Коронавирусът и ние

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Re: Коронавирусът и ние

Post by Litz » Fri Mar 13, 2020 10:08 pm

Moridin wrote:
Fri Mar 13, 2020 9:53 pm
Какво точно е странно в купуването на акции дето сте писали по-горе? Не само че е доста валидна логика, но и е начин да се инжектира някакъв капитал в потъващи компании, които могат да завлекат доста работници ако заминат
Ми тва, че имаш панданемия, хора умират, хората няма как да се тестват, повечето хора са принудени да работят, щото системата им е крака, почти никой не е осигурен, няма кой да се грижи за децата и на това отгоре тоя да вика с усмивка "тва е чудесно нещо, прекрасно, супер фън, баси якото"

Супер цинично е. Да много ясно, че ще се закрепят нещата, но тва по какъв начин интересува, най-застрашената част от населението? Пък и не всички акции са некви стабилни. Примерно банковите акции са все още в гъза и продължават да потъват, 12 години след кризата. Рош (неква фармацевтична компания) генусшайнетата доскоро бяха 345 Франка(заради МС нещото май), ся са 265. Не съм на работа и не знам как вървят в момента директно. ама положението е тежко. Плюс нали, не всяка инвестиция, би имала възвращаемост.

Та според мен да говориш с усмивка, как Корона вирус е нещо чудесно, е направо грозно. Звучи като злодей от Бонд филм направо.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 13, 2020 10:11 pm

От цитираното не оставам с никакво впечатление за циничност - напротив, доста смислено е да се каже нещо такова, за да облекчи поне малко свободното падане на борсите. То че ще има купуване при ниски акции, така или иначе ще има. Та не съм с тебе тука. Хеле пък че някои акции ще продължат да падат - естествено, че ще продължат, борсата е така, всеки си носи риска.

Колкото до Болсонаро, гугъл изглежда да смята, че не е заразен? И Тръмп така каза сега в няква пресконф (за кво седя и ги гледам тия неща, и аз не знам).
This is it. Ground zero.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Fri Mar 13, 2020 10:13 pm

Moridin wrote:
Fri Mar 13, 2020 10:11 pm
От цитираното не оставам с никакво впечатление за циничност - напротив, доста смислено е да се каже нещо такова, за да облекчи поне малко свободното падане на борсите. То че ще има купуване при ниски акции, така или иначе ще има. Та не съм с тебе тука. Хеле пък че някои акции ще продължат да падат - естествено, че ще продължат, борсата е така, всеки си носи риска.

Колкото до Болсонаро, гугъл изглежда да смята, че не е заразен? И Тръмп така каза сега в няква пресконф (за кво седя и ги гледам тия неща, и аз не знам).

Е гледах му изказването на въпросния, тоя беше ухилен до уши само дето не свърши от кеф, докато ги приказваше тия неща.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Mar 13, 2020 10:24 pm

Това му е работата на човека, цялата финансова система се крепи на доверие. Няма как да каже "Много по-зле ще става, продавайте, пичове!", дори и да мисли, че е така. Съмнява ме много потенциални инвеститори да го слушат anyway.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Mar 13, 2020 11:32 pm

Image
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Fri Mar 13, 2020 11:32 pm

Moridin wrote:
Fri Mar 13, 2020 9:53 pm
Какво точно е странно в купуването на акции дето сте писали по-горе? Не само че е доста валидна логика, но и е начин да се инжектира някакъв капитал в потъващи компании, които могат да завлекат доста работници ако заминат
Няма нищо странно в това. Странното е, че тоя го казва по такъв опростен начин на всичкото всевъзможно чиляк.
The hardest battles are fought in the mind.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Mar 13, 2020 11:48 pm

vvvsf.jpg
vvvsf.jpg (56.91 KiB) Viewed 3022 times
:beer: :D
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Sat Mar 14, 2020 12:48 am

Amelia wrote:
Fri Mar 13, 2020 9:55 pm
За акциите и ние със Сашко обмисляме да купим някоя друга на Тесла и АМД като се посрине още малко пазара лол. Нямам представа как, щото не сме го правили досега, ама като ни карантинират, поне ще имаме време да гуглиме.
Ако се решите да купувате с реални инвестиционни цели, недейте да си избирате единични компании.
Alexis wrote:
Fri Mar 13, 2020 6:53 pm
Няма ясни следващи нужни стъпки. Ваксина не може да се появи от нищото без да следва логичните стъки, тоест най-рано в идеалния случай около декември. Специфично лечение засега няма, тестват се съществуващи антивирусни препарати, за да се види кой става. Това ако покаже някакъв резултат е насока, в която може да се действа. Целта е просто да не се претовари мед. система...
Еми има разумни следващи стъпки, които могат да увеличат капацитета на медицинската система. Елементарни организационни неща като примерно да се пусне информация къде може да се обади човек ако мисли че е болен, да се обяви във всеки град сериозно болните в коя болница се карат (това в София май още не са го избистрили), да се подготвят планове каква е реакцията при различни бройки случаи, да се подготвят за сдобиване с повече дихателни апарати. Надявам се всичко това вече се прави, защото надали дори тези мерки ще задържат броя случаи толкова нисък завинаги. В крайна сметка не може държавата и света да функционират под карантина 18 месеца или колкото там би отнело да се разработи, тества, произведе и разпространи ваксина.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Mar 14, 2020 1:11 am

