Dude what?tigermaster wrote: ↑Wed Jun 10, 2020 12:01 pmХайде само да не приравняваш диетичните предпочитания на расата. Едното е личен избор, другото не е.Amikae wrote: ↑Wed Jun 10, 2020 10:38 amThat's exactly my point. При липсата на религия имаш свободата да си кажеш, че нещо те дразни, не ти харесва и съответно го пращаш по дяволите. Сега аз съм сигурен, че ти си сигурна в правотата на дразнението си към пенявещите се гадни вегани, но ако поразместим и разменим тук таме някоя думичка и написаното горе няма да звучи много по различно от нещо, което един расист би написал.

Как можеш да докажеш, като атеист, че съществуват обективно морални и неморални действия? Моралът е блудкаво понятие без да се дефинират други неща. В контекста на атеизма моралът е каквото си решиш и стига да спазваш законите на обществото, в което живееш, никой не може да ти каже, че не си прав. Така че според твоя морал може случилото се с Джордж Флойд да е напълно нормално. Дрогиран престъпник някакъв, убит от полицията, който не заслужава съпричастност.Slex wrote: ↑Wed Jun 10, 2020 11:44 amА малко по-сериозно, съмненията за връзка между съществуването на обективни морални факти и боговете могат да бъдат проследени назад поне до Платон. Ако такива факти съществуват, те са определени от техни характеристики, които не зависят от отсъствието или съществуването на Бог или много богове. Имайки предвид многообразието от религии и различните морално-етични предписания, няма как всичките да разкриват обективно съществуващи морални норми. Отделен въпрос е, че метафизическата представа за божественото често включва презумпцията за санкциониране на простъпки спрямо тези норми, т.е. някаква форма на божествена справедливост. Но няма логическа необходимост съществуването на морални обективни факти да върви ръка за ръка със самоподдържаща се система от санкции, а много често липсата на последното (погрешно) се приема като доказателство за отсъствие и на първите. Аз съм атеист, смятам че има обективно морални и неморални действия, но е очевидно, че няма пряка връзка между характера на тези действия и резултатите от тях. Сам по себе си един морален факт не е в състояние да инициира някаква каузална верига от събития, това е възможно дотолкова, доколкото има хора, които го разпознават като такъв и имат интересите и възможностите да направят нещо в тази връзка.
Освен ако не вярваш, че моралът е продукт на еволюцията. Което е доста съмнително твърдение.
@Slex Тагвам те, че едитнах, извинявай.