Сериалчета за всички, част IV

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Martix
Archmage

Re: Сериалчета за всички, част IV

Post by Martix » Sat May 28, 2022 11:46 am

Аха, ами донякъде имаш право, доста от тези избори на продуцентите са по-скоро естетически. Но все пак не виждам сериозни фалове (имаше един де, онова със странника с ножа в апартамента), повечето неща са дребни заяждания. Хората масово си живееха в сгради например. Остатъци от технологията бяха навсякъде около тях, възрастните не бяха забравили преди-то, само малките деца, родени след апокалипсиса не познаваха смартфона и тн (книгата се занимава по-подробно с тези проблеми, и особено разликите в отношението на поколенията, родени преди и след случката).
А и нека не забравяме, че това е от по-крайните версии на апокалипсис, в който няма шансове за бързо възстановяване на цивилизацията, заради големия удар по популацията.
Това е нещо, на което например много от другите постапокалиптични творби не обръщат никакво внимание и handwave-ват технологичното си ниво, докато в станция 11 е натъртено, че човечеството е изгубило над 99.9% от членовете си, и просто няма достатъчно хора на километър, за да може да се правят неща в мащаб. Знанието е там, поне през първите години преди книгите да почнат да гният, но няма кой да го приложи на практика. Съответно повечето хора се затварят в малки community-та селски тип и живеят така, или бродят самостоятелно и виждат човек веднъж на няколко месеца. Всъщност е доста свежо, как сериалът (и книгата в по-голяма степен) демонстрират че мирен живот в село е доста по-viable от обичайното за този тип произведения мародерство и животински конфликти, заместващи човешките взаимоотношения. Просто хора, които се разбират и живеят заедно се пазят и си помагат, докато еджлорд препърите си измират сами. :metal:
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Jun 05, 2022 12:57 am

Гледах първия епизод на "Only Murders in the Building":
https://www.imdb.com/title/tt12851524/
Няма повече.
Не бях гледал дори трейлър. Знаех само, че група фенове на тру крайм подкасти разкриват убийство. Едно време харесвах Стив Мартин и Мартин Шорт. Единствената роля на Селена Гомес, която съм гледал, е в "Хотел "Трансилвания" - и там е ОК. И тримата се справят добре с ролите си в този сериал, обаче образите им не ми харесват. Вместо да обърнем повече внимание на криминалния случай, дълбаем в жалкия животец на тъжни хорица, които си имат своя драма и... Предвид високите оценки на сериала навсякъде, явно на доста хора им е харесал. За мен обаче това е просто скучно. От този тип комедия, който повече депресира, отколкото забавлява. Трийсетината минути на първия епизод ги усетих като час и половина. В един или два момента почти се усмихнах, обаче през останалото време се чудех защо гледам това нещо, което нито ме забавлява, нито нищо. В една от първите сцени случаен минувач спира героя на Стив Мартин на улицата и без всякакъв повод започва да му разказва за склерозата на баща си и как иска баща му да умре най-после. Буквално. Да им имам и комедията.
Може би е просто несъвпадение между мен и сериала, обаче просто съжалявам, че си пропилях времето по това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Martix
Archmage

Post by Martix » Sun Jun 05, 2022 1:54 pm

Няколко години по-късно, но изгледах финалето на The big bang theory. Много е добре - силни последни сезони, чудесно завършване на арките на основните герои, перфектен финал и behind the scenes видео на финала, на което cast-а се късат да реват. Така се приключва дълго продължаващ ситком. :metal:
9/10

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Jun 06, 2022 3:16 pm

Излишно дълго продължаващ ситком, можеше да не го милкват 13 сезона и да го спрат по-навреме.

