Като нов член на форума, ще се включа в темата първо с бързо мнение за Брандън и Stormlight, че после да мога по-ползотворно да участвам и в дискусиите за RoW
Като цяло мисля, че бих прочело всичко, което Сандерсън издаде, просто защото винаги ме изненадва какви светове и магии измисля. Светостроенето ми е малка слабост, така че обичайно не оставам разочарова с БС. Също така нямам никакъв проблем с героите му и мнението ми всъщност е обратното на повече форумци в темата като гледам

В същото време обаче, не бих казала, че БС е най-великият автор на света (не съм сигурна дали изобщо бих го казала това за някого). До момента съм чела Mistborn 2те Ери и Stormlight и, въпреки че много ми харесват, винаги има нещо, което леко ми липсва и някак не успявам да си изградя емоционалната привързаност, която имам с други книги. Обратите, които БС прави, са ми доста hit or miss - понякога ми идват твърде изневиделица, без да е имало достатъчно foreshadowing или поне не е било достатъчно очевидно за средностатистическия читател като мен. Помня, че края на 1ва Ера ми се стори точно такъв - изобщо не бях разбрала, че подобно нещо е възможно в този свят и малко бях WTF. Тук идва и въпросът с lore-a на Cosmere - четох предни мнения в темата и общо взето съм съгласна и с двете страни. Много е яко да намираш разни скрити неща, да можеш да се ровиш и да научаваш повече за света на всеки следващ прочит, обаче от друга страна не ми харесва, че БС дава не малка част от информацията и отговорите в интервюта и Q&A сесии. Не искам да трябва да следя всяка дума, която му излезе от устата, за да си отговоря на 3 въпроса... Също, знам, че информацията доста често е скрита, така че да не пречи на читателите, на които не им дреме за вселената на Сандерсън (въпреки че това не работи особено в Stormlight ...), обаче понякога е толкова скрита, че ако не чета фен уикита няма шанс да я открия и честно казано почвам да се чувстват тъпа, че нищо не разбирам...
По отношение на самия Stormlight - всички книги ми харесват, нямам проблем с Шалан, даже в третата ми хареса колко яко се оплете сама в илюзиите си само и само, за да не се сблъска с миналото си. Интересно ми е как ще се развие образът ѝ. Съгласна съм, че "пътешествията" из Колинар и Шейдсмар можеха да са по-кратки, но като цяло не ми пречеха. Далеч не съм толкова отрицателно настроена към книгата и очаквам хубави неща и от 4тата. В тази връзка, чудя се дали да не прочета излезналите глави - хем ми се иска да чета всичко наведнъж, хем искам да се джойна към спойлерските дискусии в Reddit и да прочета постовете на БС там, а знам, че ако го оставя за след като излезе книгата няма да ми се занимава след всяка глава да "тичам" към Reddit, Youtube и т.н.
По отношение на новелата, малко се дразня на липсата на ясна информация. Очевидно, че случващото се в нея ще е важно за четвъртата книга, но в същото време не съм сигурна, че изобщо ще има от къде да се купи преди RoW да излезе.. Знам, че участвалите в Kickstarter-a с 10$ ще получат електронната книга (тази опция вече я няма), но това значи ли че новелата ще е exclusive content за тях, поне първите няколко месеца??
Еми... толкоз от мен