Светът е лудница и всички сме пациенти
Moderator: Moridin
Re: Светът е лудница и всички сме пациенти
И на мен не ми дреме за хормоните. Само казах, че има разлика между растителни животински. Просто в соята хората видяха естроген в името и юрнаха да заключват неправилно.
За мен граница няма. Но и не тръбя хората да спрат наистина месото, щото съм наясно колко е невъзможно. Ще ми се да не трепем животни, ама реалността е друга. И само казвам къде доводите за месото са по-досадни от наша гледна точка, щото едното е убийство, другото са приказки.
Но ето къде можем да минем някакви граници и да стъпим на по-добра основа. Най-малкото ще се лишим от нуждата да отглеждаме толкова много животни и да ги избиваме. Съществуват неща като нервни системи и огромни мозъци. Бозайниците ги имат. Животните, които ядем масово са едни от най-интелигентните. И са наясно какво се случва. Буквално знаем, че изпитват неща като страх, тъга и радост. Проблемът ни е, че не можем да комуникираме с тях.
Вече колкото по-надолу отиваме толкова нещата стават по-мътни. Насекомите просто нямат същото устройство като бозайниците. Мидите пък са толкова древни, че изпреварват всичко дотолкова, че можеш да затвориш очи за тях и дори да не ги разглеждаш като животни. Марулята не е убийство, поради сходнат причина, нямат същата структура и себеосъзнатост.
Аз лично ще съм доволен, ако поне престанем с яденето на бозайници. Лично ми се ще да не пипаме птиците също, както и рибите, освен че са ми любими, кочината в океана тотално ни ебава майката на въздуха, но съм наясно какви блянове са това. Как се вика поне директните си брачеди да не плюскаме ще е голяма победа.
пп. Аз съм вегетарианец от ебем го вече колко време, но не направих скока във веганизъм, въпреки част от родата ми да се справя с това без проблеми. Единственото без което не можахме да се откажем са яйцата. Ето още един камик в моя двор, имаме котки, и купуването на храна за тях пак е бая сива работа, щото нали - риба тон и пилета се водят основни съставки там. Но месото от бозайници, птици и риба съм силно против това, особено в днешно време, където сме се развили достатъчно, за да извличаме нужното от други източници. Бтв, нямам никакъв проблем с добавките, то даже си вървят без да се замисляш, ако тренираш. Тъпча си се с креатин като стой та гледай. Търсенето на не-месарски такъв е малко хахава работа, ако си веган, но за вегетарианци има приличен набор.
ппп. Американският добитък е наистина друга история, там кошмарът е пълен и с какво тъпчат животните трябва да е подсъдимо.
За мен граница няма. Но и не тръбя хората да спрат наистина месото, щото съм наясно колко е невъзможно. Ще ми се да не трепем животни, ама реалността е друга. И само казвам къде доводите за месото са по-досадни от наша гледна точка, щото едното е убийство, другото са приказки.
Но ето къде можем да минем някакви граници и да стъпим на по-добра основа. Най-малкото ще се лишим от нуждата да отглеждаме толкова много животни и да ги избиваме. Съществуват неща като нервни системи и огромни мозъци. Бозайниците ги имат. Животните, които ядем масово са едни от най-интелигентните. И са наясно какво се случва. Буквално знаем, че изпитват неща като страх, тъга и радост. Проблемът ни е, че не можем да комуникираме с тях.
Вече колкото по-надолу отиваме толкова нещата стават по-мътни. Насекомите просто нямат същото устройство като бозайниците. Мидите пък са толкова древни, че изпреварват всичко дотолкова, че можеш да затвориш очи за тях и дори да не ги разглеждаш като животни. Марулята не е убийство, поради сходнат причина, нямат същата структура и себеосъзнатост.
Аз лично ще съм доволен, ако поне престанем с яденето на бозайници. Лично ми се ще да не пипаме птиците също, както и рибите, освен че са ми любими, кочината в океана тотално ни ебава майката на въздуха, но съм наясно какви блянове са това. Как се вика поне директните си брачеди да не плюскаме ще е голяма победа.