Martix
Archmage

Post by Martix » Mon Jun 06, 2022 3:56 pm

12 сезона - искали са да са 15, но Джим Парсън им е извъртял номер накарал ги е да му дадат железен договор за Young Sheldon и след това е обявил че напуска главния сериал. По принцип съм напълно съгласен, че сериалите трябва да се планират предварително и да се приключват овреме, на пръсти се броят сериали отишли след 4-ти сезон, които да не са станали пародия на себе си.
Но специално в случай на tbbt съм доволен че го развлачиха още повече, даже нямаше да се разсърдя да се изпълни първоначалния план за 15 сезона. Успехът на сериала и последвалото развлачване даде възможност на героите (и по-точно, на актьорите им) да се развият и да добият нужната химия помежду си.
Сезони 4-8 са low point-а на хумора и креативността, тогава се появяват и кръпките Ейми и Бернадет в най-лошите си версии, а в първите 3 сезона макар да са най-обичани, и да са с най смешните смешки, Шелдън е робот, Хауърд е крийп, а Раж е криндж.
Последните сезони е където всичко си идва на мястото, химията между актьорите е на световно ниво, парасоциалното им приятелство със зрителя също. Момичетата се развиват като характери и придават нужната плънка на отношенията. Ейми вече не е женски Шелдън и тн. Писането е доста по-зряло и relatable. Изобщо, дъ гууд стъф.
Единствено geekiness-а и фендъм-а така и не го схванаха за 12 сезона и отношението си остана на ниво манджа с грозде от интереси, играем Хало, 4д шах, ходим в comic book shop-а и носим тениски на Флаш.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jun 07, 2022 2:20 am

Гледах първите два епизода на "Орвил":
https://www.imdb.com/title/tt5691552/
Горе-долу ми харесаха, но, честно казано, надявах се на повече. Хубавото - рисува бъдеще, от което не ме е страх. Природа и технология вървят ръка за ръка, всичко е светло и спретнато, човеци и извънземни раси са в преобладаващо добри отношения... Горе-долу каквото знам за старите сериали "Стар Трек". Другото хубаво - визуално е яко.
Лошото обаче са наивните сценарии. През по-голямата част не са пародия, дори да са замислени като такава - просто са си наивна приключенска фантастика като отпреди десетилетия. Това си има своя чар, обаче, за жалост, понякога трябва да ни се припомни, че нещото е писано от Сет Макфарлън. Тоалетният хумор не ми е по вкуса, съжалявам.
А и Сет Макфарлън е комплексна личност... Комплексар, тоест. За какво е взел за екранна партньорка Ейдриън Палики, която е по-висока от него, като във всичките им общи сцени той или носи по-високи обувки, или двамата са показани под странен ъгъл, само и само да изглежда по-висок? Не че е кой знае какъв проблем, обаче е странно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 07, 2022 9:19 am

Орвил почва по един начин, продължава по друг и не знам как свършва щото не ми се пуска втори сезон нещо. :mrgreen: Ма за Макфарлънска комедия бива, сериалите по стартрек дет излизат не са по-добре от това последните. :ninja:

Дъ бойс 3 си е обещаната простотия, ма нямам време да го изгледам още 3 епизод. :mrgreen:
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Fri Jun 10, 2022 9:17 pm

Брях, очаквах, че някой вече ще е писал за новия сезон на Stranger Things, но явно е моя честта да го спомена първи. Критиците се изказаха за него, че бил "formulaic but fabulous" и аз не бих могъл да го кажа по-добре.

Да спомена първо нещата, които не ми допаднаха - опитите за хумор и цялата сюжетна нишка на Джойс и тези, които ѝ пратиха колет. Нещата, които ми допаднаха - всичко останало!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jun 11, 2022 3:55 pm

Новият Queer as Folk е ако не друго, определено амбициозен.
And you can't dance with a devil on your back...

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Wed Jun 15, 2022 3:36 pm

Stranger Things продължава да няма една оригинална идея, но бидейки миш-маш от изпитани такива с приятен каст, все пак е гледаемо и предполагам на много хора доста комфортно филме, именно заради познатите моменти. Клиширано е до болка и буквално се съсипват сцени, за да може да вкараме реплики за трейлър и бутаме сюжета към следващата сцена, вместо... нале, да имаме хубава история и истински моменти с героите, ама тва е за други продукции. А и за сериала, който явно държи нетфликс да не се сгромоляса не бива да изглежда чак толкова зле, някой е време да каже на холивуд, че тежка визия не означава нагърмяни на макс цветове и много видими боклуци хвърчащи във въздуха.

Като цяло съм ок с него, де, беззъбо и безвредно е, наистина не е чак отровно и обидно глупаво, а просто предвидимо и явен продукт, от който поне ако ще доят пари си правят кефа. А и въобще не личи, че е снимано по време на ковид, та поздравления и за това.

филмов критик
Farmer

Post by филмов критик » Sun Jun 19, 2022 4:47 am

Tokyo Vice
https://m.imdb.com/title/tt2887954/
Сериалът показва взаимоотношенията между полицията в Токио , Якуза и вестникарската преса.
Актьорската игра е на високо ниво като по-известни лица са Кен Утанабе и Енсъл Егорт.Историята е интересна , а сериалът има много добра атмосфера.
Първият епизод ме зариби веднага.
Сериалът има 8 епизода и се очаква да има втори сезон.
Силно препоръчвам.

