Тука бурни дискусии за първи сезон, а за втори - тотален игнор
Аз изгледах тези дни първи сезон. Преди, когато бях видял само първи епизод, написах "Нещо му липсва". И сега ми е такова мнението, просто вече имам по-ясна представа какво точно е това.
- Сценарият и персонажите са общо взето на ниво CW. Положението е лошо. Най-фрапиращото е с Лира, която през по-голямата част от сериала е ужасно... никаква. В смисъл - социалната психология ни учи, че поведението на човек е повлияно както от ситуацията, в която се намира, така и от личността. При Лира в този сериал проблемът е, че тя
няма личност - всяко нейно действие е напълно продиктувано от ситуацията, винаги е най-популярната реакция на такава ситуация. Приятелят ѝ изчезва - ок, тя ще опита да го намери. Богата дама я кани за пътува и живее в разкож - ок, отива. Дамата се оказва зла и я бие - Лира ще избяга. Докато бяга от дамата, цигани ѝ предлагат да я скрият на корабчето, щото иначе дамата ще я намери - ок, скрива се. Просто всичко което прави, е най-обичайната реакция на ситуацията. Никога не взема активни избори. То това дори не е пасивност - пасивността предлага поне липса на действие. А тя прави действия, просто винаги са най-стандартните и очаквани. И съответно няма характер, няма личност. Едва в седми епизод (от осем) вече извършва неща, продиктувани от личността ѝ и това е толкова невероятно, че Мечокът дори ѝ дава ново име - Lyra Silvertongue (в книгите много хубаво беше казано Лира Среброуста, при превода в HBO Go беше казано баналното Лира Сладкодумна - май на Артлайн преводачите са помагали).
- Освен, че няма характер, Лира като цяло няма и визия. Съвсем стандартна е, с къса права косичка и обикновено лице. Във визуална медия можеха поне на външен вид да я накарат да изпъква - с буйна бухнала коса, лунички по лицето, да я направят
специална поне във визуално, ако не сценарно отношение. А тя и така е посредствена.
- Актьорите са мискастнати. Рут Уилсън е прекрасна, но не е за тази роля. Госпожа Колтър трябва да е изящна, напълно изискана, всяко нейно движение да е аристократично и благородно. Рут Уилсън не е такава, няма това излъчване - тя е по-земна, по-обикновена. В Аферата много добре я бяха подбрали за изключително красива сервитьорка от малко провинциално градче. Тук в някои сцени, вместо да излъчва аристократичност и изящност, приличаше на лелка, която си е облякла най-скъпия костюм за да иде до месарския магазин. Джеймс Макавой същата работа - Азриел трябва да е много по-харизматичен, уверен и мъжествен от това, което показа Джеймс Макавой. Жалък изглеждаше. И двамата с Рут Уилсън нямат никаква химия, целувката им накрая беше супер зле, много повече се разчувствах от прегръдката на маймунката и тигрицата - това беше въздействащо. Летецът също беше зле, майката на Уил много театрално и изкуствено стоеше... Изобщо, ако бяха за театрална постановка, щяха да са ок, но за сериал - не.
- Иначе от другите имаше тук там добри попълнение. Вещицата Серафина беше ок, мъжът ѝ също. В първи епизод се чудех "Абе, откъде ми е познатая тая русата циганка?". После се усетих, че това е Ан-Мари Дъф, когато играеше с Том Харди в един минисериал за Елизабет с музиката на българския лондонски хор. Тя е яка и дава всичко от себе си в ролята, но героинята е едноизмерна.
- На Уил цялата линия е толкова бавна и разтеглена, защото Уил в първата книга го няма. Така че тук са решили из целия сезон да разтеглят неговата първа глава от втората книга.
- Цветовете наистина са много убити и гадни и анти-приказни.
Нооооо, като цяло става за гледане, просто си е зле

Бих погледнал втори сезон, да видя има ли подобрение.