Ambartanen wrote:
Sat Mar 14, 2020 12:48 am
Елементарни организационни неща като примерно да се пусне информация къде може да се обади човек ако мисли че е болен, да се обяви във всеки град сериозно болните в коя болница се карат (това в София май още не са го избистрили), да се подготвят планове каква е реакцията при различни бройки случаи, да се подготвят за сдобиване с повече дихателни апарати.
В София в момента имаш поне 300000 души които мислят че са на смъртен одър. Единственото което ще направиш е да ебеш мамата на малкото капацитет който има.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Mar 14, 2020 2:10 am

Извадка от статия на консервативен вестник в Канада относно мерките, обявени от либералите:

"But the politicians have caught up. The opposition parties deserve credit too for having passed the new NAFTA legislation and granting the government spending authority before parliament adjourned for five weeks.

We are fortunate to be blessed with conscientious lawmakers and competent public servants. They are not perfect but who among us would want to face this terrible pathogen in a country other than Canada?"

Днес всички си заебаха партийните интереси и оформиха качествен план без каквото и да е политическо джафкане. Респект за това.

А самият план е точно това, което в САЩ няма начин да се случи - ще има огромна подкрепа за всички засегнати от кризата, за да няма избор между насъщния или здравето на обществото.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Sat Mar 14, 2020 2:12 am

Капацитета на кое? Щото на бая места вече успяха да измислят как могат да направят начин всеки желаещ да се тества. В България е рано за такова нещо, но ще е добре да има готовност да се отворят ако случаите се увеличат.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Mar 14, 2020 3:28 am

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Sat Mar 14, 2020 11:13 am

Litz wrote:
Fri Mar 13, 2020 9:08 pm
Meanwhile in the US
Treasury Secretary Steven Mnuchin argued today that the coronavirus pandemic presents "a great investment opportunity," insisting that global markets spooked by the public health crisis will rebound eventually

"You know, I look back at people who bought stocks after the crash in 1987, people who bought stocks after the financial crisis. For long-term investors, this will be a great investment opportunity."
:shock:
аз малко със закъснение, но който може да играе на борсата ся си е бало дома за бъдещи печалби, малцина ще направят много пари.

пп. аз се радвам, че съм на остров, зася тука се действа адекватно и взимат пример от държавите, които действат адекватно, за сащ дори не се обелва дума, там е такава пародия, че направо не му се четат новините, идващи от там.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Mar 14, 2020 11:20 am

Ambartanen wrote:
Sat Mar 14, 2020 12:48 am
Елементарни организационни неща като примерно да се пусне информация къде може да се обади човек ако мисли че е болен, да се обяви във всеки град сериозно болните в коя болница се карат (това в София май още не са го избистрили), да се подготвят планове каква е реакцията при различни бройки случаи, да се подготвят за сдобиване с повече дихателни апарати. Надявам се всичко това вече се прави, защото надали дори тези мерки ще задържат броя случаи толкова нисък завинаги. В крайна сметка не може държавата и света да функционират под карантина 18 месеца или колкото там би отнело да се разработи, тества, произведе и разпространи ваксина.
За държавата на калинките, която всяка година е изненадана от първия сняг ли говориш?
Тест можеш да си направиш в София, Пловдив (за Пловдив не съм сигурен) и Стара Загора срещу скромната сума от 200 лева.

Няма какво толкова да направим. Аз съм прецакан, щото нямам отпуска в момента. Не виждам какво мога да направя освен да ползвам гел за ръце и витамин Д, който в момента не мога да намеря в наличност. Колкото може да страня от контакти. И друго не виждам какво. За мен няма смисъл от маска, не виждам ако вирусът е такъв какъвто го описват официално, какво ще ми помогне маска.
Паника нямало само че вчера и днес обиколих няколко малки магазинчета и всичко е на изчерпване.
Извод - пачка кибрит, газовата лампа и в землянката...

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Mar 14, 2020 11:28 am

Moridin wrote:
Fri Mar 13, 2020 5:30 pm
Бързо минахме на италианските забрани май - само аптеки, хранителни магазини, бензиностанции и т.н. остават отворени, на всички работодатели се препоръчва да минат на дистанционен труд.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/ ... o-vvezhda/
Само дето не важи за държавните/общинските служби и дейности. И едно е да се препоръча, друго е да се нареди.

Сериозно какъв е смисъла? Оня ден отивам в клон на държавна служба по работа - забранено било да влизат външни лица. Е аз си влязах по работа но какъв е смисъла? В три стаи наблъскани 20 служителя...