Глави 36-41
Резюме: Елейн разказва всичко на Том и Джюилин и им предлага да си тръгнат ако искат, те (разбира се) остават. Нинив е разтърсена и се чувства виновна за случилото се с Биргит, до степен да стане необичайно кротка. Менажерията минава в Геалдан и се установява в местния Лас Вегас. Биргит е приета в състава на трупата като стрелкиня, а за цел ѝ служи Нинив, с боядисана в червено коса и облечена в най-подробно описаната, най-разкриваща прелести, най-червена рокля в цялата поредица до момента. Елейн изпълнява трикове на въже със зашеметяващ успех. Случайна среща между Нинив и Юно в тълпата зрители води до аудиенция с Пророка, известен още като Масема. Следва случайна среща с Галад в тълпата по улиците на града. След всички перипетии Нинив случайно се оказва шефка на отряд от петнайсетима шиенарци и решава да тресне проблема си с Могедиен на някой друг, а именно на укриващите се седайки от синята аджа, които според нея ще знаят какво да правят с тази заплаха (нека се посмеем заедно). Случайно споменатото от Галад име "Салидар" най-после ѝ подсказва накъде да се упъти. Липсва само удобен транспорт по реката, но все някак ще се намери и той, с помощта на Пророка, Галад или случайността.
Междувременно Ранд е стигнал до Кайриен, разузнава обстановката и планира битката с Шайдо и Куладин.
- Моментът, в който Елейн разказа на Том и Джюилин всичко, беше в тази порция глави, наистина много рядък случай на разумно и порядъчно поведение. Крайно време беше, като се има предвид, че Могедиен е едва ли не на крачка да ги излови, поне да им кажат срещу какво са изправени. Елейн е свястна.
- Сънят на Елейн с Ранд беше интересен, ако правилно си спомням това се случва наистина по-нататък.
- Биргит е яка, единственият ми проблем с нея е, че не мога да я разпозная съвсем като жена, повече ми прилича на мъжки характер в женско тяло

Хареса ми това:
I always say, if you must mount the gallows, give a jest to the crowd, a coin to the hangman, and make the drop with a smile on your lips.
- Вместо да се възхитя и зарадвам, се разочаровах от момента с въжеиграчеството на Елейн без употреба на силата. Напълно неправдоподобно беше да се е научила толкова бързо на всякакви трикове
- Нинив да упреква мислено някого в стиснатост беше наистина забавен момент. Ако сравняваме кой е по-стиснат - Нинив или Валан Лука, Нинив май ще спечели състезанието. Всъщност двамата са създадени един за друг в това отношение

- Също ми беше забавно как Нинив с един поглед определи гоблените в резиденцията на пророка като "умерено хубави". Кога излезе от село, кога стана специалист по разкошно обзавеждане.
- Пророкът, истерията на последователите му и терорът на фанатизма са много реалистично представени, чак тръпки те побиват.
- Имахме цитат от Библията, много ме впечатли. Последвалите слова бяха хем смущаващи, хем смешни:
You will speak to the crowds of the Lord Dragon's boyhood, of his first words of wisdom, of the miracles that accompanied him.
- Впечатлих се как Джордан е нацелил с изумителна точност нещо много актуално в наши дни, а по-точно - съвременния инстаграм-феминизъм, който би накарал оригиналните феминистки да си направят мазоли на челата от фейспалмене ("ще ходя гола ако искам"). Не знам дали по времето, когато е писано това, този възглед е бил също така популярен и широко изразяван както днес.
- Хареса ми краткият, но съдържателен коментар върху социал-политическте строеве, критиката на Нинив към комунизма и възгледите ѝ за какво служат лордовете и кралете
- Нинив се изявява като стожер едновременно на феминизма и мъжемразството, в тези глави количеството забележки против мъжете излезе извън скалата.
- Въпреки последното, практически не ме подразни. Някак го приех като простим недостатък, каквито има всеки човек. Не знам защо така, може би защото е остра на език към всички (мъжете са с предимство), но въпреки това я е грижа за хората около нея и не би ги наранила целенасочено, за разлика от вие знаете коя. И останалите го знаят и я приемат такава, каквато е. Като я видяха кротка, това само ги накара да се притесняват за нея.
- Задраскайте горното, писах го преди да прочета 40 глава. Тук вече ми дойде в повече отношението ѝ към мъжете като към нещо като домашни животни - може да са тъпички и да ядат много, но пък са полезни в бита. Аман значи!
- Дойде ми в повече и как малко преди това, при разговора с Галад, който си беше на живот и смърт, Нинив продължаваше да усеща ускорено сърцебиене, да си мисли колко е красив и колко нежни и пронизващи са очите му. Напълно неправдоподобно беше[втори път], има си някакви граници на реалистична безмозъчност.
- Галад даде малко повече мотивация на решението си да стане Чедо на светлината, явно и той не е имунизиран срещу оглупяването от любов.
- Коронният цитат от този епизод:
Nynaeve gave Uno and Ragan each a good glare before stalking off in the opposite direction. There she had had everything arranged properly, and they had to nearly ruin it all. Men always seemed to think violence could solve anything. If she had had a stout stick, she would have thumped all three of them about the shoulders until they saw reason.
- За главата с Ранд няма какво толкова да кажа. Отново е показано как вече мисли като лидер и не се бои да бъде жесток, когато е нужно. Откъм интересните моменти - това, че помоли Егвийн да използва силата като оръжие и че тя се съгласи. Също ми е интересна реакцията на Авиенда след тяхната нощ заедно. Тя толкова се дърпаше от него преди това и беше такава драма и борба със себе си, че сега не разбирам защо е толкова спокойна и весела, поне някакви угризения очаквах да има.