https://www.carnismdebunked.com/general-ethical
Някои от въпросните рационализации не съм чувала, така че ще прочета цялата статия... Ахаха, номер 21 бе моят.

Колкото до въпроса с 'убийството' на растения... Следват разсъждения стил тифани, so behold the epicness.

Растенията са дар от Природата/Планетата за нас. В тях са заложени предимно положителни 'програми' за лечение и живот, като например тази в алоето е за регенерация. Не знам какъв процент от хората, не само не биха били способни да убият животно, но още по-малка част биха го яли сурово и пили кръвта му (в нея също има живот), както го правят хищниците. И за да е по-малко вредно месото му, човек го готви (т.е. убива допълнително) и по(д)правя, не просто за подобрение на вкуса (т.е. хранителната стойност), а и за намаление на негативните ефекти при храносмилането. Понякога подправките се ползват и за кумуфлаж на изтекъл срок на годност... Впрочем това с подправките важи и когато се готвят всякакви продукти, не само месо и млечни.
Нека прибегна до следната аналогия - да си представим, че растенията по Земята са все едно човешка коса. Откъсването на едно растение от корен, за планетата е все едно откъсването на косъм. Да, тя ще усети болка, но за съвсем кратко. Пък ако 'косъмът' се отреже, а коренът остане - изобщо нищо. И дори на човек да му откъснат цялата коса наведнъж, то стига скалпът (почвата) да е здрав, тя ще порасте отново. Самите растения имат усещания, но тяхното съзнание е част от планетарното такова. Тук идва моментът, че не бива безогледно и ненужно да се къса(т), а когато се прави, в знак на благодарност, да има (правилни) грижи за почвата и ново засаждане...
Edit: И си мислех вчера, че убийството на морски създания се характеризира с изваждане от естествената им среда и следване на примамки/илюзии/манипулации... Няма що - готини програми вървят в консумиращите ги.
п.п. Аз не бих убила животно, освен ако не ме застрашава силно, няма друга опция и само при наличие на подходящ инструментариум. Всъщност не желая да ми се налага по никакъв начин да отнемам живот.