Social Justice in Speculative Fiction
- tigermaster
- Elder God
Re: Social Justice in Speculative Fiction
В последно време гледам сериала "Кунгфу":
https://www.imdb.com/title/tt7475590/
Води се за римейк на онова с Дейвид Карадайн от седемдесетте, което, ако трябва да съм честен, изобщо не ми харесва. (Карадайн не стига дето не може да мине за китаец дори в тъмна нощ, ами и, колкото и добър актьор да е принципно, в бойните сцени е тотално дърво - което е дразнещо.)
Ще има известно количество спойлери за новия сериал.
Новият сериал има купища проблеми (най-вече в битките - американците трябва най-после да разберат, че не могат да правят екшън от хонконгски тип, и да спрат да се опитват, честно), но има и някакво очарование, та ми е горе-долу приятен за гледане. Споменавам го тук, защото нещото е много нагледен пример как не се подхожда към проблеми, свързани със социалната справедливост. Начинът, по който са показани, е просто абсурден и със сигурност на това се дължи ниската оценка в ИМДб. Първо, бесният псевдофеминизъм, изразяващ се в това горе-долу всеки по-силен воин да е жена. (Главната героиня е учила в женски Шаолин, лол...) Мъже с бойни умения се появяват само колкото Ники Шен, главната героиня, да ги отупа - и това е. Толкова демонстративно, че просто е смешно.
Второ, в рамките на едно семейство имаме горки хора, тормозени от бели расисти, които горки хора едновременно са суперуспешни, образовани и в цялост много яки (Ники е следвала право в Харвард, брат й е лекар, сестра й - успешен програмист) и имат финансови проблеми. (Класово неравенство.) В същото семейство - Ники е избягала от патриархалните порядки на близките си (налагани от майка й, бтв), за да учи в Шаолин, сестра й е изнасилена на работното си място, брат й е във връзка с мъж - чернокож БЛМ активист, и го е страх да се разкрие пред семейството си, защото хомофобия... Изгледал съм седем епизода досега, до момента само трансфобия дето не са се опитвали да намесят.
Това е просто безумно - все едно са чекнали за какви социални проблеми говори Туитър и са решили да ги изсипят всичките във фентъзи сериал, който иначе е за търсенето на китайски Ескалибур и някакви други артефакти, и то по начин, който е толкова тотално скъсал с реалността, че или буди смях, или кара зрителя да умре от криндж.
Ето против това недоволстват хората, като казват, че им е писнало от ръгане на социални проблеми навсякъде - това просто не връзва смисъл, а същевременно дразни с показността си.
https://www.imdb.com/title/tt7475590/
Води се за римейк на онова с Дейвид Карадайн от седемдесетте, което, ако трябва да съм честен, изобщо не ми харесва. (Карадайн не стига дето не може да мине за китаец дори в тъмна нощ, ами и, колкото и добър актьор да е принципно, в бойните сцени е тотално дърво - което е дразнещо.)
Ще има известно количество спойлери за новия сериал.
Новият сериал има купища проблеми (най-вече в битките - американците трябва най-после да разберат, че не могат да правят екшън от хонконгски тип, и да спрат да се опитват, честно), но има и някакво очарование, та ми е горе-долу приятен за гледане. Споменавам го тук, защото нещото е много нагледен пример как не се подхожда към проблеми, свързани със социалната справедливост. Начинът, по който са показани, е просто абсурден и със сигурност на това се дължи ниската оценка в ИМДб. Първо, бесният псевдофеминизъм, изразяващ се в това горе-долу всеки по-силен воин да е жена. (Главната героиня е учила в женски Шаолин, лол...) Мъже с бойни умения се появяват само колкото Ники Шен, главната героиня, да ги отупа - и това е. Толкова демонстративно, че просто е смешно.
Второ, в рамките на едно семейство имаме горки хора, тормозени от бели расисти, които горки хора едновременно са суперуспешни, образовани и в цялост много яки (Ники е следвала право в Харвард, брат й е лекар, сестра й - успешен програмист) и имат финансови проблеми. (Класово неравенство.) В същото семейство - Ники е избягала от патриархалните порядки на близките си (налагани от майка й, бтв), за да учи в Шаолин, сестра й е изнасилена на работното си място, брат й е във връзка с мъж - чернокож БЛМ активист, и го е страх да се разкрие пред семейството си, защото хомофобия... Изгледал съм седем епизода досега, до момента само трансфобия дето не са се опитвали да намесят.
Това е просто безумно - все едно са чекнали за какви социални проблеми говори Туитър и са решили да ги изсипят всичките във фентъзи сериал, който иначе е за търсенето на китайски Ескалибур и някакви други артефакти, и то по начин, който е толкова тотално скъсал с реалността, че или буди смях, или кара зрителя да умре от криндж.
