Минах пролога + глави 1-4
- Spoiler: show
Героите ми се струват добре написани, оценявам как Сандерсън им хвърля по някой допълнителен елемент или пласт, който да ги направи истински личности.
Обаче атмосферата малко му куца. А най ме дразнят голяма част от диалозите. Защо всички персонажи, които са иначе различни и дори задълбочени, говорят по този идитски начин с шеговити лековати остроумия като американски тийнейджъри? Имам чувството, че и в предишните книги е било така, просто тогава не съм го забелязвал толкова. Някак като герои от Бъфи са всичките. И това работеше добре в Бъфи, защото там героите си бяха американски тийнейджъри, но тук, където са хора на различни възрастни от различни култури, определено ме вади от историята и цялото нещо ми лъха на фалш. Малко ми напомни на Frozen II и стила, в който Олаф преразказа събитията от първия филм

Доста жалко, че Сандерсън така сам си проваля атмосферата и дълбочината на героите, за да пуска такива тъпи лафчета. Примерно в Dawnshard някои от героите също говореха по този начин, но по-рядко, а Рисн и Никли, примерно, изобщо не говореха така. И новелата печелеше от това.