, тамъм ми дойде новата дебитна от ДСК, по куриер уж за по-удобно от онлайн банкирането цъкнах. Куриера ми я връчи без да ми иска ни лична карта ни нищо, един измислен подпис на таблетчето и бегай. Оказа се, че трябва да я активирам на банкомат на банката, като единствения такъв е пред въпросната на другия край на квартала, та кво точно спестих и аз не знам... :shock:

То заради тая мудна немска бюрокрация тук събират организирано с рейсове по махалите с чаветата и ги карат там от един град на друг за социални некви на ръка да точат заради некъф бъг в системата и липса на комуникация между близки населени места.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Aug 19, 2023 12:57 pm

btw. Който е изобретил мегафон-микрофон караоке джаджата за деца, трябва да гори в ада слушайки пуберитетски мутиращи гласове да се дерат на такива в криворазбран мейтинг ритуал пред блока. Като прелюдия на циганска сватба с изненадващо некадърен оркестър. Няма само аз ся да страдам ся
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jan 02, 2024 5:15 pm

Честита Нова година, хора.
При мен поради ред причини изминалата две и двайсет и втора беше едновременно осезаемо по-спокойна от предишни години и много по-натоварена, та биологичният ми часовник умря, горкичкият. Новогодишната ми резолюция ще е да се вкарам в ред.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Tue Jan 02, 2024 6:52 pm

tigermaster wrote:
Tue Jan 02, 2024 5:15 pm
Честита Нова година, хора.
При мен поради ред причини изминалата две и двайсет и втора беше едновременно осезаемо по-спокойна от предишни години и много по-натоварена, та биологичният ми часовник умря, горкичкият. Новогодишната ми резолюция ще е да се вкарам в ред.
Нищо чудно,че е разбутан, след 1 година кома или дисоциативен епизод :mrgreen:

Иначе ЧНГ на всички!

Обичам си аватара!!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Jan 03, 2024 2:09 am

Е, сливат ми се годините, какво да кажа...
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jan 03, 2024 6:20 pm

bdz_stastliva_nova_godina.jpg
bdz_stastliva_nova_godina.jpg (57.77 KiB) Viewed 11139 times
:beer:
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Feb 09, 2024 5:13 pm

Счупих си баса.
Крап.

Свалих струните, почистих инструмента, сложих нови струни - всичко мина наред. Седнах да го настроя и, докато врътках ключа на втората струна, чух едно "ХРЯС!", и... Гледам - половината зъби на колелцето на механизма на ключа са заминали.
Егати тъпотията.
Сега май ще трябва да го нося на лютиер.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting