The Da Vinci Code

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Tue Oct 11, 2005 5:05 pm

не го чети. много е тъпо. само времето си губиш. прочети една статия за идеите му и ще ти бъде напълно достатъчно. :)

Syberian
Misting

Post by Syberian » Tue Oct 11, 2005 5:08 pm

Всъщност, винаги съм смятала, че не можеш да съдиш за едно нещо (особено пък за книга) по думите на другите. Дори да става дума за Дан Браун :)
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Eneya
Misting

Post by Eneya » Tue Oct 11, 2005 5:10 pm

Много намясто казано.
Извод, намери си книгата и я прочети. ;)
Image

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 12, 2005 2:47 pm

Вижте, нямамнищо против Дан Браун - той си е напълно нормален комерсиален американски автор. Книгите му са написани увлекателно, обикновено има някаква що-годе интересна сюжетна линия, и от тук-там са събрани сравнително интересни идеи. Основният проблем, поне за мен, е че той използва едно и също клише отново и отново, както и бе споменато по-горе. Освен "The Da Vinci Code", прочетох също така и "Angels & Demons" и "Deception Point" (извинявам се че не давам българските заглавия, ама не ги помня, защото бяха доста различни; първата книга е за Ватикана, а втората - за НАСА).

Историята се развива почти по идентичен начин - мъж и жена са принудени да помогнат за разрешаването на криза, която постепенно се разбира че има глобални последици, а техният ментор/закрилник/приятел всъщност се оказва лошият, докато този който подозират се оказва невинен, обикновено след като умре. Всичко това е гарнирано с преследване из различни местности, както и измъкване от невъзможни ситуации. При американците явно минава, което говори за средното им ниво на интелигентност. Според мен, най-доброто решение е да се прочете "The Da Vinci Code" - тя е написана най-сносно, и там има някакъв зачатък на нещо повече. След като направите това, обаче, повярвайте ми че абсолютно не си заслужава да четете каквото и да е било друго от Дан Браун.

Бях на косъм да сравня Дан Браун с Майкъл Крайтън, ама Крайтън поне сменя сюжетите, и при него обикновено всички факти са верни, за разлика от Браун, където поне в "The Da Vinci Code" аз хванах няколко крайно неверни твърдения.
This signature is not yet rated

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Thu Oct 13, 2005 4:39 pm

Syberian wrote:Всъщност, винаги съм смятала, че не можеш да съдиш за едно нещо (особено пък за книга) по думите на другите. Дори да става дума за Дан Браун :)
зависи от кой звучат тези думи. когато един приятел, с който четем доста литература ме посъветва да не чета "Шестото Клеймо" на същия автор, аз взех съвета му присърце и реших да не го правя именно от чувство за себеобич и привързаност към нервната си система. пък и бях прочел вече "Шифърът..." и бях скептичен относно друго такова произведение в същия дух на същия автор.

най-малкото мога да използвам времето си да чета Кафка или Булгаков. много по-полезно и приятно е отколкото да се занимавам с романчетата на този американски комерсиалистки боклук.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Oct 13, 2005 4:53 pm

Elan Morin Tedronai wrote: най-малкото мога да използвам времето си да чета Кафка или Булгаков. много по-полезно и приятно е отколкото да се занимавам с романчетата на този американски комерсиалистки боклук.
Чавдаре, пак ще те помоля да се въздържаш от подобни квалификации
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Sun Oct 16, 2005 11:26 pm

И аз най-сърдечно призовавам The Da Vinci Code да се прочете :lol:
Кой разбрал - разбрал. :wink:

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Sun Oct 16, 2005 11:55 pm

Останалата част от темата беше преместена в централния форум, само да спомена... :wink:

:arrow: viewtopic.php?t=1212
:shark:
Feel the summer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Nov 04, 2005 10:44 am

http://www.exler.ru/expromt/20-09-2005.htm

Доволно ехидно ревю за книгата, което прочетох с удоволствие :) Сайтът е на руски език.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Azumi
Commoner

Post by Azumi » Sat Nov 05, 2005 10:47 pm

Дан Браун е използвал изпипзната от Емил Зола практика от нищо да прави нещо.Зола така е поставял нещата, че да те накара да повярваш в тях.Нещо от рода на: Ъгълът на лявата страна на онази бутка за веснии е равен на ъгъла на луната спрямо еди-си-какво-си, следователно еди-си-какво-си.Просто но ефективно и интересно за читателя.Също така е и в "Шестото клеймо" пак на Дан Браун - книгата преди "Шифърът на Леонардо".
"Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал."
Дж. Ф. Кенеди
"Mоже да вървя бавно,но никога назад!" - Ейбрахам Линкълн

spirit reaver girl
Scholar

Post by spirit reaver girl » Thu Feb 09, 2006 8:46 pm

може ли някой да ми каже къде да си намеря книгата on-line?
Call of the dragon is the call of the universe,call of the dragon somewhere in your mind...

miha
Smallfolk

Post by miha » Fri Feb 10, 2006 12:01 pm

spirit reaver girl wrote:може ли някой да ми каже къде да си намеря книгата on-line?
http://lib.aldebaran.ru/author/braun_dy ... da_vinchi/
само че е на руски :(

spirit reaver girl
Scholar

Post by spirit reaver girl » Fri Feb 10, 2006 8:35 pm

мерси много.колкото за руския споко аз го разбирам;)10хххх :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Call of the dragon is the call of the universe,call of the dragon somewhere in your mind...

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Feb 18, 2006 7:09 pm

Прочетох я и аз най-сетне. И няма как да не призная, че беше най-увлекателното четиво, което ми е попадало от години. Да, стилът си е постничък, но след Оскар Уайлд е нормално да си го мисля. :)
Класическите американски трилъри не са четивото, което предпочитам, затова тук интригата ми хареса. Беше достатъчно объркана и добре "скрита", за да държи в напрежение и да поддържа интереса. Най-много впечатлява начинът, по който авторът е свързал всички произведения на изкуството, сгради, исторически факти (доколко са вярни е отделен въпрос) и научни предположения. Успява да убеди читателя в истинността на своята теория/измислица.
Книгата наистина много ми хареса, а и илюстрованото издание допринася за удоволствието от четенето.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 20, 2006 12:41 pm

AAAAAAA! Не може да говориш сериозно!

Всеки с вкуса си де, ама аз съм на противоположното мнение. Единствено съм съгласна, че е увлекателна - и аз бързо я прочетох, но другото...
(нататък виж по-рано в темата какво съм писала ;))
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.