Vash wrote: ↑Thu Jan 21, 2021 10:13 am
Изобщо, има ли нещо, което може да защитиш или само си перчим идеологиите идеологиите тук
Не знам дали си наясно, но в момента в САЩ живеят хора, на които бабите и дядовците им са били роби, били са собственост, стока. Разбираш ли какво означава това? Реалностите и последиците на опресията не са се изпарили само щото белия човек си е измил лапичките. Чернокожите в САЩ произхождат от човеци, които са били буквално добитък за белия мъж, след което са били и все още са легални роби в затворническата система в САЩ. Тук имаме толкова много тлъсто наложени пластове опресия, че тя вече интернализирана в американската култура. Последиците от всичко това засягат POC днес във всички сфери на живота, включително хора, които са изплували от блатото и са се реализирали, като професионалисти.
Примери море, отваряш YouTube и гледаш. Audit the Audit не е лош канал, където нагледно можеш да видиш колко интернализиран е расизма в САЩ. Особено показателни са случаите, където куките мачкат богати цветнокожи граждани. Салехе Брембъри? Дизайнер на Версаче се разхожда в Калифорния, куките му слагат белезници и го претърсват за неправилно пресичане. Или наскоро ситуацията, където 20 минути тормозиха чернокож собственик на бизнес, защото било подозрително да работи след полунощ и буквално някакъв рандъм дюд мина по улицата и им подвикна, че това е собственика на магазина и гадовете си тръгнаха на мига.
Разгледай някои от тези ситуации и може би ще разбереш защо POC имат нужда от помощ. Или не, кой знае, все пак колко консервативни българи църкат, че циганите живеят само на държавни помощи, като същевременно с това ги третират, като по-низша форма на живот. Звучи нелепо нали? Да искаш циганина да не живее на държавни помощи и да се реализира, като белия човек, а междувременно имаш специална дума за него - циганин. Той не е българин, щото българина е твърде горд да го сравняват с такива същества, той е циганин. Ама 100% има същите възможности, като белия българин и никой не го третира различно заради цвета на кожата му.
ТОП КЕК БРО! Не знам дали разбирате колко смешно ми звучите...