И аз съм забил основно на дърташки кежуълки, не мога вече като едно време да цъкам едновременно 5 кампании в различни жанрове.
Най-новата ми мания е
Mechabellum, която ми зачесва нуждата от autobattler откакто valve зарязаха dota underlords (на лигата аутобатлъра не мога да го търпя а the og китайския autochess на epic store-а го пробвах като още имаше pc client, но в момента е станал такава мобилня дрисня, че ми се повдига само от скрийншоти)
Та ениуей,
https://store.steampowered.com/app/669330/Mechabellum/ съм вкарал вече над сто часа и играта продължава да става все по интересна, а е още early access (fyi почти никога не купувам early access-и но тука направих добре заслужено изключение).
Геймплейно е 1 v 1 (или 2 v 2) стратегия подобна на Direct Action от starcraft 2, не се сещам друго по-близко като описание. Като autochess-овете е, но без досадната механика да дебнеш какво ще се падне в магазина за да събираш по три еднакви за ъпгрейд. Тук единиците се ъпгрейдват като трупат xp от убиства, т.е много по стратегическа е и късметът няма почти никаква роля.
Как протича играта - в началото на целия мач си избираш командир, което е начална армия и някакъв пасивен бонус, който да насочи билда ти - примерно започваш с 2 самолета, 2 пехоти и бонуса е че летящите единици са по евтини, и тн има всякакви, след това започва първия рунд - редиш си роботчетата, танкчетата и тн от твоята страна на полето, с парите които имаш купуваш нови, или им купуваш ъпгрейди и технологии - лошия прави същото от неговата страна - никой не вижда какво прави другия, и като изтече таймерът за подготовка борда двете армии се сбиват сами в real time combat, без твое участие, накрая каквото оцелее от победилата армия прави демидж на лицето на противника - също като autochess-ите. Избираш си рандом бонус (изборът е еднакъв и за двамата играчи за да няма random и за да може да стратеджайзваш какво ли би взел противникът ти и да опиташ да го mind game изконтриш), и почва следващия рунд - така до победа.
Играта е страшно зарибяваща поради няколко причини:
- лесно се гроква и не изисква на практика никакво време за учене
- много добър баланс, базиран на rock paper scissors принципа - съответно няма счупени билдове, които всеки спами, и винаги имаш шанс за победа, дори да играеш срещу по-силен и опитен противник. Покрай това го има и любимия ми момент в такива игри, че дори като губиш ти става ясно защо, и какво е можело да направиш по-добре.
- Mind games - тъй като е мултиплейър има яко надлъгване с противника - може да го бейтваш че ще нападнеш единия фланг, да продадеш всичко там и всъщност да го нападнеш от другия, да му пратиш нападения в тила, и всякакви други подобни, играта те кара да се чувстваш като някакъв мека наполеон.
- къси мачове, удобна е за вкарване на една две врътки когато имаш свободно време
- няма никакви pay to win и други такива тъпотии (то засега няма и козметичен шоп, но предполагам някога ще добавят, щото в момента се печели някаква валута, която няма за какво да се харчи в играта

)
- whoomph звука който се чува като вкараш директно 400 damage със giant unit е много задоволителен
---------------
А на сингъл плейър фронта разцъквам
CrossCode и играта е мега зарибявка - страшно носталгично ми влиза, все едно пак съм на 15 и цъкам wanderers of sorceria. Накратко казано е исекай hyper light drifter със cozy friendship is magic аниме историйка развиваща се във футуристично Mmorpg. Още съм на средата, но засега ми е goty материал, като изключим че графиката е 8 bit инди шитец (но дори там девовете са правили чудеса и има някои зони които изглеждат феноменално).