13RW сезон три завърши силно, но все пак беше боклук. А четвърти започва с масивен power creep на параноята и вече дори не е смешно. Дано поне накрая измрат главните герои, че поне да си е заслужавала тази бавно движеща се влакова катастрофа. Поне си остава красив, добре изигран, и със страхотен саундтрак, та да става за гледане.
В този ред на мисли изгледах софтпорн опита на HBO да пресъздадат Skins -
Euphoria, a.k.a гърдите на колко 18-годишни актриси сме готови да пожертваме, за да може Зендая да си остане pg13, а сериала все пак да се води mature по дефиницията на хбо (минимум 2.7 цици на епизод и поне 17 пишки на сезон). Доста съм раздвоен в мнението си - оценката е нещо между 5-ца и 7-ца ама със сигурност не е 6.
От една страна в типичен за тийн драмите стил е силно изигран, красиво заснет и отново имаме перфектен саундтрак.
От друга обаче не съм сигурен дали цялото нещо не е някаква ебавка. Целия сезон се носи в slow-motion и objectify-ва де що има да се обджектифайне за тези 16-17 годишни тийнейджъри, които иначе изглеждат като 25-годишни модели на бельо или все едно са гериои от Love Island и други подобни реалити шоута. Всички са красиви като мечта, слабо облечени, перманентно надрусани с няколко вида наркотици, и се праскат кой който хване на задна.
Цялото нещо дава вайб все едно създателят Sam Levinson си носи доста ментален багаж от детските години, и сега си го изкарва чрез изкуството си.
Плота е слабо съшит от някаква дебилна динамика между Нейт и останалите герои, която кара параноичната мистерия на 13RW да изглежда реалистична за ежедневието на американския ученик, а тука shenanigan-ите на Нейт са изиграни все едно всичко е напълно сериозно.
Зендая играе за оскар та се пръска, чак почва да опира в "never go full retard" територия - героинята й притежава малко повече психични проблеми, отколкото смятам за реалистично - има adhd, ocd, няколко вида наркотични зависимости, паник атаки и каквото там им трябва на сценаристите в конкретната сцена. Иначе играе доста добре на моменти и много се зарадвах като видях, че са я направили автентично unlike-able, чак със клишираното наркоманско неадекватно държане, крадене на пари от техните и каране със всички. Но всичкия нюанс е отишъл за нейната героиня и айде, от мен да мине, за Маккей, чиято драма също е добре измислена и не се движи по кексуалната линия. Останалите актьори се налага да работят с едноизмерни карикатури, които се захранват от по един личностен quirk. Едната мацка се влюбва във всеки младеж, който й направи мили очи, и след това въпросния младеж неминуемо я зарязва, след които пуска онлайн секс касетите, които са си правили. Другата мацка е толкова сексуално awkward, че решава да стане доминатрица по грешка, въпреки че всъщност е добро момиче и си търси истинската любоф. BF-ката на Зендая е manic pixie dreamgirl на втора степен. Нейт е гледал American Psycho като малък, и е решил, че този филм е алфата и омегата на човешките взаимоотношения.
Йееа, леко съм тригернат какво минава за качествена телевизия в днешно време.