Българската коледа и някои неща, свързани с нея...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Българската коледа и някои неща, свързани с нея...

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 10:17 am

Значи, вчера зяпам новини покрай наште ипопадам на следния репортаж - малко момченце с церебрална парализа. Родителите са прегазени пред дома си от пиан шофьор и детето е увредено непоправимо още в утробата на майката, която умира малко след като го изваждат. Бащата също. Момченцето го отглежда баба му.

Не знам, аз се шокирах просо. За мен това е предумишлено убийство без никакво оправдание и не мога да си представя въпросният шофьор как още живее изобщо, как си го ПОЗВОЛЯВА. :?

А такива случаи са много. В какъв свят живеем :(
And you can't dance with a devil on your back...

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Dec 14, 2005 11:09 am

Рол, случвало ли ти се е някога да се напиеш и да правиш глупости?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Dec 14, 2005 11:11 am

Това трябваше да е оправдание за пияното камикадзе зад волана ли?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Dec 14, 2005 11:17 am

Не, Марф, не е оправдание. Просто това е реалността.
Такива неща се случват и всеки е застрашен да му се случи нещо такова. Вярно е че някой са по- безотговорни, други по- малко, вярно е че този човек заслужава да бъде наказан. Въпросът е, че това "как може да си позволява да живее" звучи твърде просто и лесно. Щото тоя човек също може да има деца и жена и защото е възможно тая издънка да е била единственото му напиване за годината...
И защото той сигурно съжалява (напълно възможно е и да не го прави).
Просто е адски лесно да кажем- ето го на той е виновен и да го линчуваме и да решим въпроса.

Хм...

Не искам да го оправдавам, просто и аз гледах съответния репортаж и ми стана кофти. После се замислих, че и аз имам в биографията си няколко простотии, които с малко по- лош късмет са можели да доведат до нещо подобно...
И после се замислих- "и к'во пък, светът е такъв" :)
Last edited by JaimeLannister on Wed Dec 14, 2005 11:21 am, edited 1 time in total.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Dec 14, 2005 11:19 am

Тъй звучи по-добре:)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 11:22 am

"И кво пък, светът е такъв"? Ти увреден ли си бе? Не, не съм се напивал и вършил простотии, нито някога възнамерявам да го направя. Въпрос на себеуважение ми е да не се докарвам до състояние, в което да не мога да отговарям за думите и действията си. Какво ме интересува оня изверг дали съжалява? Познавам хора, които дори половин бира не пийват преди шофиране, а тоя е бил толквоа пиян, че да се качи на тротоара и да утрепе цяло семейство. Няма никакво оправдание и аз пак повтаям - да се качиш зад волана в подобно състояние и да направиш това за нем е равностойно на ПРЕДУМИШЛЕНО убийство и заслужава смърт.

Killua
Ascendent

Post by Killua » Wed Dec 14, 2005 11:29 am

Разбира се, че не заслужава смърт, аз съм твърдо против смъртното наказание по принцип :)
А иначе не знам защо в заглавието трябваше да намесваш Коледа, тоест аз влязох в темата с идеята да прочета нещо я за традициите, я някоя хубава случка... Тъй де, мисля, че не е необходимо постоянно да се обсъждат толкова мрачни неща, за които друго не може да се стори, освен да се обсъждат.. и да се обвинява този или онзи.. А и Коледа наближава все пак, някак мисля, че можем да сме мънинко по-позитивно настроени :)
shadow dance nikoga ne luje

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 14, 2005 11:32 am

Да си понесе наказанието, което дали да е смърт бих поспорил. Ма нещо гадно трее му се случи на него. Ма тва възпитателна цел няма да има към другите така че... :(

Еми оплачете се на вселената. Не си го изкарвайте на другите тва колко сте ужасени, потресени и ангелчета. Щото и тва е простотия от класа.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 11:37 am

Koй какво е изкарал на кого всъщност? Килуа, "Българската коледа" е инициативата за набиране на средства за деца в бедствено положение. И аз пък смятам, че е хубаво да се говори и за тия неща. Много би било хубаво всичко да е розово, пардон - лилаво и весело, обаче щраусовият комплекс само влошава нещата :/ Не, че нещо можем да постигнем (макар че аз пари бих дал там), но пък и подивявам като мисе каже "такъв е животът". Такъв може да е животът отстрани, само че за това дете, което едва се изправя на краката си и едва успява да говори, което след някоя и друга година ше остане съвсем без роднини, когато баба му умре, и ще замине в дом за сираци... и за него е "такъв животът". А и на него му предстои сега коледа. И тва е перверзия за мен...

Killua
Ascendent

Post by Killua » Wed Dec 14, 2005 12:04 pm

Разбира се, че е така :)
И аз съм на мнение, че нещо гадно трябва да му се случи, но не и смърт :)
А относно това за розовото - и това е вярно, не може всичко да е розово, просто защото то не е :) На мен малко ми стана гадно не от друго, а от начина, по който си пуснал темата, обвързвайки я с Коледа. Добре де, с тази тема да не би да събираме дарения за детето? Не, просто се възмущаваме от поредното ужасно събитие и това е. Чешем си езиците, след още няколко поста или страници темата замира и.. само дето ни е оставила неприятен вкус в устата - нито нещо сме направили всъщност, нито възнамеряваме да сторим.. Ако наистина вземеш и организираш някоя инициатива, Рол, "Помогнете на това дете" примерно, тогава ще ми покажеш, че правиш нещо различно от това да обсъждаш "какъв е животът". Това за мен иначе не е никакъв протест, а тема, от която само ми става тъжно - от това, че ми е домъчняло никой не печели - нито болното дете, нито хората около мен, нито аз самата :)
Аз, когато имам, давам за сирачетата - и дрехи, и играчки, мартенички съм им събирала :)
shadow dance nikoga ne luje

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 12:35 pm

Първо, да поентя, обвързал съм темата с Българската Коледа, а не с празника коледа. Второ, ако имах представа как, щях да организирам събиране на пари, но не следя новините и нямам представа каква е системата. Трето, смисълът на тоя топик не е протест, а просто замисляне. Ако толкова те натъжава, можеш да не я четеш.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Dec 14, 2005 1:06 pm

Това е убийство. Ако някой извърши престъпление след употребата на алкохол или специфични нервностимулиращи вещества то това е утежняващо, а не смекчаващо вината обстоятелство. И трябва да бъде наказан престъплението си. А според мен точно за коледа трябва да се пускат такива грозни теми. Защото това е шибаният истиски живот.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 14, 2005 2:14 pm

А според мен е непредумишлено убийство. Гадно, животинско и жестоко, но непредумишлено.
А иначе Коледата по никакъв начин не променя факта, че животът може да е кошмарен, дори като че ли го прави по-осезаем.

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Wed Dec 14, 2005 5:51 pm

Тъжното е, че точно по празниците хората сякаш се напиват още по-яко... Дано да няма още инциденти, въпреки че ще е цяло чудо...
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Dec 14, 2005 7:15 pm

Самата Българска Коледа вече е акция за събиране на пари за болни деца, Роланд, така че не е нужно нищо да организираш. Можеш обаче да се включиш като изпратиш смс на 1117, струва 1 лв. (без ДДС и май на тези със-и не им вземат ДДС, не съм съвсем сигурна).
Относно самата случка. Неприятна е, но какво можем да направим сега, освен да помогнем на това дете и други като него с 1 или повече смс-и? Наистина, такъв е живота, Роланд, приеми го. Както се казва в молитвата на св. Франциск "Господи, дай ми сили да приема онези неща, които не мога да променя". И аз за това се моля.
pulled out