@coldie : по официални данни (според Imdb) е режисьор на 8 пълнометражни филма, така че си близо до истината

Не знам какво да кажа за Алита - не съм го гледал още (чакам да ми дойде физическото копие), но се надявам да е близко до анимето и мангата, по която е направен. За мен е по-добре да има по-малко Родригез, че грам не му харесвам филмите, така че това го приемам като добра страна на филма.
Иначе по темата - по случай 20 годишнината от излизането на
Матрицата на екран си пуснах първата част онзи ден и се върнах назад във времето в една от залите на киното, където двамата с един приятел гледахме за трети път този филм

Какво да кажа - на повечето сцени знаех наизуст репликите и ги казвах преди да се появят на екрана, ефектите бяха остарели малко, но в комбинация с Кеану, Лорънс и бойната хореография (както и сцените със стрелби) се получи идеалната смес за мен, все още ми е един от любимите филми от колекцията и единствения на вече сестрите Уашовски, който мога да гледам много пъти без да ми омръзне. За американците тогава сигурно самите бойни сцени са им се виждали като от друга планета, но този прийом с жиците вече го бях гледал в много хонконгски продукции преди това с настъпването на New Wave от '92 взеха и да зачестяват на екран. Юен У Пин е доста добър в своята сфера и това си личи, използването на по-рафинирани движения добави точно това усещане за Нео, че е Избрания, че може да се опълчи на Матрицата и агент Смит (чуден образ на Хюго Уийвинг), дори и аз, не харесвайки подсилени с жици движения, успях да открия добри неща в бойната хореография, което си е постижение
Тези дни ще пробвам и втората част, която макар и по-слаба от оригинала, пак има нещо хубаво в нея, но се чудя дали да си причинявам третата тъпотия...