Не ми е за бройката, а просто за типа история.
Кой какво чете V: Brave New World
Re: Кой какво чете V: Brave New World
And you can't dance with a devil on your back...
Съгласен, но бройката може да се разглежда и като индикатор за мащаба/типа на историята - предполагам за това и направи твоя коментар по Firefly.
Elves dig rocket launchers.
The end of all things - Джон Скалзи - Малко разочароваща о все пак да довърша поредицата.
Колапс - Джон Скалзи - Очарован съм от предишните му книги и реших да дам шанс и на тази, някак си не е за мен.(но я дочетох)
Музика на Тишината --- малко странна ..
Великият Дизайн - Хокинг и Млодинов - Хубава и приятна книга, за всеки незапознат с теориите в астрономията вероятно ще му се стори интересна но няма нищо ново ...
Колапс - Джон Скалзи - Очарован съм от предишните му книги и реших да дам шанс и на тази, някак си не е за мен.(но я дочетох)
Музика на Тишината --- малко странна ..
Великият Дизайн - Хокинг и Млодинов - Хубава и приятна книга, за всеки незапознат с теориите в астрономията вероятно ще му се стори интересна но няма нищо ново ...
- tiffany aching
- Misting
Уф, оставих ги. По-нататък във времето ще им дам още един шанс, макар че от опит зная - не ме ли грабне някоя книга (автор) веднага и продължавайки да чета, в огромна част от случаите съжалявам. Разбира се и други варианти има.tiffany aching wrote: ↑Sun May 19, 2019 3:36 pmНа компютъра чета поредицата за Влад Талтош на Стивън Бруст и Талисманът на Стивън Кинг и Питър Строб. Когато приключа, евентуално ще пиша в съответните теми.![]()

Обаче минах за втори път "Вещерът" и сега ми се стори много по-приемлива! Да, все така дразнят прекалено разказвачество, което въпреки различните перспективи, кой знае защо звучи подозрително

Както е и в самия край на "Господарката на езерото" - разговорът между Цири и Галахад:
- Spoiler: show
- Spoiler: show

Силно се надявам някога да преведат и останалите части... Пробвах да чета Бакър в оригинал, но нивото ми на английски не позволява да се насладя на подобен тип произведение. От ревютата в списанието разбрах, че нещата отиват на зле и в тази поредица, но предпочитам лично да се уверя.

Прочетох и "Шаолин" на Бернард Мьощъл с подзаглавие "Как да постигнем покой, яснота и вътрешна сила". Ценни съвети.

Захванах Wayland's Principia на Richard Garfinkle, интересна ми е, ама като гледам ще ми отнеме следващата петилетка. 

https://www.goodreads.com/book/show/782 ... -principia

https://www.goodreads.com/book/show/782 ... -principia
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- tiffany aching
- Misting
Забравих да спомена най-хубавата книга, четена напоследък
и това е "Срещи с известните" на Калин Терзийски.
Този човек/писането му е световно богатство. И този път не бе изключение - четейки това негово произведение, изпитах блажено безвремие и pure joy от цялата тази комбинация откровеност, интелект и човеколюбие! Иде ми да изредя всякакви суперлативи за книгата, които ще звучат на непосветените
патетично и екзалтирано, за това ето малка част от нея:
https://offnews.bg/kultura/kalin-terzij ... 6213.html
Нямам търпение да прочета и "Вълнения", когато излезе на пазара...

Този човек/писането му е световно богатство. И този път не бе изключение - четейки това негово произведение, изпитах блажено безвремие и pure joy от цялата тази комбинация откровеност, интелект и човеколюбие! Иде ми да изредя всякакви суперлативи за книгата, които ще звучат на непосветените

https://offnews.bg/kultura/kalin-terzij ... 6213.html
Нямам търпение да прочета и "Вълнения", когато излезе на пазара...
empress of Forever на Макс Гладстоун. Твърде е яка засега!
Пробвах Songs of Love and Death (anthology) by George R. R. Martin & Gardner Dozois, понеже включва разказ на Робин Хоб, пък и Books of Swords имаше добри попадения. Като цяло... бла. Робин Хоб беше добра, ест, Ний Геймън имаше хубав разказ също, но от останалите като че ли само един беше достатъчно добър да си заслужава времето (Hurt Me by M L N Hanover). Или аз съм прекалено придирчива, или е изключително трудно да пишеш за любов, особено пък за това как се поражда тя. 

- tigermaster
- Elder God
Захванах "Последното кралство" на Бърнард Корнуел. От четири години съм фен на сериала, даже първия акаунт в Нетфликс си го направих заради него и една от причините тогава да не го подновя след изтичането на безплатния период беше, че сериалът не беше достъпен от България.
Както и да е, разликите с книгата, оказва се, са огромни, както във външния вид на героите - което ме вкарва в неочакван дисонанс, бтв - така и в маниера на разказване. Най-малкото, на Корнуел не му се е налагало да се съобразява с бюджетни ограничения при постановката на битките и, всъщност, се е получило доста ефектно - а и прекарваме доста време по викингски корабчета, което в първите сезони на сериала определено липсва. Доста от ситуациите в адаптацията са с различна поредност, Утред е още дете, когато среща Алфред за първи път, и така нататък. Българският превод допринася за дисонанса. Аз като превеждах епизодите, имената ги докарвах както ги чувах, обаче преводачът на книгата очевидно не е имал тая възможност - и, съответно, Елфрич е станал Елфрик, Еофърич - Йоферуик, и така нататък. Датчаните са по-кръвожадни, отколкото очаквах - и сериалът не си поплюва откъм насилие, обаче са посмекчили разказа, както се оказва.
Приятна работа. Подозирам, че тази поредица е вдъхновявала разни метъл групи, примерно Grand Magus.
Както и да е, разликите с книгата, оказва се, са огромни, както във външния вид на героите - което ме вкарва в неочакван дисонанс, бтв - така и в маниера на разказване. Най-малкото, на Корнуел не му се е налагало да се съобразява с бюджетни ограничения при постановката на битките и, всъщност, се е получило доста ефектно - а и прекарваме доста време по викингски корабчета, което в първите сезони на сериала определено липсва. Доста от ситуациите в адаптацията са с различна поредност, Утред е още дете, когато среща Алфред за първи път, и така нататък. Българският превод допринася за дисонанса. Аз като превеждах епизодите, имената ги докарвах както ги чувах, обаче преводачът на книгата очевидно не е имал тая възможност - и, съответно, Елфрич е станал Елфрик, Еофърич - Йоферуик, и така нататък. Датчаните са по-кръвожадни, отколкото очаквах - и сериалът не си поплюва откъм насилие, обаче са посмекчили разказа, както се оказва.
Приятна работа. Подозирам, че тази поредица е вдъхновявала разни метъл групи, примерно Grand Magus.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Възможно е преводачът да се е водил по някакви установени вече правила и налични преводи на имената, все пак част от героите са реални исторически фигури. Примерно Елфрик подозирам е този https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0 ... 0%B8%D0%BA и т.н.tigermaster wrote: ↑Mon Sep 09, 2019 11:46 amАз като превеждах епизодите, имената ги докарвах както ги чувах, обаче преводачът на книгата очевидно не е имал тая възможност - и, съответно, Елфрич е станал Елфрик, Еофърич - Йоферуик, и така нататък.
Всъщност това с превода на имената е доста забавен момент особено при различните медии -- в книгата ако решиш можеш да следваш някакви установени правила, но в сериала ако чуваш друго звучене нямаш много избор понеже се получава странно. (на прима виста Джейми/Джайм).
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
- tigermaster
- Elder God
Не е същият Елфрик - или поне засега не е - Елфрик в поредицата е узурпатор, отнел земята на главния герой.
В сериала абсолютно всичките имена, завършващи на "ic", се произнасяха с "ич" накрая - и на хора, и на местности.
В сериала абсолютно всичките имена, завършващи на "ic", се произнасяха с "ич" накрая - и на хора, и на местности.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Аз чета "Код затлъстяване" на д-р Джейсън Фънг и мисля, че попаднах на една от най-смислените до момента книги за храненето, писани някога. Горещо препоръчвам особено на хората с метаболитни синдроми и автоимунни заболявания. Почнах да спазвам препоръките, пък да видим.
A Memory Called Empire на Аркади Мартин. Засега кефи много, но съм само на първата четвърт.
Аз я четох наскоро, далеч не съм специалист в областта, но ми се видя доста смислена и се опитвам да следвам препоръките, дадени там, доколкото мога.Marfa wrote: ↑Tue Sep 10, 2019 3:16 pmАз чета "Код затлъстяване" на д-р Джейсън Фънг и мисля, че попаднах на една от най-смислените до момента книги за храненето, писани някога. Горещо препоръчвам особено на хората с метаболитни синдроми и автоимунни заболявания. Почнах да спазвам препоръките, пък да видим.
Anyway, тия дни съм основно на вълна разкази и новели. Последно четох новелата The Summer Isles на Ian R. Macleod, която се оказа прекрасна алтернативна история. Вместо най-изтъркания за жанра premise, а именно, че Германия е спечелила Втората световна война, тук врътката е, че германците са спечелили Първата световна война и в резултат на това Великобритания изпада в криза и през 30-те години там се установява фашистки режим. Доста мрачна и трагична история, но отлично написана и с поглъщаща атмосфера, препоръчвам, ако сте в настроение за нещо такова. Има и по-късно написан роман, който е разширена версия на този сюжет, но аз не мисля да рискувам да си развалям впечатленията от новелата, която за мен е почти перфектна.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!