Ето против това недоволстват хората, като казват, че им е писнало от ръгане на социални проблеми навсякъде - това просто не връзва смисъл, а същевременно дразни с показността си.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Първият епизод на новия сезон на Brooklyn Nine-Nine е точно толкова зле, колкото може да се очаква след като сезонът бе отложен с месеци и 4 епизода бяха изцяло пренаписани заради протестите около Джордж Флойд. Почти никакъв хумор и постоянни натяквания и лекции колко са лоши повечето полицаи (освен главните герои на сериала, разбира се) и колко е тежък живота на малцинствата. Откровено out of character поведение на голяма част от героите.
Поне следващият епизод беше по-нормален, надявам се, че и по-нататък ще е така.
- Spoiler: show
Поне следващият епизод беше по-нормален, надявам се, че и по-нататък ще е така.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Доста зле беше първият епизод, макар че вероятно за мен по тотално различни причини от твоите.
Иначе расовата динамика в тоя сериал винаги е била супер, но е много трудно в момента да продадеш сериал за ченгета, пък били те и детективи.
Иначе расовата динамика в тоя сериал винаги е била супер, но е много трудно в момента да продадеш сериал за ченгета, пък били те и детективи.
And you can't dance with a devil on your back...
Почти перфектната Лара Крофт
Поствам тази статия от Колтън Хейнс (Джаксън от Teen Wolf), който разказва за преживяванията си в Холивуд и как е бил ,out and proud, но мениджърите са го натикали обратно в гардероба. Доста е депресиращо, но смятам, че трябва да се прочете и от скептици. @Roland смятам, че ще ти е интересна, освен ако не си я чел.
https://www.vulture.com/2021/12/colton- ... dream.html
Слагам най-важната част в спойлер таг. Част от нещата са доста wtf.
Четох я частично, но си я пазя за по-късно. Факт е, че е депресиращо, но се радвам, че човекът използва платформата, която има, за да говори за кошмара, който е Холивуд за куиър хората до ден днешен. Имам приятел в Канада, който е на сходна възраст и също актьор, който на 16 - все още в училище - някакъв режисьор му "предложил" да правят секс и като отказал, му блокирал кариерата за десетина години. Та е хубаво да се говори за това. Иначе Колтън и мемоар ще издава през март, който определено планирам да прочета.Litz wrote: ↑Fri Dec 10, 2021 8:57 pmПоствам тази статия от Колтън Хейнс (Джаксън от Teen Wolf), който разказва за преживяванията си в Холивуд и как е бил ,out and proud, но мениджърите са го натикали обратно в гардероба. Доста е депресиращо, но смятам, че трябва да се прочете и от скептици. @Roland смятам, че ще ти е интересна, освен ако не си я чел.
Пичът е страшно self aware впрочем.
И аз бих го прочела. Въобще Колтън е супер наясно със ситуацията. Препоръчвам на повече хора да в прочетат.
Той не казва "Аз съм хубав и трябваше всичко да е цветя и рози", а по-скоро описва ужаса, който е преживял.
Нито пък казва "Дайте ми всички роли, щото съм гей", а е абсолютно реалното наблюдение, че когато се е преструвал, непрекъснато е бил най-добрият за ролята, а в момента в който се аутва, изведнъж спира да бъде. Той не мисли, че е някакъв велик актьор, а иска съвсем нормални неща според мен.
Той не казва "Аз съм хубав и трябваше всичко да е цветя и рози", а по-скоро описва ужаса, който е преживял.
Нито пък казва "Дайте ми всички роли, щото съм гей", а е абсолютно реалното наблюдение, че когато се е преструвал, непрекъснато е бил най-добрият за ролята, а в момента в който се аутва, изведнъж спира да бъде. Той не мисли, че е някакъв велик актьор, а иска съвсем нормални неща според мен.
- Moridin
- Global Moderator
То не стана ли дори с Нийл Патрик Харис така
This is it. Ground zero.
Само той може да каже, но съдейки по това, че работи непрекъснато поне при него е по-добре на документи. Други ден ще го гледаме и в матрицата. Като цяло той и люк евънс успяха да прескочат стигмата, ако гледаме количеството им участия. Повечето нямат тоя късмет.
Това е щото дори повечето гей мъже зад екрана имат супер сериозна интернализирана хомофобия и хетеро фетиш. Проблемът е поколенчески. Но това не е за тази тема.
- Dr. Horrible
- Forsaken
Колтън винаги ми е бил симпатичен. Статията му е написана много добре, аргументацията е стабилна, наистина разказва за нещата по начин, който те убеждава в трайната несправедливост и неравноправие в този бранш.
