Седмия том на RWBY завърши ужасно и в пряк (за героите), и в преносен смисъл. Не е ясно как и накъде ще се развива сериала нататък предвид напускането на главния аниматор и финансовото състояние на студиото.
Целият този шум около Кроу и Кловър - ами да, написани са като да искат да са повече от приятели и всички които го отричат просто си затварят очите. Не е и много трудно за разкодиране предвид елементарния декларативен стил на сценаристите.
Което ни води и до поредното kill your gays клише. Не мога да разбира толкова ли е трудно да се избегне? Лично не ми пука дали ще има такива връзки в сюжета или не, но дори и на мен ми се повръща от това развитие. Подходящи trope-ове ли няма? А и трябва ли винаги да се пише с шаблони, за да може предполагаемо тъпият зрител, да разбере за какво иде реч?
Другата по-централна куиър двойка - Блейк и Йънг също са ужасно написани. Камерата постоянно набива "Ето вижте как ще реагират, и ето пак, и ето пак, и ето пак...". Добре де, знаем го отдавна, имате ли нещо ново да кажете по темата, някакво развитие? Това не е характеризация на образите, а преекспониране на една единствена черта по особено досаден начин. Сигурно вече и на техните шипъри им е писнало.
Не че цялата куиър тематика е важна за сюжета на RWBY (но пък доста врява се вдигна около нея в интернет), просто демонстрира слабостите, които шоуто има във всички останали аспекти - нелогични персонажи, нелогично реагиращи на света около тях и взимащи абсурдни дългосрочни решения, резки промени в понятията, специалните умения и митологията, retcon...
Робин е пример за такъв недомислен герой и докато тя е нов и неразвит персонаж, Джеймс (генерал Айрънууд) беше малко по-смислен преди, а сега е просто идиот с мания за контрол.
Предвид, че тук се ползват множество аниме и JRPG trope-вое, често се ползва лошо изпълненото "всички възрастни са корумпирани и некомпетентни лицемери".
Поне имаше известно количество екшън, той компенсира скуката донякъде.
Както обикновено, основното ми оправдание да следя шоуто бяха Вайс и Нео. То и в началото беше така, но с тях беше и Роман, който за съжаление преди доста сезони беше погълнат нелепо от една гигантска птица.