пп. Аз съм вегетарианец от ебем го вече колко време, но не направих скока във веганизъм, въпреки част от родата ми да се справя с това без проблеми. Единственото без което не можахме да се откажем са яйцата. Ето още един камик в моя двор, имаме котки, и купуването на храна за тях пак е бая сива работа, щото нали - риба тон и пилета се водят основни съставки там. Но месото от бозайници, птици и риба съм силно против това, особено в днешно време, където сме се развили достатъчно, за да извличаме нужното от други източници. Бтв, нямам никакъв проблем с добавките, то даже си вървят без да се замисляш, ако тренираш. Тъпча си се с креатин като стой та гледай. Търсенето на не-месарски такъв е малко хахава работа, ако си веган, но за вегетарианци има приличен набор.
ппп. Американският добитък е наистина друга история, там кошмарът е пълен и с какво тъпчат животните трябва да е подсъдимо.
Оф Амикае, пак изхождаш от супер привилегирована позиция. Да ти си супер умен, с много тестостерон и квото там щеш, но не всички са като тебе. Само дето ОГРОМНА част от нашето общество не знае как да се храни по принцип кво остава за веганска храна, дето трябва да си в пъти по-внимателен. Ся истории за неадекватни вегани, чиито деца не им растат зъби сме чели всички. В другата крайност са тия със свръхдебелите деца, но хората са малоумни и няма да поумнеят.
Са редно е, тия от нас дето не са малоумни да измислят по-състейнабъл начини да се хранят и живеят, ма дори тогава няма как всички да са вегани по ред причини. Да чудесно ти си веган. Но хората имат куп причини да не са и тва всеки път да изхождаш от собствената си гледна точка не е продуктивно.
Толкова много фактори има: времеви, персонални, културни, иконолически, психологически, географски, семейни и тн. И не всеки и толкова уникален и прекрасен и с много тестостерон като теб да може да го направи.
Първо трябва да почнем с по-адекватни политики откъм отглеждането на животни. Трябва да спрем пластмасата. Докато разбирам тва малините да са в пластмаса чушките, морковите, целинатиа, краставиците, прасковите и сливите нямат нужда от тва. Тия всичките готови яденета в пластмаси също трябва да спрат, но трябва да предложиш алтернатива. Няма как всички да седнат да готвят у тях си.
Та трябва да мислим реалистично все пак.
Са редно е, тия от нас дето не са малоумни да измислят по-състейнабъл начини да се хранят и живеят, ма дори тогава няма как всички да са вегани по ред причини. Да чудесно ти си веган. Но хората имат куп причини да не са и тва всеки път да изхождаш от собствената си гледна точка не е продуктивно.
Толкова много фактори има: времеви, персонални, културни, иконолически, психологически, географски, семейни и тн. И не всеки и толкова уникален и прекрасен и с много тестостерон като теб да може да го направи.
Първо трябва да почнем с по-адекватни политики откъм отглеждането на животни. Трябва да спрем пластмасата. Докато разбирам тва малините да са в пластмаса чушките, морковите, целинатиа, краставиците, прасковите и сливите нямат нужда от тва. Тия всичките готови яденета в пластмаси също трябва да спрат, но трябва да предложиш алтернатива. Няма как всички да седнат да готвят у тях си.
Не знам, на мен всичко това ми кънти, подобно на аргументите, които хората са имали против робството, нали? Или пък LGBTQ къмюнитито. Същите аргументи, същия pushback. Култура, традиция, еволюция и блаблабла. Достатъчно е някой да прочете историята на моите коментари и ще види какъв див пенещ се хомофоб бях. И к'во? Не бях прав, бях ужасен. Реших да опитам да се променя и го направих. Не съм богат, нямам високо IQ, няма нищо специално в мен. Истината е че просто не е трудно да се живее по начина, по който живея аз. Най-трудното е да си заобиколен от хора, на които не им пука за злото, което причиняват на животните и природата. Най-шибаното е когато виждаш хора, които са интелигентни и авторитети в попрището си, как се инфантилизират в момента, в който някой ги предизвика да си променят начина на живот защото е зъл и вреден.Litz wrote: ↑Fri Aug 30, 2019 11:25 amОф Амикае, пак изхождаш от супер привилегирована позиция. Да ти си супер умен, с много тестостерон и квото там щеш, но не всички са като тебе. Само дето ОГРОМНА част от нашето общество не знае как да се храни по принцип кво остава за веганска храна, дето трябва да си в пъти по-внимателен. Ся истории за неадекватни вегани, чиито деца не им растат зъби сме чели всички. В другата крайност са тия със свръхдебелите деца, но хората са малоумни и няма да поумнеят.
