Въпреки голямото ми желание да участвам в дискусиите, нещо позациклих. Прочетох глави 20-24 много бързо, после три дни четох само комикси и гледах сериали
И сега прочетох глава 25 и останах шокиран, не знам как да се чувствам
- Spoiler: show
- Каладин не усеща удовлетворение като войник, нито като хирург, затова осъзнава, че трябва да стане... психолог
Не знам какво мисля за по въпроса.
Забавно е как веднага почва с емпиричните методи и казва "опитайте различни видове лечения при хора с меланхолия, тревожност и посттравматичен стрес и вижте кой подход при коя група дава най-добрите резултати"
В смисъл - това са някакви основни, съвсем базови разбирания, които обаче никой от "специалистите" в книгата ги няма, затова когато Каладин каже нещо такова, изпъква като невероятния и уникален психолог и терапевт
Няма лошо, че е избрал тази кариерна ориентация, но просто ми се иска "специалистите" в книгата да не бяха показани като тотално некадърни, защото това налага вредни стереотипи за психиатричното лечение. И странно ми се вижда да са ЧАК ПЪК ТОЛКОВА зле ардентите, че да затварят всички в тъмни килии и да очакват така да се оправят - уж културата и цивилизацията е малко по-развита.
Иначе сега наистина виждам пробойни в уж съвършения уърлд-билдинг на Сандерсън. Просто някои неща са нелепи

И те и преди са били нелепи, просто сега ги виждам по-ясно.
Примерно едно време много се радвах на интригуващата система от полови роли, в която мъжете са войни и се бият, а жените са книжниците и съответно мъж да чете им изглежда нехармонично - като жена да е с броня и да се бие с меч. И това е интересен опит за създаване на друг тип свят от нашия, свят с различни полови роли. Обаче Сандерсън не обмисля нещата докрай и пак почва да налага стереотипи и разбирания от нашия свят. Макар жените да са единствените, които са грамотни и могат да четат, пак са репресираната група в обществото. Най-смешно е при хирурзите - щом в този свят само за жените е прието да четат, защо тогава хирурзите не са основно жени? Но не - за да се запази логиката на
нашия свят - мъжете са хирурзите, жените са само подчинени асистентки, то се чупи напълно логиката на
измисления свят - и великите хирурзи и лекари не могат да четат и имат нужда асистентките да им четат книгите за болести, за да научат как да лекуват

Безумно е! Докторът разбира всички лекарства и значението им, но го знае само защото асистентката му е прочела веднъж книгата за лекарствата.... И ако в кабинета има шкафче с лекарства, то докторът няма да знае кое да даде на пациента, защото не може да прочете етикетите, трябва асистентката да ги прочете
Абсолютно нелогично. Да дадеш на жените толкова голяма сила - грамотност!!! - но пак да ги направиш подчинени дори в професии, които изцяло разчитат на грамотност, е доста недоклатена работа.