Dr. Horrible wrote: ↑Thu Sep 12, 2019 8:42 pm
Аха - белият ми страх се разкривал

Тея заучени фрази са ми като точки от Манифеста на Бореца за социална справедливост... Ако някой оспори мнението му, това е белият му страх, че ще си загуби властта
Аз полагам сериозно усилие да не правя нещата лични, но ако държиш да си говорим с подигравки, не мисля, че ще ти хареса резултатът. Не е като твоите "аз пък имах един случай" коментари да не съм ги виждал като метод за спор преди. Това първо. Второ, белият страх е инстинкт, който няма нищо общо с конкретните ти обстоятелства, а с усещането за посегателство върху нещо, което считаш за собствена "територия". В случая на българин, който няма особено много вземане-даване с РОС, това може да бъде чисто на ниво изкуство, но не го прави по-малко страх, че някой се опитва да ти отнеме нещо.
И ми е също тъй безумно да се твърди, че ако един човек е роден с физиологично заболяване, това е равен старт, щото е имал шанс да ходи на училище, но ако е роден с тъмна кожа, това не е равен старт.
Дай да ти дам един казус. Кажи ми сега, по твоята логика, ако черно дете е осиновено от бяло семейство, ако е ходело на същото училище като бялото дете от същото семейство и е имало достъп до същото образование, но като порасне изкарва заплата с 40% по-ниска от тази на бялото му братче, значи ли, че двамата са имали напълно равен старт, но просто не са успели да получат равен финал? Сериозно питам. Щото по твойта логика така излиза. Излиза, че ако дете с дислексия не успее да се справи в образователна система, създадена да обучава и подкрепя хората без дислексия, то това е нормално, никой не му гарантира равен финал, но ако чернокожо дете не успее да се реализира, това е заради расизъм?
Тук вината е моя - по някакъв начин успях да прочета поста ти два пъти и да проспя дислексията, мислех, че говориш просто за различни качества. Посипсвам си главата с пепел. Единственото, което бих добавил, е че детето с дислексия заслужава да има достъп до уроци и 1:1 помощ, за да преодолее съответния проблем. ТОВА в случая би бил равният старт.
Що се отнася до черното дете, осиновено от бялата двойка, не съм сигурен точно какво искаше да докажеш с това, защото изхождаш от някакъв strawman аргумент, който описва "равния старт" като нещо едноизмерно и автоматизирано, вместо като сложна структура, която трябва да се цели в един куп социални и психологически проблеми едновременно. В случая с черното дете, то НЯМА да получи същото образование в същото училище, защото извън достъпа до съответните институции, това дете ще бъде третирано по различен начин от съученици и учители, което ще доведе до различен успех. Тук отново няма еднозначен отговор на въпроса как да променим отношенията на хората към различните от тях, щото ако имаше, щяхме да сме победили расизма, хомофобията и де що има биготрии. Но да се правим, че проблем няма и че всичко е наред, не е по-добро решение. Или още по-зле - ултра циничната концепция, че ако натиснем твърде силно, ще има твърде много отпор, и съответно не е добре да се опитваме.
Именно затова говоря, като ти казвам, че се фокусираш върху неравноправието по два единствени показателя, щото само те двете са в таргета на определена политическа група в момента. Според това мислене дайвърсити означава чернокож и куиър човек. Ако има такива във филм – супер!, има дайвърсити!!! Ако има актьори от всякакви други неравни стартове - nah, няма дайвърсити, това не е равния старт, за който говорим, само бял страх дали ще се задържи властта.
Неравни стартове бол, има за всеки. Това, че в тоя форум не дискутираме твърде много половото неравенство или икономическия дисбаланс, или disability issues, или един куп други сериозни проблеми, не значи, че аз не се вълнувам от тях. Нито пък това, че са фокус на дадена политическа партия, ги прави с нещо по-недостойни. Просто обикновено проблемите, които се повдигат ТУК, са свързани с това, че някой се държи като ощипана булка, щото не се дави в море от белота в поредния холивудски боклук, защото това е в основата си entertainment-driven форум.
Но също така всеки има правото да счита определени проблеми за по-големи и важни от други и не възнамерявам да се авто-парализирам с "еми то толкова много други неща са също важни".
And you can't dance with a devil on your back...