А алтернативите навлизат на пазара и сега. Има Just Egg за маняци на яйцата, има Beyond Meat/Impossible Meat за месоядците. Има всякакви видове кашкавали и сирена със същия вкус и хранителни стойности. Да цените са високи и наличностите все още са ниски. Но животновъдните индустрии изяждат по 100 милярда долара субсидии годишно и ние трябва да се конкурираме с това. Що ги субсидираме? Да секат гори и да замърсяват природата? Що не субсидираме плодове, зеленчуци и алтернативи на месото, и да видим как ще бъдат цените тогава?
Тези аргументи са толкова грозни, гнусни и отвратителни. Тия си аргументи са били критикувани безброй пъти от вегани, щото са толкова обидни и толкова tone deaf, че не можеш да ни представиш.
Колко възмутително наистина. Сигурен съм, че кравата висяща на куката с прерязано гърло и пука за това. Stay evil.
- tigermaster
- Elder God
Аз само да спомена, че съм доста съгласен с Лиц.
А го има и другия момент - нещо, което, мисля, и @Moridin засегна - съвсем прекрасно е да си говорим как всеки трябва да поеме лична отговорност и така нататък, обаче едно, че тия приказки така или иначе ще ги чуят най-вече хората, които вече поемат личната отговорност доколкото могат, и друго, че без да се предложи адекватна алтернатива трудно ще стане.
Искаме хората да карат коли по-малко - ОК, дайте адекватен градски транспорт. Докато живеех в центъра, липсата на личен автомобил не ми пречеше - имам изграден навик да извървявам огромни разстояния пеша, без да се оплаквам, пък и там имах повече опции, като опрем до транспорт, отколкото имам сега - все още се водя в София, обаче селска къща в Малинова долина... Все повече и повече се замислям да се сдобия с някакъв евтин таралясник, понеже ми идва до гуша да съобразявам вечерните си занимания с последния автобус за към нас. Прибирането след тренировка вечер ми се превръща в надпревара с градския транспорт заради това, да не говорим пък за някакво събитие докъм по-късно.
Искаме консумацията на месо да намалее - ами, хубаво, дайте алтернатива. Сготвените пилешки горни бутчета излизат по-евтино от доматената салата, егати. На мен, прочее, сметката ми се е налагало да я правя - ако нямаш време да вариш боб или леща (а и само с това не може да се живее, в крайна сметка), а си ограничен откъм средства и искаш нещо, което да не ти иде да хвърлиш в тоалетната - обикновено евтиното пилешко с картофи или ориз е най-изгодно. Просто да споделя, нали... Бил съм в тая ситуация и... `айде моля.
Аз пък сега искам употребата на шумни фойерверки около някои празници просто да спре. Докато живеех в града, не ми пречеше, обаче в последните няколко години, като видях как действат на котките ми (последната Нова година единият котарак избяга от къщи заради гърмежите откъм двора на съседите, върна се чак след два дни - беше ни побъркал от притеснения), хайде не - да не говорим пък за нивата на фини прахови частици във въздуха около Нова година. А как точно хората ще спрат да гърмят, като продажбата на фойерверки си е съвсем свободна?
А го има и другия момент - нещо, което, мисля, и @Moridin засегна - съвсем прекрасно е да си говорим как всеки трябва да поеме лична отговорност и така нататък, обаче едно, че тия приказки така или иначе ще ги чуят най-вече хората, които вече поемат личната отговорност доколкото могат, и друго, че без да се предложи адекватна алтернатива трудно ще стане.