Totenkopf
E'lir

Post by Totenkopf » Tue Jun 21, 2022 10:15 pm

И мен ме изкефи, въпреки че доста свободно си играе с книгата му, доколкото съм чувал, Аделстайн работи 14 г. в Япония
Tokyo Vice

Vash
Paragon

Post by Vash » Wed Jun 22, 2022 7:49 pm

Totenkopf wrote:
Tue Jun 21, 2022 10:15 pm
И мен ме изкефи, въпреки че доста свободно си играе с книгата му, доколкото съм чувал, Аделстайн работи 14 г. в Япония
Tokyo Vice
То и книгата му си играе с реалната му история, ако се вярва на някои хора, които са работили с него. Все тая де. В сериала повечето главни играят доста дървено (без Кен Уатанабе естествено, той си е върха както винаги), но са достатъчно харизматични, че да си оправдаят присъствието. Както и сюжета не е кой знае какво, но е някво просто приятно за гледане с японската атмосфера. Не е повече от 7/10 сериал, но ми беше доста приятен и един сезон не ми стигна.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Thu Jun 23, 2022 3:54 pm

Какво гледах наскоро:

Heartstopper - след многото дискусии, най-после го изгледах :D Нищо особено не е, приятно сериалче. Първите няколко епизода обаче са невероятно добре заснети - операторската работа е просто разкошна, цялото нещо е невероятно красиво и уютно. Иначе като история не е кой знае какво, героите са си сравнително елементарни. Актьорите са естествени и придават на персонажите повече плътност, отколкото имат по сценарий.

Love, Victor - сезон 3 - Тук съм много раздвоен. Втори сезон беше страхотен. И когато обявиха, че този ще им е последен, се надявах да го завършат добре. Е, завършили са го, но всичко е супер ръшнато. За осем епизода разказват сюжети, които биха стигнали за поне три сезона. Много, много наблъскано. Иначе историите са добри, но просто нямат време да дишат.

Obi-wan - сериалът е много добър, изпипан. И много безсмислен :D Тоя конфликт на учителя, който е провалил ученика си, е нещо, с което се занимавахме още в Епизод 3. Всичко е хубаво направено, но просто е излишно. Когато Оби се бие с Дарт Вейдър "на живот и смърт" знам, че няма да стане нищо и никой няма да умре. Когато малките Люк и Лея са в опасност, знаем, че ще се измъкнат и ще са добре. Но е яко заснето и приятно. Чернокожата актриса, която обрала голям хейт онлайн, всъщност е най-доброто попадение на сериала. И ми е малко тъжно за тая вселена, как толкова много истории в нея - включително добри истории като този сериал, играта Star Wars Jedi: Fallen Order и комикса Doctor Aphra се опират прекалено силно на филми, излезли преди 40 години и не си позволяват истински да излязат от сянката на Дарт Вейдър и бунтовниците и да направят различна история в тази галактика.
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 23, 2022 4:00 pm

Dr. Horrible wrote:
Thu Jun 23, 2022 3:54 pm
Obi-wan - сериалът е много добър, изпипан. И много безсмислен :D Тоя конфликт на учителя, който е провалил ученика си, е нещо, с което се занимавахме още в Епизод 3. Всичко е хубаво направено, но просто е излишно. Когато Оби се бие с Дарт Вейдър "на живот и смърт" знам, че няма да стане нищо и никой няма да умре. Когато малките Люк и Лея са в опасност, знаем, че ще се измъкнат и ще са добре. Но е яко заснето и приятно. Чернокожата актриса, която обрала голям хейт онлайн, всъщност е най-доброто попадение на сериала. И ми е малко тъжно за тая вселена, как толкова много истории в нея - включително добри истории като този сериал, играта Star Wars Jedi: Fallen Order и комикса Doctor Aphra се опират прекалено силно на филми, излезли преди 40 години и не си позволяват истински да излязат от сянката на Дарт Вейдър и бунтовниците и да направят различна история в тази галактика.
This, pretty much.

Кенеди а толкова блокирана от собствения си опит в Холивуд, че тотално не позволява нищо ново да се направи в тая вселена в по-голям мащаб. Всичко е или спин-оф, или някаква мизерно никаква история някъде сред пущинака. В момента тая вселена е паразит на собственото си IP.
And you can't dance with a devil on your back...