Оказа се, че няма ново оръжие в
The Foundation (първият експенжън на
Контрол).
Shape и
Fracture са две разновидности на едно и също (ново) абилити, което се използва за платформинг (има "приложимост" и в кютека, но на строго определени места). Ъпгрейда на щита е читав, има нови модове (малко от тях, както и преди, наистина полезни - повечето не) и картата е барната, за да добие "плътност". Още държа на мнението си, че локейшъна на риспоуна и бързия избор на само две оръжия не ме дразни толкова много, но като цяло бих желал да видя нещо документално, защо наистина са ги направили така нещата. Все си мисля, че поне относно UI-a можеха да се постараят повече.
Иначе, историята продължава директно, откъдето приключи Контрол и, като цяло, е отлично допълнение към играта (не предлага нищо ново, бът ху керс) - има нови "разкрития" и цялостната история придобива повече плътност, така че The Foundation е повече от отлично продължение на Control.

Новата
карта е превъзходна с клаустрофобичната атмосфера на пещерните си тунели, осеяни с керемиден
пясък. Допълните мисии бяха страхотни (заедно с един огромен пъзел, подобен на този, в който печелиш голдън сюта, но в пъти по-голям - признавам, въпреки че повечето "загадки" бяха логични, се допитах до гуглето за
разрешаването му), а едната от тях направо ме почупи от кеф.
п.п. отностно модовете - голяма част от тях са бъфове срещу всякакъв демидж + такива, които дават кинчи, и са ми адски безсмислени, но бая народ се е затруднявал с бойната система в играта, така че разбирам защо са ги добавили.
п.п.п. лицевите анимации продължават да са кринджи - нищо не може да задмине L.A. Noire по този параграф, вече десет години.
п.п.п.п. стоманобетонният и мраморен хлад на играта са опияняващи.
п.п.п.п.п. нямам абсолютно никакво търпение да излезе следващия - AWE, тази година.