И това е бая тъжна дискусия, според мен, щом толкова голям процент от хората на Земята сме се стиснали своята идентичност и крещим "не, друг не може да ме разбере, друг не може да бъде като мен, само човек като мен може да ме разбере".

Аз, като си мисля за любимите си персонажи, откривам, че те доста често са различни от авторите, които са ги създали. Джордж Мартин и Санса - 50 годишен въздебеличък хетеро чичко създава момиченце на 11, "Soft-spoken sweet-smelling Sansa, who loved silks, songs, chivalry and tall gallant knights with handsome faces." и предава гласът ѝ по невероятен начин; Робин Хоб и Шута - там бяла хетеро жена, която си работи в собствената си малка ферма създава джендър-флуид пророк с потъмняваща кожа; Урсула Легуин и Гед - бяла жена от заможно семейство с престижно образование създава цветнокожо бедно момче от затънтен остров... Франк Милър и Електра; Джоан Роулинг и Хари Потър...
Ако тази максима "не можеш да създадеш добре персонаж, различен от теб" беше популярна по-рано, Юго нямаше да пише за Гаврош и Козет, Толстой нямаше да пише за Ана Каренина и Наташа Ростова, Леонардо да Винчи нямаше да нарисува Мона Лиза, Мери Шели нямаше да напише Франкейнщайн, Вагнер нямаше да изкомпозира химна на Валкириите... Всички щяха да създават само автопортрети, филмите щяха да са само автобиографични и документални...
Напомня ми на една случка от гимназиалните ми години, когато двама съученици, от най-посредствените в интелектуално отношение, обясняваха на целия клас, че Ботев е несъмнено много по-добър поет от Вазов, защото Ботев действително е умрял в освободителната война, а Вазов си е живял до дълбоки старини, съответно не му е "истинска" поезията за хората, умиращи за свободата, а на Ботев е по-истинска, тоест с по-висока художествена стойност.
Късно е, а нещо ме е ударило на поезия