Искаме хората да карат коли по-малко - ОК, дайте адекватен градски транспорт. Докато живеех в центъра, липсата на личен автомобил не ми пречеше - имам изграден навик да извървявам огромни разстояния пеша, без да се оплаквам, пък и там имах повече опции, като опрем до транспорт, отколкото имам сега - все още се водя в София, обаче селска къща в Малинова долина... Все повече и повече се замислям да се сдобия с някакъв евтин таралясник, понеже ми идва до гуша да съобразявам вечерните си занимания с последния автобус за към нас. Прибирането след тренировка вечер ми се превръща в надпревара с градския транспорт заради това, да не говорим пък за някакво събитие докъм по-късно.
Искаме консумацията на месо да намалее - ами, хубаво, дайте алтернатива. Сготвените пилешки горни бутчета излизат по-евтино от доматената салата, егати. На мен, прочее, сметката ми се е налагало да я правя - ако нямаш време да вариш боб или леща (а и само с това не може да се живее, в крайна сметка), а си ограничен откъм средства и искаш нещо, което да не ти иде да хвърлиш в тоалетната - обикновено евтиното пилешко с картофи или ориз е най-изгодно. Просто да споделя, нали... Бил съм в тая ситуация и... `айде моля.
Аз пък сега искам употребата на шумни фойерверки около някои празници просто да спре. Докато живеех в града, не ми пречеше, обаче в последните няколко години, като видях как действат на котките ми (последната Нова година единият котарак избяга от къщи заради гърмежите откъм двора на съседите, върна се чак след два дни - беше ни побъркал от притеснения), хайде не - да не говорим пък за нивата на фини прахови частици във въздуха около Нова година. А как точно хората ще спрат да гърмят, като продажбата на фойерверки си е съвсем свободна?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Квито и аргументи да се извадят от двата лагера, това се опитах да кажа и по-рано, за да се поддържа месоядната индустрия отговорът на каквито и да е контри е, че там е само смърт, та колкото и да е грозен даден отговор не се равнява на разчленена крава. И се причинявана на супер интелигентни животни. Хората с право се впечатляват като стане дума за делфини и китове, дека е фраш от социални структури, самостоятелна интелигентност, семейни връзки, диалекти и какво ли още не, ама като опрем до сухопътните пустиняци, освен кучетата, тук-таме някой се сети, че май слоновете са бая акълии и до там, тва свине, крави, бикове с ебаси данните хвърляй у мелачката и юруш. Та няма смисъл да ядеш месо напук на някого, дето му е писнало да вижда червата на разумно създание да бъдат разхвърляни наоколо без никой да се замисля, че са дошли от жива, много, ама много бидеща наясно какво й предстои гадина.
И най-влудяващото, повечето хора, които нагъват пържоли и салами нямата никакъв шанс сами по себе си да си ловят храната, ако са оставени на произвола. Т.е. всичко идва наготово и от индустрия. Със същия успех просто друг тип храна може да бъде доставяна, вече споменатите насекоми например (явна и вероятно реална бъдеща алтернатива, плюс че се консумира така или иначе за страх), само че ребрандирани да не ги е гнус потребителите. Кат ще си готованец ще получваш това, което не вреди на умни животни и не ебава макята на природата.
И най-влудяващото, повечето хора, които нагъват пържоли и салами нямата никакъв шанс сами по себе си да си ловят храната, ако са оставени на произвола. Т.е. всичко идва наготово и от индустрия. Със същия успех просто друг тип храна може да бъде доставяна, вече споменатите насекоми например (явна и вероятно реална бъдеща алтернатива, плюс че се консумира така или иначе за страх), само че ребрандирани да не ги е гнус потребителите. Кат ще си готованец ще получваш това, което не вреди на умни животни и не ебава макята на природата.