Но хаааайде все пак да не говорим за това как Холивуд бил "кошмар" за гей хората. Кошмар е Саудитска Арабия. Холивуд е нечестен към гей хората. Много лошо, че му се е налагало да се крие, за да не пострада кариерата му - никой човек не заслужава това. Обаче трябва да добавим, че все пак "кариера" не е някаква офис позиция с нормална заплата, актьорските му стремежи не са просто да си има работа и да играе в някакъв провинциален театър на месечна заплата. Става дума за огромен бизнес за милиони и милиарди. И за тея десет години Колтън е натрупал 4 милиона - по-голямата част от човечеството няма да изкара толкова пари през живота си. За сравнение нет-уърта на Tyler Hoechlin, който е близък по талант и играе в подобни и направо същите сериали, но си е хетеро и не е бил избутван, също е 4 милиона. На Джоузеф Морган и Даниел Джилис - Клаус и Илайджа от Originals и Vamprire Diaries - дето играят от повече години и имат главни роли и тн, имат нет уърда им е по 3 милиона, а не е имало момент, в който да се разкрият и да останат без кариера.
В смисъл... това, което се е случило на Колтън е нечестно и несправедливо и определено трябва да се говори за тази несправедливост. Ама не е чак кошмар - осигурен е за цял живот и пак има толкова пари, колкото хетеро актьори от неговия клас. Сега, лошото е, че на него изкарването на тея пари му е нанесло много травми на психиката - никой не заслужава това. Ама има много по-кошмарни неща, които се случват с куиър хората днес...
Но хаааайде все пак да не говорим за това как Холивуд бил "кошмар" за гей хората. Кошмар е Саудитска Арабия. Холивуд е нечестен към гей хората. Много лошо, че му се е налагало да се крие, за да не пострада кариерата му - никой човек не заслужава това. Обаче трябва да добавим, че все пак "кариера" не е някаква офис позиция с нормална заплата, актьорските му стремежи не са просто да си има работа и да играе в някакъв провинциален театър на месечна заплата. Става дума за огромен бизнес за милиони и милиарди. И за тея десет години Колтън е натрупал 4 милиона - по-голямата част от човечеството няма да изкара толкова пари през живота си. За сравнение нет-уърта на Tyler Hoechlin, който е близък по талант и играе в подобни и направо същите сериали, но си е хетеро и не е бил избутван, също е 4 милиона. На Джоузеф Морган и Даниел Джилис - Клаус и Илайджа от Originals и Vamprire Diaries - дето играят от повече години и имат главни роли и тн, имат нет уърда им е по 3 милиона, а не е имало момент, в който да се разкрият и да останат без кариера.
В смисъл... това, което се е случило на Колтън е нечестно и несправедливо и определено трябва да се говори за тази несправедливост. Ама не е чак кошмар - осигурен е за цял живот и пак има толкова пари, колкото хетеро актьори от неговия клас. Сега, лошото е, че на него изкарването на тея пари му е нанесло много травми на психиката - никой не заслужава това. Ама има много по-кошмарни неща, които се случват с куиър хората днес...
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
Не ми е ясно как прочете тази статия и стигна до извода, че net worth е правилното мерило за ситуацията... Става дума за пълна деконструкция на идентичност, довела до проблеми със субстанции и депресия. И да, Саудитска Арабия е по-зле, но това ми звучи като гладуващите деца в Африка. Холивуд не е просто "нечестен", а хищен и насилствен по начин, който може би не е сравним с публично обезглавяване, но не е и просто семейството ти да не ти прати коледна картичка щото си гей...
- tigermaster
- Elder God
Не че искам да му омаловажавам проблемите, обаче ако е било толкова гадно, можел е да работи нещо друго. Не е като да е нямал избор. Лишени от избор тийнейджъри нито стават фотомодели, нито изобщо припарват до Холивуд. В крайна сметка, избрал е милионите долари пред идентичността си.
Ти ако имаш достатъчно стабилна работа да се издържаш сам в един от най-скъпите за живеене градове на света, би ли продължил да работиш с някоя агенция след разговора с Итън от началото на статията?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
На 18 години това не трябва изобщо да е избор... Лесно е от далечината на десетилетия опит човек да направи различни избори.tigermaster wrote: ↑Wed Dec 22, 2021 6:03 pmНе че искам да му омаловажавам проблемите, обаче ако е било толкова гадно, можел е да работи нещо друго. Не е като да е нямал избор. Лишени от избор тийнейджъри нито стават фотомодели, нито изобщо припарват до Холивуд. В крайна сметка, избрал е милионите долари пред идентичността си.
Ти ако имаш достатъчно стабилна работа да се издържаш сам в един от най-скъпите за живеене градове на света, би ли продължил да работиш с някоя агенция след разговора с Итън от началото на статията?