@трубадур ми не е като да ми е приятно да се държа гадно с хората и да ги нареждам. Просто физически ми е зле, когато знам какво се случва с това
- Spoiler: show
- tigermaster
- Elder God
Хубаво, ама и преди ти се каза, а и не само на теб - докато се държиш като побеснял поп на амвона, просто няма да стане - най-много хората да започнат да ти прескачат коментарите.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Уви това не ми е първото родео. Ако си мислиш, повечето активисти не сме изпробвали почти всеки един подход, ще се изненадаш. Ще се изненадаш колко различно хората възприемат нещата. Някои хора откликват моментално на грубия тон и графичните кадри. Други ги хваща екологичния аспект, трети здравословния. Някои нищо не ги лови, но тайно вътрешно почва да ги гложди и евентуално сами стигат до своите си изводи. Имам поне няколко приятеля, които мислих, че съм загубил точно заради активизма си и евентуално сами спряха да ядат месо, и сега пак сме приятели.tigermaster wrote: ↑Fri Aug 30, 2019 2:06 pmХубаво, ама и преди ти се каза, а и не само на теб - докато се държиш като побеснял поп на амвона, просто няма да стане - най-много хората да започнат да ти прескачат коментарите.
Всеки различно възприема нещата. На мен кадри от практиките в различните животински индустрии ми бяха напълно достатъчни. Първия път, като видях как крава се бори за живота си в тясната поточна линия, опитва да се върне назад, но няма път назад и после как човека с пистолета не успява да я уцели добре за да я изкара извън строя и машината я засмука отдолу, и спрях да ям месо на момента. Млякото, сиренето и яйцата също по подобен начин. И когато в комшията ти 5-тима мъже колят прасе с огромни касапски ножове и звуците, които то издава, докато се бори ти кънтят в главата дни наред, трудно ми е да чувствам симпатия към човешките неудобства. Особено като ми казват как купуват месо "локално".
Най-трудни са хората, които вече са си изградили някакви ментални защити и са си вкарали някакъв собствен наратив за това защо правят това, което правят и как имат нужда, и нямат избор. В такива ситуации просто единственото, което ми остава е да ме е яд, и нищо повече.
- tigermaster
- Elder God
Виж ефектът тук какъв е, обаче. Може би самият факт, че най-сериозният ти опонент е човек, който петнайсет години е вегетарианствал по същите причини, поради които ти не ядеш месо, и сега пак обмисля да спре месото, трябва да ти говори нещо.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Аз опоненти тук нямам. Тук сте само хора, които вече знаете какво трябва да направите, но вместо да го направите сега, за вас ще умират животни още някоя и друга годинка преди да стане и ще се чудите как е било възможно да ви отнеме толкова време. Моите опоненти са другаде, веганската империя на злото се разпростира и имаме далеч по сочни цели от Shadowdance.tigermaster wrote: ↑Fri Aug 30, 2019 2:26 pmВиж ефектът тук какъв е, обаче. Може би самият факт, че най-сериозният ти опонент е човек, който петнайсет години е вегетарианствал по същите причини, поради които ти не ядеш месо, и сега пак обмисля да спре месото, трябва да ти говори нещо.

- The Dragon
- Elder God
Абе тия неща може би щяха да хващат дикиш ако половината животински видове на тази планета не бяха хищници. Тази жива и много много бидеща наясно какво и предстои гадина изпитва същото и като я разкъсват хиени нали?
Под замундското небе
Бъкало от зверове
Те са гледали на кръв
Кой кого да глътне пръв
Всеки става на меню
Хрускали са ли са кат кашу ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Оффф, аре стегни се Амикае. Чернокожите, евреите и лгбтк хората все още са жертва на дискриминация, убийства, мъчения и тн. Още холокоста, робството и другите там дивотии не е като да имат някакви позитивни страни и да нямат супер лесните алтернативи. Ся месото изхранва хора и да му намериш евтина алтернатива струва скъпо и е нереалистично. Ся знам, че във фермите практиките са ужасни, ма нека гледаме реалистично на нещата.
- tigermaster
- Elder God
...каза с тона на християнин фанатик, убеждаващ атеиста, че ще види какво е да гори в Ада.Amikae wrote: ↑Fri Aug 30, 2019 2:33 pmАз опоненти тук нямам. Тук сте само хора, които вече знаете какво трябва да направите, но вместо да го направите сега, за вас ще умират животни още някоя и друга годинка преди да стане и ще се чудите как е било възможно да ви отнеме толкова време. Моите опоненти са другаде, веганската империя на злото се разпростира и имаме далеч по сочни цели от Shadowdance.![]()
Хайде стига.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора